Näin ryhdyt vuoden ostolakkoon
Älä huoli. Minua pelottaa yhtä paljon.
Noniin. Nyt olisi aika kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Halusitpa säästää rahaa, luontoa tai omaa järkeä, ostolakkoon ryhtyminen on kuulemma aikamoinen kokemus. Olen perso tavaralle ja kuluttamiselle, joten totaalikieltäytyminen kuulostaa vuoden mittaiselta hampaiden narskuttelulta. Otin tuttuun tapaani selvää ostolakon läpikäyneiden kokemuksista ja hämmennyin. Rahan, luonnon ja järjen säästymisen lisäksi säästyisi myös aikaa ja elämästä tulisi paljon helpompaa, kun kulutuksen kierteestä on päässyt pois.
Kun asiaa pohtii tarkemmin, siinä on järkeä. Harvassa ovat päivät kun ei tarvitse kuluttaa yhtään mitään ja jos vetää mutkat suoriksi, arkemme pyörii pitkälti rahan ympärillä. Ja rahaa voisi aina käyttää vähemmän, jotta sitä jäisi enemmän. Näin ympyrä sulkeutuukin.
Vuoden ostolakon esivalmistelut
Päätös on tehty. Vuosi ostamatta mitään. Okei, huijataan hieman, sallitaan muutama poikkeus. Tässä vaiheessa voi pohtia haluaako sallia itselleen muutaman jokerin vai erilliset säännöt pakolliseen kuluttamiseen. Itse esimerkiksi en mielelläni osta pikkareita käytettynä, joten sallin alusvaatteiden ja muiden hygieniatuotteiden ostamisen. Käydessäni mentaalisesti vaatekaappiani läpi, muistan myös sen, ettei kesäkenkävarastossani ole kuin yhdet sandaalit ja vähän hiostavampia välikausitennareita. Sallin itselleni siis yhdet Converset, jotka yritän parhaimpani mukaan etsiä käytettynä.
Ota vuosikalenteri esiin ja mieti mitä teet seuraavana vuonna. Tarvitseeko hankkia lahjoja? Tarvitsetko uusia vaatekappaleita johonkin tilaisuuteen tai harrastuksiisi? Puuttuuko vaatekaapistasi jotain tärkeää? Pyri listaamaan poikkeukset etukäteen ja pysy niissä. Jos sallii juttuja liian lepsusti, on mahdollista ottaa harha-askel kuluttamisen tielle. Se voi helposti eskaloitua kokonaiseksi shoppailukierrokseksi. Ainakin minulla 😛
Valkattuasi omat poikkeuksesi on aika siirtyä sääntöihin. Ota kynä ja paperia, fyysisesti tai virtuaalisesti, nyt siirrytään suunnitelmista tekoihin.
Vuoden ostolakon säännöt
Ostolakon kymmenen käskyä: 1… No ei tämä nyt ole ihan näin vakavaa. Mutta omat sääntönsä voi kirjoittaa käskyinäkin. Tärkeintä on, että säännöt ovat olemassa. Tässä omat sääntöni seuraavalle vuodelle:
- Saan ostaa päivittäistuotteitteni ja -tavaroideni tilalle uuden, mikäli en omista vastaavaa ennestään. Eli käytännössä kosmetiikka, ja jotkut yksittäiset vaatteet jos ne nyt sattuvat hajoamaan niin pahasti, etten saa niitä korjattua.
- Kaikki ostokseni, mukaanlukien ulkona syöminen, kuuluvat viikkobudjettiin. Viikkobudjetin ylittämisestä ei tule rangaistusta, mutta se varmaan vituttaa edes hiukan.
- Saan kuluttaa kulttuuri- ja viihdemenoihin työpaikkani tarjoaman kulttuurisetelin verran. Ylimääräiset menevät viikkobudjetista.
- Saan kuluttaa kampaamopalveluita viikkobudjetin ulkopuolella kaksi kertaa vuoden aikana. Opettelen leikkaamaan otsatukkani itse, rip.
- Saan matkustaa perheeni luokse rajattomasti ja kerran lomalle kotimaassa viikkobudjetin ulkopuolella. Näiden lisäksi saan toteuttaa jo suunnitellun ja puoliksi varatun matkan ystäväni kanssa ulkomaille(vuoden ainoa lento).
- Saan ostaa yhdet kesäkengät. Nekin mieluiten käytettynä.
- Saan ostaa akuutisti tarvittavan kodin tavaran viikkobudjetin puitteissa, mikäli sen puute haittaa normaalia elämistä.
Saa luntata, muokata tai kopsata läksyni kokonaan. Kunhan olet tehnyt listan ennen seuraavaan vaheeseen siirtymistä.
Kuinka pitää kiinni ostolakosta
Saa kertoa minullekin. No ei, pohditaan yhdessä. Ensiksi olisi varmaan hyvä laittaa lista johonkin näkyvälle paikalle, josta sitä ei pääse karkuun. Ja jos aiot kuitenkin unohtaa koko listan kuun loppuun mennessä, niin avaa samalla jo tipattoman pullo ja peru salijäsenyys. Olkoot ensimmäinen ohje siis älä huijaa. Toiseksi olisi varmaan hyvä kirjata ylös mikä motivoi eniten. Jos haluat säästää rahaa, tee samalla kuukausibudjetti(tästä vinkkiä pian, pssst!) ja säästösuunnitelma. Jos luonto motivoi, etsi aktiivisesti tietoa siitä, miten kulutuksesi vaikuttaa päästöihin ja ympäristöön. On vaikeaa pysyä tavoitteessa jos siihen ei ole hyvää syytä.
Tukeaksesi ostolakkoa on myös hyvä hankkiutua eroon kaikista houkuttimista. Poista seurannasta siis kaikenlainen sisältö, joka houkuttelee kuluttamaan. Kaikki mainokset, mainostajat, siistit tyypit joilla on liika rahaa, shoppailusivut kieltolistalle ja kierrät fyysisesti paikat kaukaa, joissa retkahtamisen riski on suuri. Et halua ostaa mitään, jos et aktiivisesti etsi mihin tunkea rahaa. Jos on tylsää ja shoppailusormi syyhyää, keksi tylsien hetkien varalle lista asioista, joita olet halunnut tehdä.
Viimeisin ja tärkein kohta, joka on ehkä hiukan ristiriidassa koko tekstin kanssa… Älä ole militantti lakkoilija. Säännöt on välillä tehty taivutettaviksi. Jos löydät itsesi tilanteesta, jossa on yksinkertaisesti pakko kuluttaa mukavuuden eteen, eikä se kaada taloutta, tee se. Kokeile lakkoilua rauhassa, älä tee siitä numeroa ja ota iiisti. Ostolakko voi hyvinkin kaatua siihen, että siirrät stressin kuluttamisesta kulluttamattomuuteen, eikä se ole hyväksi kellekään.
Mukavia lakkoiluhetkiä, jaan omia kokemuksia, niksejä ja pulmia matkan varrella, samalla kun kurkitaan viikkobudjettiimme.
– säästäjä