MIKÄ PÖRSSI ON?

PÖRSSI.png

Omalla kohdallani sijoittaminen ei (ainakaan vielä) näytä kovin erilaiselta kuin perus säästäminenkään.

En osta tällä hetkellä erillisiä osakkeita, vaan sijoitan niihin rahastojen kautta. Tilitäni lähtee kuukausittain suoraveloituksella summa kustannustehokkaaseen rahastoon.

En yleensä edes ajattele koko asiaa, saatikaan seuraa sijoitukseni tuottoja.

No, voiko tätä nyt sitten kutsua sijoittamiseksi?

Totta hemmetissä voi.

Eikö pörssi ole rikkaille ihmisille tarkoitettu paikka?

Tässä väittämässä on syy- ja seuraussuhde mennyt sekaisin. 🙂

Pörssi kuuluu kaikille, olimme sitten kampaajia, elokuvatuottajia, tradenomeja, baristoja, lääkäreitä, lukiolaisia, bloggaajia tai lastentarhanopettajia.

Ajattelin tässä postauksessa avata hieman sitä, mikä pörssi oikeastaan on.

 

Pörssi on se mesta, jossa osakkeita myydään ja ostetaan

Pörssi on julkinen kauppapaikka, jonne kaikilla on pääsy. Useimmiten kuin puhutaan pörssistä, puhutaan arvopaperipörssistä. Niin puhutaan nytkin. 

Arvopaperipörssissä ostetaan ja myydään pörssiyhtiöiden osakkeita (ja muutakin, mutta keskitytään tänään niihin osakkeisiin).

Pörssiyhtiöt (pörssinoteeratut yritykset, listayhtiöt, same, same…) ovat suuria julkisia osakeyhtiöitä, jotka ovat laittaneet (noteeranneet, listanneet, you get it…) osakkeensa pörssiin.

Osake on pieni palanen yritystä. Kun yritys on listattu pörssiin, kuka tahansa voi ostaa, omistaa ja myydä sen osakkeita. 

Osakekauppa pörssissä on julkista, mikä tarkoittaa sitä, että hinnat ovat aina kaikille nähtävissä. Siellä ei voi ostaa osakkeita suoraan kaverilta, tiskin alta tai kiilata kassajonossa. Kaikille pätee samat säännöt.

Homma menee karkeasti näin:

Kun ostat osakkeen, sijoitat rahasi yrityksen toimintaan. Jos yritys menestyy, osakkeen arvo nousee. Jos yrityksellä menee huonommin, osakkeen arvo laskee. Näin siis hyvin yksinkertaistettuna, todellisuudessa osakkeen arvoon vaikuttaa monet tekijät.

Pörssissä et kuitenkaan voi menettää enemmän rahaa kuin mitä olet sinne sijoittanut. Vaikka yritys joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin, et joudu maksumimmiksi.

 

Entä missä pörssi fyysisesti sijaitsee? Miten niitä osakkeita shoppaillaan?

Helsingin pörssitalo sijaitsee Fabianinkadulla, mutta sinne ei kannata mennä ovea koputtelemaan.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeista käydään kauppaa Helsingin pörssissä aka Nasdaq Helsinki. Helsingin pörssin tunnistaa lyhenteestä OMXH. 

Jos haluat ostaa osakkeita, tarvitset arvo-osuustilin jossa osakkeet säilytetään. Arvo-osuustilin voit avata omassa pankissa tai erillisessä sijoituspankissa.

Pankki, josta hankit arvo-osuustilin, toimii osakevälittäjänäsi. Osakevälittäjien hinnat ja valikoimat eroavat toisistaan, joten niihin kannattaa perehtyä. Näitä aion käsitellä tarkemmin erillisessä postauksessa.

No niin, kun arvo-osuustili ja osakevälittäjä löytyy, päästään itse osakkeen ostoon.

Helsingin pörssissä on tällä hetkellä listattuna 102 yhtiötä jolla voi käydä kauppaa. Yhtiöt ovat jaettu koonsa mukaan kolmeen eri kategoriaan: suuret yhtiöt (large cap), keskisuuret yhtiöt (mid cap) ja pienet yhtiöt (small cap).

Jos haluat ostaa osakkeen, toimitat välittäjälle ostotoimeksiannon. Siinä ilmoitat mitä osaketta haluat ostaa ja millä hinnalla. Jos taas haluat myydä osakkeen, toimitat välittäjälle myyntitoimeksiannon samoilla tiedoilla. Kun hinnat kohtaavat, kaupat syntyy.

Huh! You go girl, jos pysyit mukana tänne asti.

Tämä oli pintaraapaisu pörssin ihmeelliseen maailmaan (eh). Koitan tulevissa postauksissa antaa myös käytännönläheisempiä, step-by-step ohjeita siihen, miten arvo-osuustili avataan ja osakkeita ja rahastoja ostetaan.

XX

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *