Mitä tuli taas ostettua?

 Olen tehnyt viimeisen kuukauden aikana aivan liikaa heräteostoksia.

En ole ajatellut ollenkaan tarvitsenko tuotetta, vaan olen ostanut sen miettimättä liikoja. Ostin esimerkiksi pari paitaa, jotka näyttivät mielestäni kivoilta ja olivat alennuksessa. Vaikken olisi edes tarvinnut niitä, koska minulla paitoja riittää. Sillä kirppareiltakin saa aivan hienoja paitoja hyvään halpaan hintaan. Ihmiset tekevät muutenkin aivan liikaa heräteostoksia. Yleisesti naispuoliset henkilöt tekevät heräteostoksia, harvemmin miehet niitä tekevät. Naisethan ovat kiinnostuneista muodista ja kauneudesta.

kirppis.jpg

Näiden ostosten tekeminen voi siis antaa hetkellistä mielihyvää, mutta myös katumuksen ja häpeän tunnetta, kun huomaa kaiken rahan kadonnen kuin tuhka tuuleen. Kyllä minua itseänikin kaduttaa turhat ostokset, joita olen tehnyt. Heräteostokset voivat siis piristää tai köyhdyttää. Luulen yleensä saaneeni jonkin tuotteen paljon halvemmalla, mutta todellisuudessa en ole säästänyt edes kovinkaan paljon. Keväällä olleiden ”Hullut päivät” alennusmyynteihin sorruin myös. Ostin sieltäkin sellaisia tuotteita, mitä en ostaisi muuten, ellei kyseessä olisi ”Hullut päivät”.

Sekin on semmoinen ihmisryysis, jonne kaikki tunkevat tekemään ”alennettuja” ostoksia. Ihmisten pitäisi oikeasti ajatella tarvitseeko tuotetta vai ei. Hyvähän minun on näin sanoa, koska kuulun itse heräteostostentekijöiden joukkoon. Näin järkevästi ajatellen opettajana pitäisi miettiä myös ympäristön ja maailman kantokykyä ja hyvinvointia. Jos jokainen kuluttaisi kuin suomalainen, tarvittaisiin kolme maapalloa, jotta kantokyky riittäisi ihmisten kulutukseen. Olen huomannut myös jääkaappini sisällön olleen jotain ihan outoa. Ostelen aivan turhaan ruokatuotteita joita en edes käytä. Joten sinne jääneet ruoat vain homehtuvat jääkaappiin ja menevät roskiin.

Nälkäisenä ja vihaisena en aio enää kauppaan mennä, koska silloin olen huomannut, että ostelen aivan turhia juttuja.

Minun kannattaisi varmaan tehdä budjetti siitä mitä ostan ja mitä ruokaa aion tehdä. Olen huomannut, että kaikki kodinkoneet hajoavat samaan aikaan. Miten se on mahdollista? Parin viikonkin sisään on hajonnut pyykinpesukone ja tiskikone. Nämä ovat vielä aika tärkeitä laitteita kodissa, joten jostakin uusien ostoon oli löydettävä rahaa. Päädyin ostamaan aivan uudet koneet Gigantilta, jotta ne sopisivat moderniin asuntooni, enkä sen kummemmin ajatellut miten aion elää loppu kuun.

Näin myöhemmin ajateltuna olisi ollut järkevää katsoa ensin nettikirppikset ennen kuin ryntää ostamaan uusia kaupasta. Koska tässä vastaan tulee taas ympäristö ja kierrätys. Eli myös maailmankin kannalta on hyvä, että ostamme kierrätettyä tavaraa, koska silloin ei tarvitse valmistaa ja käyttää rahaa uusien kalliiden koneiden valmistukseen.

Omien virheiden perusteella haluan opettaa opiskelijoilleni järkevää rahan käyttöä, ja sitä että vähemmälläkin pärjää, eikä kaiken ole pakko olla sitä uusinta uutta. Mietin siis mihin rahat ovat menneet ja mitä on tultua osteltua, vaikka oikeasti tiedän mihin olen ne törsännyt.

 

suhteet oma-elama raha sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *