Ever heard of Jan Mankes?

No en minäkään. Mutta mitä olenkaan menettänyt! Törmäsin tämän taiteilijan teoksiin Pinterestin ihmeellisessä maailmassa.

jan_mankes1.jpg

Alankomaalainen Jan Mankes eli lyhyen elämän 1889-1920, kuoli tuberkuloosiin vasta 31-vuotiaana.

jan_mankes_self_portrait_1911.jpg

Voi vain unelmoida, mihin kaikkeen hän olisikaan yltänyt, jos olisi elänyt pidempään. 

w072.jpg

Mielettömän perinnön jätti tämä mies. Hänen maalauksistaan tulee mieleen Helene Schjerfbeckin myöhäistuotanto. Ja jotenkin Heljä Liukko-Sundström. 

w068.jpg

Useat tauluista ovat eläin- ja asetelma-aiheisia tai kuvaavat tasaisia hollantilaismaisemia. 

w049.jpg

Nämä eivät kuitenkaan ole perinteisesti toteutettuja, vaan utuisia, moderneja, jotenkin japanilaisvaikutteisia, yksinkertaistettuja, unenomaisia hetkiä vangittuna kankaalle.

aw237.jpg

w249.jpg

w279.jpg

w052.jpg

w259.jpg

Lopuksi ehdoton suosikkini:

w044.jpg

Kulttuuri Suosittelen

Herneet rokkaa

Kaveri puhui facessa tehneensä niin hyvää hernekeittoa, että lapset olivat pyytäneet oikein lisää. No heti iski annoskateus ja ihme kyllä vielä muistin kaupassa ostaa herneitäkin. Resepti on tyylikkäästi suoraan pussin kyljestä, vähän sovellettuna tietysti.img_3884.jpg

Voisin kyllä sanoa, että on aikamoista toiveajattelua, että reseptin mukaisessa kahdessa tunnissa saisi kunnon keiton keitettyä. Edellisen kerran kun tein hernerokkaa itse noin 10 vuotta sitten, keitin sitä ohjeen mukaan ja keitto koostui hyvin selvästi tasan kovista herneistä ja vedestä eikä siitä koskaan tullut sellaista muussaantuneen herneen silkkistä puuroa vaan lähinnä ilmavaivoja ja paha mieli. Vedin sitten herneen nenään, enkä ole tehnyt keittoa sen koommin.

Onneksi aika kultaa muistot ja päädyin kokeilemaan tätä uudemman kerran. Tällä kertaa keittelin hernaria lähemmäs neljä tuntia: kolme tuntia levyllä ja vielä tunnin levyn sammuttamisen jälkeen. Ensimmäisen tunnin jälkeen lisäsin herneiden ja kuivatusta sipulirouheesta keitetyn pohjan joukkoon porkkanoita ja naudan luomujauhelihaa isoina paloina (en pidä luiden keitosta kalastelusta, läskistä enkä varsinkaan mistään savustetusta lihasta hernekeitossa).

img_3886.jpg

Hyvää tuli. Valmis keitto upposi oikein hyvin ja sitä riitti pakastettavaksikin. Ihanaa, ensi viikolla eväänä on itse tehtyä!

Koti Ruoka ja juoma