Vaatteiden uudistaminen värjäämällä

Minä ja Elain

Meinasinpa heittää eräänä kesäpäivänä jalkaani monta vuotta uskollisesti palvelleet Filippa K:n 3/4-pituiset mustat farkkuni, mutta huomasin, että eivät enää olleetkaan mustat. Vaan ihme harmaantuneet ja kauhtuneet.

Apuun tulee pyykkikonevärjäys, joka on yllättäen tosi helppoa ja mutkatonta eikä ole vahingoittanut ainakaan minun pyykkikonettani. Vaatteet pitää värjäyksen jälkeen pestä normaalilla pesuohjelmalla, joka samalla myös huuhtoo mahdollisia värijäämiä pois koneesta. Väriä se kyllä jättää johonkin pyykkikoneen osiin, siitä ei pääse mihinkään. Myöskään yhteisissä pyykkituvan koneissa värjäystä ei saa tehdä.

Mutta asiaan, ostin jo monesti hyväksi toteamaani Dylonin valmisväriä (sävy velvet black). Siinä on mukana värjäykseen tarvittava suola ja väriaine. Pussi leikataan auki saksilla pyykkikoneen sisällä ja varistellaan varovasti koneen sisälle. Tämä pöllyää aika lailla ja pöly on myrkyllistä, eli pidätä henkeä ja tee nopean varovasti. Sitten vaan vaatteet rumpuun ja pakkauksessa suositeltava 40 asteen valkopyykkiohjelma päälle. Kun kone on pysähtynyt, sekaan pyykkiainetta ja normaali pesuohjelma päälle. Sitten vaan kuivumaan ja voilá, taas säästyi rahaa!

Nakkasin sekaan myös alle vuosi sitten ostamani Vero Modan leggarit, jotka luopuivat väristään ensimmäisten 5 pesun aikana. Yksi väripakkaus, joka riitti esimerkiksi noille kaksille lyhytmittaisille farkuille, maksaa noin 10 euroa eli ihan ilmaista tämä ei ole.

Yhdet lempifarkuistani värjäsin siniseksi jo toiseen kertaan ja nekin ovat palvelleet värjäysten ansiosta jo 10 vuotta. Oli kivaa, kun kaverini kehui farkkuja hyvännäköiseksi ja sain sanoa, että kiitti, nää on jo yli 10 vuotta vanhat :).

Kommentit

Itse harrastan samaa. Saa niin helposti lisää ikää haalistuneelle vaatteelle, etenkin ilahduttaa jos vaate on erityisen rakas. Musta väri riittää aika moneen vaatteeseen jos vain vahvistaa haalistunutta mustaa väriä. :)

miian
Inspirationainen

Vaatteiden tuunailu taitaa nykyään olla taas aika yleistä. Tämä on kyllä helpoimmasta päästä. Itsekin yritän siirtyä siihen vähemmän, mutta parempaa. Silloin on aikaa ja viitseliäisyyttä myös pitää niistä parempaa huolta. :)

Kommentoi