Munakoiso-kesäkurpitsavuoka
Tämä melkein-kasvisruoka on niin hyvää, että pitää jakaa resepti. Ruoka on aika helppo tehdä, vaatii vain reilun tunnin valmistelu- ja kokkailuaikaa. Tämä on hieman muokattu Jamie Oliverin alkuperäisreseptistä, jossa käytetään vain munakoisoa. Seuraavan kerran teen tämän ruuan pelkästään kesäkurpitsasta, sen verran maukasta tästä kokeilusta tuli.
Tomaattikastike
2 tetraa (á 500 g) tomaattimurskaa
1 sipuli, pilkottuna
valkosipulia maun mukaan, itse käytän vain pari kynttä
pilkottua basilikaa
öljyä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria (itse en käytä)
Muut ainekset
2 munakoisoa, siivutettuna
1 kesäkurpitsa, siivutettuna
100 g ilmakuivattua kinkkua
250 g parmesan-juustoa, raastettuna (ei mitään valmisjauheita)
2 pkt mozzarella-juustoa
Valmista tomaattikastike: pilko sipulit ja valkosipulit ja kuullota ne paistinpannussa. Saavat saada vähän väriäkin. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Kiehuttele hiljaisella lämmöllä 20-30 minuuttia kunnes nestettä on haihtunut runsaasti ja tomaatit ovat pehmenneet täysin. Tarkista maku.
Siivuta munakoisot ja kesäkurpitsat reiluiksi siivuiksi (noin cm paksuisiksi). Asettele pellille vierekkäin ja paahda 250 asteisessa uunissa ruskeiksi. Käännä toisin päin ja paahda toiseltakin puolelta. Tässä tarkoitus on poistaa kirpeä maku munakoisoista ja yleensäkin ylimääräinen neste.
Aloita vuoan kokoaminen levittämällä noin 1/3 tomaattikastikkeesta öljyllä voidellun, reilun kokoisen vuoan pohjalle. Lado sitten yksi kerros paahdettuja kasvisviipaleita kastikkeen päälle. Lisää kolmasosa parmesan-juustosta ja puolet ilmakuivatuista kinkuista tasaisena kerroksena kasvisten päälle.
Tee samoin toinen kerros. Lopuksi levitä jäljelle jäänyt tomaattikastike vuoan päälle ja revi mozzarellasta tasaisia siivuja peittämään ylin kerros.
Paista uunissa noin 200 asteessa kunnes mozzarella ruskistuu. Huomaa, että vuoka roiskuu jonkin verran kun kasvikset kypsyvät, vuoan siis kannattaa olla reilun kokoinen. Valmista tuotosta voi myös pakastaa. Ihanaa!!