Ajatuksia ahdistuksesta

Tämä postaus on ollut välilehdessä nyt jo päivätolkulla. Miten joku asia, joka on läsnä niin suuressa osassa elämääni, on niin vaikeaa kuvailla ja avata muille? Inspiroiduin kirjoittamaan ihanan Tyhjä Ajatus -blogin Sarandan ahdistusta käsitelleen postauksen jälkeen, mutta sanoja on vaikea saada ulos. Olen puhunut ahdistuksestani erittäin harvalle. Minulla on itselleni todella rakkaita ystäviä, jotka eivät tiedä tätä puolta minusta, ihan vaan koska se on ollut mulle helpompaa. 

 

blogggg.png

Koskaan ihmistä katsomalla et voi tietää, mitä hänen sisällään tapahtuu. Yläpuolella olevassa kuvassa on ihan mieletön kesäpäivä viime vuonna. Ollaan siskon kanssa Itiksessä, ollaan just nähty huisia sirkustaidetta Tallinnanaukiolla, shoppaillaan. Mulla on kivaa. Mua myös ahdistaa.

Kotimatkalla kävelytän mua ja siskoa mielummin pari kilometriä paahtavassa kuumuudessa, vaikka meillä on molemmilla kiljuva nälkä ja painavat kauppakassit, mieluummin kuin menen yhden pysäkkivälin metrolla. Itkettää ja sydän hakkaa. En kertakaikkiaan usko selviäväni.

Mulla on paniikkihäiriö, joka vuodesta, kuukaudesta, viikosta ja päivästä riippuen vaikuttaa elämääni eri tavalla. Vuosien saatossa on ollut helvetillisiä aikoja ja toisaalta aikoja, jolloin paniikki tai ahdistus eivät ole näytelleet elämässäni sen suurempaa osaa. Nykyään mulla on keskivertoa hankalampaa ja kesän muutokset huolettavat kovasti, mutta kykenen funktioimaan melko hyvin ja pärjäilen. Toisina päivinä rimaa hipoen, toisina päivinä paremmin.

Mulle tärkein apu on ehdottomasti ollut läheisten tuki. Se, ettei kukaan asiasta tietoinen ole muuttanut suhtautumistaan minuun ja että heidän hermonsa ovat kestäneet kaiken oikkuiluni keskellä (ainakin suurimmilta osin :D).

stars.png

Vuonna 2014 asuin puoli vuotta Irlannissa. Mua ahdisti moni asia, panikoinkin siellä silloin tällöin vaikka paniikkihäiriö sinänsä oli siihen aikaan aika hyvin kurissa. Silti en vaihtaisi noita kuukausia mihinkään. Mulle onkin ollut todella tärkeää se, että olen pyrkinyt siihen, ettei asioita jää kokematta sen takia, että mua ahdistaa. Todellisuudessa on paljon juttuja, joihin mua ei saa kirveelläkään, koska tiedän että panikoisin – vuoristoradat, sukellus, yksinäinen vaellusretki to name a few. Silti, olen buukannut lentoja ja matkoja ahdistuksesta huolimatta, kärsinyt paniikkikohtaukset koneessa ja jatkanut elämää niidenkin kohtausten jälkeen, jolloin on tuntunut että itsestä ei ole mitään jäljellä.

En yritä sanoa, että ”kaikkeen pystyy kun vain yrittää!!!”. Tiedän kokemuksesta, että ahdistus ja paniikki ovat pahimmillaan täysin lamauttavia sairauksia, joita positiivisella ajattelulla ja ”otat vaan ittees niskasta kiinni!” -asenteella ei voiteta. Elämän ei kuitenkaan tarvitse loppua ahdistukseen. Valoa on sen paskan toisellakin puolella.

Jos kenelläkään on mitä tahansa kysymyksiä (mun) ahdistukseen tai paniikkihäiriöön liittyen, vastaan enemmän kuin mielelläni. <3

Hyvinvointi Mieli

Paras herkku on porkkanakakku

 

cake2.png

tärähtänyt kuvatiiätte sen tunteen, kun kamerassa kuva näyttää just hyvältä ja sitten se onkin ihan epäskarppi.

Monet mieltävät porkkanakakun enemmän syksyn herkuksi, mutta mä syön porkkanakakkua aina kun jaksan vetää läpi sen hävyttömän raastamisoperaation mikä valmistamiseen menee, (9dl porkkanaraastetta on aikas monta porkkanaa…) eli aika tarkalleen kahdesti vuodessa. Onneksi sitä tulee kerralla niin paljon, että pakastimeenkin riittää monta palaa odottamaan huonoja päiviä.

Teen itse kakun aina tällä ohjeella, joka on ihan helkkarin hyvä ellei maailman paras. Kakusta tulee supermehevä ja makean pehmeä. Vaihdan alkuperäisestä ohjeesta vain sulatejuuston tuorejuustoksi, muita muunnoksia se ei ole omaan makuuni tarvinnut.

  • 6 munaa
  • 6 dl sokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 4tl leivinjauhetta
  • 3tl vaniljasokeria
  • 2 rkl kanelia
  • 9 dl porkkanaraastetta
  • 300 g voita tai margariinia sulatettuna

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, hienoksi raastettua porkkanaa ja sulatettua rasvaa. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa korkealaitainen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Tee kuorrutus:

  • 150 g margariinia 
  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 4,5 dl tomusokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja tuorejuusto vatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä jäähtyneelle pohjalle.

cake1.png

yritin pyyhkiä partsin pöytää näitä kuvia varten. enemmänkin olis voinut yrittää.

Herkullista sunnuntaita <3

Koti Ruoka ja juoma DIY