Kirja-arvostelu: Kakeibo (+ alevinkki!)

kakeibo-kirja-arvostelu.jpg

Minun piti alunperin kokeilla kirjaa edes kuukauden ajan… Mutta se sattuupi olemaan nyt alennuksessa aika mukavaan hintaan, eikä se sinänsä edes kaivannut niin pitkää testijaksoa yksinkertaisen sisältönsä vuoksi, niin annetaan mennä.

Ostin Kakeibo-kirjan viime vuoden lopussa ja olen täytellyt siitä vajaa parin viikon ajan. Kakeibo tai Kakebo on legendan mukaan vanha Japanilainen tilikirja, jota perheen varoja hallitseva käytti budjetointiin. Se on sittemmin modernisoitu jo 2000-luvun alussa, mutta siitä taisi tulla suosittu vasta viime vuosien Lagom, KonMari ja hyggebuumin keskellä. Kirja itsessään ei opasta järkevään rahankäyttöön, vaan antaa eväät(eli valmiit taulukot) tarkkaan budjetointiin ja kuukausi-, sekä viikkobudjetin analysointiin. Kirjaa varten et tarvitse mitään muuta kuin toimivan kynän ja motivaatiota.

Lyhyesti kirjasta:

  • Ensimmäisellä 12 sivulla kerrotaan Kakeibon alkuperästä ja opastetaan lyhyesti kirjan käyttöön. Kirjan täyttäminen ohjeiden mukaan on yksinkertaista, joten se ei hirveästi lämmittelyä vaadi.
  • 1 sivu vuoden suurempien menojen kirjaamiseen kuukausittain.

12 kuukausiosiota, joissa jokaisessa:

Mutta toimiiko se?

Kirjan täyttäminen on ollut yllättävän nautinnollista. En usko, että olisin jaksanut kirjata tulojani näin tarkasti esim. itse viivoitettuun vihkoon. Olen visuaalinen ihminen, joten nätti ulkoasu kannusti hypistelemään kirjaa pakollisen muutaman minuutin ajan päivittäin.

Käytän kirjaa periaatteessa hieman alkuperäisestä ohjeesta poiketen. Kuun alussa kirjaan kuuluu kirjata tulot miinus kiinteät menot ja laskea jäljellejäävästä summasta haluttu säästösumma. Säästösummasta jäljellejäävä luku on budjetti, josta lasketaan edelleen viikkobudjetti. Meillä budjetti on aina tiedossa, 800€, joten kirjaamme säästöön menevän summan vasta kun molempien palkka on ehtinyt tulla kuun molempina palkkapäivinä. Eipä tuo toisaalta ole mikään ongelma, sillä mielestäni viikkobudjetti ja kuukauden yhteenveto ovat tärkeämpiä sivuja enivei.

Oli yllättävää, mutta valtavan positiivista huomata kuinka nopeasti kirjan täyttäminen muuttaa ajatusmaailmaa. Napsahdin ajattelemaan päivittäistä budjettiani alle viikossa ja ”päivärahan” ylittäminen tuntui lähes hävettävältä. Tilinauhan päivittäinen pakollinen tarkastelu auttaa myös huomioimaan pienet ostokset, jotka saattaisivat muuten unohtua. En melkein parin viikon täyttelyjakson alussa muistanut läheskään kaikkea, mitä ostin päivän aikana. Sama tieto porautuu nyt aika hyvin ajatuksiin ja joinakin päivinä muistin ostokseni hinnat sentilleen. Se on kaltaiselleni visanvinguttajalle erinomainen juttu, kun syntyyhän niistä muutaman euronkin ostoksista viikossa aika iso summa.

Suosittelen kirjaa kaltaiselleni laiskalle ja virikettä kaipaavalle budjetoijalle. On totta, että tämän saa helposti kopioitua itse pieneen vihkoon, jos vain jaksaa(sivut löytää pikaisella googletuksella), mutta tuohon kympin tarjoushintaan sekin työ hoidetaan puolestasi.

Palaan varmasti arvosteluuni pidemmän aikajakson täyteltyäni ja jaan lisää kokemuksia siitä, miten kirja muuttaa ostokäyttäytymistä muutaman kuukauden päästä. Tähän mennessä olen yllättynyt suuresti, joten odotan tulevalta varovaisesti mullistavia muutoksia.

– Säästäjä

Kulttuuri Kirjat Suosittelen Raha