116-vuotias Mignon-muna on käsityön taidonnäyte

mignon_juttu01.jpg

Mignon-munan tarina alkoi vuonna 1896, kun Karl Fazer toi tuoteidean Saksasta Suomen suuriruhtinaskuntaan. Nuori sokerileipuri matkusteli ulkomailla tuodakseen kotimaahansa ajan uusimpia trendejä. Mignon on 121-vuotiaan Fazerin makeisista toiseksi vanhin, heti Pihlaja-marmeladin jälkeen.

Pääsiäisen suosikkimuna on sulanut suussa sukupolvesta toiseen. Tämä jo tsaariperheenkin suosima pääsiäisherkku on jatkuvasti myydyimpiä pääsiäismunia Suomessa. Vuosittain Mignon-munia valmistetaan käsityönä Fazerin Vantaan tehtaalla noin 1,3 miljoonaa kappaletta. Valmistus tapahtuu marraskuusta alkaen kolmen neljän kuukauden ajan perinteisen valmistusreseptin mukaisesti. Herkullisen maun takana on mantelipähkinä-nougattäyte.

Käsityönä alusta loppuun

Mignon-munat valmistetaan käsityönä munankuorien keräämisestä valmiin munan pakkaukseen.

Mignon-munan aidot kananmunankuoret saavat alkunsa suomalaisessa kanalassa, josta tarkkojen laatu- ja kokokriteerien mukaan valikoidut kananmunat lähetetään jatkokäsittelyyn.

Kananmunat tyhjennetään sekä puhdistetaan, desinfioidaan ja kuivataan huolellisesti jatkokäsittelyä ja Fazer Makeisten Vantaan tehtaalle kuljetusta varten.

Tehtaalla munankuoret täytetään käsityönä yksi kerrallaan herkullisella mantelipähkinä-nougattäytteellä, joka sisältää mantelia, hasselpähkinöitä, sokeria, kaakaovoita, vaniljaa ja kaakaomassaa. Täyttövaiheen vaativuutta lisää se, että jokaisessa Mignon-munassa on mantelipähkinä-nougattäytettä 52 grammaa. Huippuvalaja valaa työvuoron aikana jopa 4590 munaa.

Kun munankuoreen on valettu mantelipähkinänougatia, se viedään kovettumaan erityiseen jäähdytystunneliin. Täyttöaukko suljetaan seoksella, jossa on puuterisokeria, riisivalkuaista ja vähän vettä. Mignon-muna on laktoositon ja gluteeniton.

Myös pakkausvaihe tehdään käsityönä, minkä jälkeen Mignon-munat ovat valmiita valloittamaan pääsiäismarkkinoita.

Mignon munakennossa ja rasiassa  

Aidon munankuoren sisälle valetut ja kätkeytyvät laktoosittomat Mignon-munat ovat mantelipähkinänougatmassaa.

Vuonna 2006 Mignon-muna sai 110-vuotisjuhlansa kunniaksi perinteisen pakkauksensa rinnalle neljän Mignon-munan munakennopakkauksen, josta tätä pääsiäisherkkua riittää useammalle.

Pääsiäisenä 2009 taas Mignon saapui markkinoille monien iloksi
konvehtimuodossa, kauniissa munanmuotoisessa lahjarasiassa.

mignon_juttu02.jpg
Mignon-konvehdit ovat vähälaktoosisia kun taas Mignon-munat
ovat täysin laktoosittomia. Massan ollessa kummassakin tuotteessa
sama, johtuu ero siitä, että konvehdit valmistetaan linjalla, jossa
käsitellään myös muita, laktoosia sisältäviä tuotteita.

Osallistu myös kaunein Mignon-muna äänestykseen ja voita Fazer-
makeisia — osallistu tästä.
 

Muoti Ruoka ja juoma Mieli Trendit