Nettietiketti

Heippa kaikki!

Tänään kirjoitan nettietiketistä. Mikä on nettietiketti?  Mikä on oikeanlaista käyttäytymistä somessa?

Kaikilla on oma näkemyksensä siitä, miten käyttäytyä netissä. Kuitenkin on asioita, joita kaikkien olisi hyvä noudattaa. Nettietiketti on tiivistelmä siitä, miten käyttäytyä netissä asiallisesti. Ensinnäkin kannattaa muistaa se, että keskustelu ihmisten kanssa täytyisi hoitaa asiallisesti, äläkä sano asioita, joita et haluaisi esimerkiksi itsellesi sanottavan tai mitä et pystyisi sanomaan kasvokkain. Muiden mielipiteitä tulee kunnioittaa ja asioista voi keskustella ilman riitoja. Netissä on myös hyvä kirjoittaa oikein. Muistathan isot alkukirjaimet ja välimerkit niin että muut ymmärtävät mitä haluat sanoa.

Yksi tärkeimmistä asioista on muistaa pitää omat salasanat ja pinkoodit turvassa. Älä paljasta niitä tuntemattomille, eikä välttämättä kannata tutuillekkaan. Pidä myös nimesi,osoitetietosi ja muut henkilökohtaiset tiedot turvassa. Mitään tällaista ei tarvitse kertoa esimerkiksi jollekin ketä et tunne. Sama on valokuvien kanssa, mitään ei tarvitse lähettää jos ei itse halua. Ketään ei voi pakottaa mihinkään. Muista se, että ihmiset eivät aina ole sitä mitä antavat olettaa somessa. Jos päätät tavata jonkun, kannattaa harkita asiaa vakavasti. Varsinkin jos olet alaikäinen, kerro aina vanhemmillesi ja keskustelkaa asiasta yhdessä.

Muista myös kunnioittaa muiden yksityisyyttä niin, ettet kysele mitään epäasiallista tai esimerkiksi kopioi muiden materiaalia netistä. Yleisesti käyttäydy netissä harkitusti, äläkä kirjoittele ihan mitä vain mieleen tulee.

Ihanaa kevättä! <3

Terkuin, Mimmi ja Tommi-kissa

Tehtävä 1, Matkailuala

 

puheenaiheet ajattelin-tanaan opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *