Punajuurifalafelit uunissa
Falafelit, tän hetken lemppariruoka. Alussa niiden tekeminen tuntui kauhean työläältä, mutta nyt se sujuu jo niin että uskalsin alkaa soveltamaan.
Äläkä säikähdä, ne on tosi simppeleitä valmistaa. Avainsana on joku tehokas kone jolla jauhaa massa. Varmaan monitoimikone olisi paras, itse olen käyttänyt blenderiä ja sauvasekotinta, ja sauvasekoittimen kulho-osaa. Vaikka mulla tehokas blenderi onkin, tulee siinä ongelmaksi kannun syvyys. Massa on sen verran tahmeaa ja kuivaa ettei se pyöri siellä vaikka kuinka tampperillakin painelisi. Sauvasekotin toimii, jos vaan ei ylikuumene, tää on sille aika raskas homma. Sauvasekoittimen kulho toimii myös yhtähyvin, tosin omani sain jo näissä hommissa joskus rikottua ja se on sillä tiellään. Nyt itse asiaan:
1 sipuli
3½ dl kypsiä kikherneitä
1-2 esikypsennettyä punajuurta
2 valkosipulinkynttä
3/4 dl tattarijauhoa (tai graham)
1tl juustokuminaa
½tl savupaprikajauhetta (tai vaikka paprikajauhetta ja chiliä)
1/4tl mustapippuria
1tl suolaa
1rkl maapähkinävoita
1rkl sitruunamehua
Tuoretta korianteria
Liota kikherneet ja keitä tai käytä ”valmiita”. Pilko sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Sekoita ja jauha kaikki paitsi kuullotettu sipuli ja tuore korianteri monitoimikoneella tasaiseksi massaksi. Sekoita massaan käsin sipulit ja korianterisilppu. Pyöritä palloiksi. Tästä tulee noin 15 kpl. Paista uunissa 20 minuuttia 200 asteessa. Maistuu hyvin vaikka salaatissa, riisin ja turkkilaisesta jugurtista tehdyn kastikkeen kanssa.
Kikherneitä tosiaan on niitä ihan tavallisia kuivia, jotka vaativat 8h liotuksen ja 1h keiton. Nykyisin löytyy myös pikakikherneitä jotka ovat käyttövalmiita. Kuivat on kyllä edullisempia ja helppo käyttää jos osaa edellisenä iltana ennakoida ja laittaa yöksi jääkaappiin likoamaan.
Resepti mukailee Pastanjauhantaa-blogin falafel ohjetta, joka löytyy:http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2009/04/voihan-falafel.html , jonkin verran mutkia oikoen.