Ihmisen eri roolit

Meillä jokaisella on monia eri rooleja työhön ja vapaa-aikaan liittyen. Jokainen rooli määrittelee meitä siinä hetkessä ja roolit voivat poiketa hyvin vahvastikin toisistaan.

Muistan miten nuorempana tuntui tärkeältä sulautua massaan ja olla samanlainen, kuin kaikki muut ikätoverit.
Ulkoinen olemus ja käytös kopioitui vahvasti lähipiiriltä. Yhteenkuuluvuuden tunne rakentui hyvin vahvasti ulkoisen samaistumisen tunteeseen ja samanlaiseen muottiin asettuminen tuntui tärkeältä.
Identiteetin vahvistumisen myötä olen huomannut monessa tilanteessa, etten asetu varsinaisesti mihinkään lokeroon sellaisenaan. Persoonan monimuotoisuus tekee minusta minut. Tuntuu tärkeältä saada olla vapaasti sellainen, kuin sisimmässäni tunnen.
Joskus erilaiset lokerot toi suojaa, myöhemmin se tuntui kahlitsevalta ja siitä tuli tarve pyristellä ulos.
Nykyisin en edes pyri asettua minkäänlaiseen standardiin tai muottiin. Minulla on työhön liittyvä vaha asema ja sitä kautta tuleva rooli. Isyys ja parisuhde asettaa minulle omat roolinsa ja ystävänä ja naapurina käytöstäni leimaa niihin liittyvät roolit.
Ihailen ihmisiä jotka rohkeasti näyttävät moninaisuutensa. Minusta on kiehtovaa jos esimerkiksi suuren yrityksen toimitusjohtaja onkin vapaa-ajallaan ihan päinvastaisessa roolissa mihin työstatuksen perusteella hänet voisi stereotypisesti lokeroida.
Pyrin itsekin siihen, että annan persoonani näkyä niin työssä, kuin vapaa-ajallakin. Eri roolit luovat tietysti tietyt käyttäytymismallit ja esimerkiksi työyhteisö asettaa omat sääntönsä. Persoonallisuus saa kuitenkin vapaasti näkyä. Se tuntuu tärkeältä.
Ennen saatoin ajatella jonkin minulle ominaisen vapaa-ajan roolin syövän esimerkiksi työhön liittyvää uskottavuutta. Eihän se tietenkään ole niin. Yhtä hyvin moottoripyöräkerholainen voi vapaa-ajalla harrastaa balettia ja pörssiyhtiön talousjohtaja olla intohimoinen neulontapiirin vetäjä. Vai pystyykö?
Ainakin minä toivon itseltäni sellaista rohkeutta, että vaikka joskus kuuluisin moottoripyöräklubiin tai olisin toimitusjohtaja niin en antaisi niiden roolien vaikuttaa rajoittavasti tekemisiini saati persoonallisuuteeni.
Millaisia rooleja sinulla on? Pystytkö näyttämään eri puolia itsestäsi vapaasti työ- tai vapaa-ajan rooleista riippumatta.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *