200 euroa viikossa — vuosi-, kuukausi- ja viikkobudjettimme 2019

Maaginen exceltaulukkoni sanoo, että säästäisimme vuodessa 10000 euroa, mikäli budjettimme pitää ja teemme minimaalisen määrän töitä. Summaan ei ole laskettu mukaan mitään lisiä tai sivutuloja. Luku lämmittää mieltä. Etenkin kun pari vuotta sitten summa olisi ollut luultavasti parikymmentä tonnia pakkasella. Ennustus kuitenkin pitää paikkaansa vain jos pidämme lupauksistamme kiinni. Lasien kilahdellessa ja tähtisädetikkujen vilahdellessa ympärillämme teimme siis ensimmäistä kertaa elämässämme uuden vuoden lupauksen. Muutamme kulutustottumuksemme vuoden aikana 180 astetta, tällä kertaa parempaan suuntaan. Pysyvästi.

Vuosibudjetti exceltaulukolla

Nappasin aikoja sitten vanhan englanninkielisen budjettitaulukon jostain netin syövereistä ja muokkasin sen selkeämmäksi. Mainittakoot siis, etten ole itse alusta alkaen sitä vääntänyt. Taulukon voit ladata tästä linkistä. Saat sen tallennettua itsellesi kopioimalla tai tallentamalla taulukon ja viemällä sen omaan Driveesi.

Vuosibudjettiin kannattaa lisätä kaikki mahdolliset kulut aina kiinteistä kuluista yllättäviin menoihin. Tätä varten suosittelen avaamaan verkkopankin ja tarkastella mitä laskuja maksat, kuinka paljon ja milloin. Sen lisäksi fiilistele seuraavaa vuotta ja kalenteria; mitä merkkipäiviä, reissuja, suurempia kuluja on tiedossa? Merkkaa nekin ylös, joko suoraan taulukon budjettiosioon tai alimpien rivien muistutusosioon. 

Tulot voi merkata joko ennakkoon, mikäli tiedät suurinpiirtein mitä tienaat vuoden aikana tai vasta silloin kun palkka kilahtaa tilille. Kummin päin tahansa, näet silti ennakkoon kuinka paljon kukin kuukausi tulee maksamaan ja paljonko rahaa jää yli.

Taulukon voi täyttää valmiiksi juoksevien kulujen osalta, eli määritellä tietty kk-/viikkobudjetti, jotta säästäsuunnitelma pitää paikkaansa. Me teimme juuri näin…

photo-1534840473734-95c07368722d.jpg

 

Kuukausi- ja viikkobudjetti kirjanpidolla

Maksimoidaksemme säästömme, määrittelimme jo alkuun tiukan viikkobudjetin, 200 euroa, eli 800 euroa kuukaudessa. Budjettimme sisältää päivittäistavarat ja ruokaostokset, sillä ryhtyessämme vuoden mittaiseen ostolakkoon muulle ei ole tarvetta. Kiinnostaako ostolakko? Löydät muutaman ohjeen täältä.

Kuukausi- ja/tai viikkobudjettia kannattaa ehdottomasti toteuttaa kirjaamalla ylös kaikki ostokset. Tämän voi toteuttaa vanhalla vihkolla ja kynällä, puhelimella tai (excel)taulukolla, valmiita pohjia löytyy aika hyvin netistä ja eri ohjelmista. Ostin itse kirjanpitoa varten tämän vuoden painoksen Japanilaisesta Kakeibo-kirjasta, jonka löytää kirjakaupoista vajaan parinkympin hintaan. Kirjassa on mukavasti eri sivut vuosittaisten, kuukausittaisten ja viikottaisten menojen seurantaan, jo valmiiksi painettuna. Olen laiska, tiedän. Kuulette kirjasta vielä erikseen omassa arvostelussaan kuun lopussa.

Rahan katoamista on hyvä seurata muutamasta syystä. Ensinnäkin näet mihin raha kuluu. Kun rahaa kuluu, saat seurattua myös mihin ja milloin sitä kuluu eniten. Näin voit pohtia mistä voisit luopua suurempien säästöjen toivossa. Mutta. Vielä se tärkein; tiukalla kirjanpidolla opit ennakoimaan omaa kulutustasi ja etsimään syitä turhaan kulutukseen, mikäli sellaisesta on päästävä eroon.

” Jos huomaat kuluttavasi liikaa rahaa suht. samaan aikaan, voit seuraavalla kerralla pohtia mikä laukaisee kulutusreaktion juuri sillä hetkellä. Nälkä? Houkutus? Mainokset? Kavereiden vaikutus? Palkkapäivä? ”

Onko 200 euron viikkobudjetti realistinen?

200 euroa viikossa kahden hengen ruokailuun töissä ja kotona, hygieniatarvikkeisiin, lemmikin tarvikkeisiin ja bensaan. Jos bensakulut vähennetään, jäljelle jää 140 euroa, eli 20 euroa per päivä. Päiväbudjettimme on mitä luultavimmin vähän kuluttavalle tai pienituloiselle henkilölle paljon, jollakin se saattaa taas olla työpaikkalounaan hinta, eikä edes kirpaise. Itse en totta puhuen tiedä. Siitä olen varma, että olen ostanut joka kerta kaupasta jotain turhaa, mitä ilman pärjäisin mainiosti. Ostolakon avulla summa saattaa olla meille ihan sopiva, sillä emme kuluta kaupasta ostettavaan ruokaan muutenkaan suuria summia ja syömme omat eväät töissä.

Lähestymme päiväbudjettiamme tiukan kurin ja ennakoinnin avulla. Suunnittelemme ostoksemme järkevämmin ja syömme itse tehtyä, halvempaa ruokaa. Tulemme varmasti suosimaan satokausituotteita, kasvisruokaa ja pysyttelemään erossa eineksistä tai kalliimmista pakatuista tuotteista. Sen lisäksi luultavasti yksinkertaistamme ruokailutottumuksiamme rankalla kädellä. Eli muutos tulee vaikuttamaan myös syömiseemme, toivottavasti hyvällä tavalla.

Kokeilemme budjettia tiukasti kuukauden ajan ja sovellamme summia seuraavassa kuussa, mikäli se on tarpeen. Jos haluamme tosiaan säästää kymppitonnin, sen on riitettävä.

Seuraavan kuun aikana blogista löytyy siis seuraavia juttuja:

  • Kakeibo-kirjan arvostelu
  • Onnistumisia tai itkupotkuraivareita
  • Katsaus budjettiin ja sen tuomiin haasteisiin
  • Lisää mietteitä materiasta
  • Muutama hyvöksi todettu ohje ostohimojen taltuttamiseksi
  • Ja kaikkea siltä väliltä

– säästäjä

Suhteet Oma elämä Raha
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.