Mitkä on sun arvot

Mitkä on sun arvot?

Tuoko raha onnea? On muuten mielestäni ihan typerä kysymys.

Pääosinhan elämä rullaa painollaan ja arvojaan ei liiemmin tarvitse arjessa pohtia. Varsinkin elämän kolhiessa ja kriisitilanteissa huomaa miettivänsä mihin omat arvot perustuvat ja mikä elämässä on tärkeää.
Vaikeat valinnat pistävät punnitsemaan arvojensa merkitystä. Vahva arvopohja kannattelee silloin, kun henkilökohtaisessa elämässä myllertää.

Koska minulle oma ja läheisteni hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää, olen vuosien saatossa löytänyt tärkeimmäksi arvokseni itsestäni ja hyvinvoinnistani huolehtimisen. Ihan kaikilla elämän osa-alueilla.
Kun voi itse hyvin, voi antaa hyvää energiaa myös ympärilleen. Olen tehnyt tietoisesti valintoja esimerkiksi sen suhteen kenen seurassa vietän aikaani ja millaisiin keskusteluihin otan osaa. Haluan olla tarkka siitä millaisella verbaalisella ympäristöllä mieltäni ruokin ja että kanssakäyminen olisi vastavuoroista.
Toinen arvoni on toisten hyväksyminen.
Haluan pyrkiä elämässäni siihen, että jokainen saa olla sellainen kuin on. Oma arvokas itsensä. En tietenkään tarkoita, että jos joku haluaa olla ilkeä tai vaikka satuttaa muita niin se olisi ok.
Ymmärrät varmasti sanomattakin, että tarkoitan hyvän maun rajoissa ja toiset huomioivaa käytöstä ja olemista.
Välillä huomaan arvostelevani mielessäni jotain ihmistä ulkoisten asioiden perusteella. Oletan ja luon ennakkoasenteita perehtymättä henkilön taustaan tai tutustumatta häneen henkilökohtaisesti. Sosiaalinen media luo mainion alusta toisten arvostelemiselle. Yritän pyristellä kaikkea sen kaltaista arvostelua vastaan. Pyrkimykseni on olla kommentoimatta toisten ulkoista olemusta ainakaan ikävään sävyyn. Kehut ovat minusta mukava tapa piristää kenen tahansa päivää, vaikka ne koskisivatkin ulkonäköasioita.

Pidän elämässä tärkeänä pienten yksityiskohtien kohdillaan olemista. Jos pikkuseikat eivät ole kunnossa, ei iso kuvakaan ole ehjä. Se on ollut minulle tärkeä oivallus. Sen kliseenhän me kaikki olemme tienneet varmasti aina, että onni rakentuu pienistä asioista, mutta sen todeksi eläminen on monimutkaisempaa.
Ainakin minun on välillä arjessa hankala muistaa, että pienet asiat rakentavat suuren kokonaisuuden. Muistuttelen siitä itseäni niissä hetkissä, kun huomaan unohtaneeni mistä elämäni onni rakentuu.
Olen työssäni paljon tekemisissä ihmisten kanssa. Välillä kuulen jonkun tavoittelevan jotain tiettyä paikkaa tai asemaa työuralla. Mietin usein silloin mitä henkilö on ollut valmis tekemään sen saavuttaakseen. Usein ihmisten haaveet ja unelmat on hyvin realistisia ja voin vain kannustaa etenemään kohti tavoitetta. Välillä kuitenkin näen omassa mielessäni tavoitteen olevan aivan eri suunnassa siihen nähden millä keinoilla henkilö on lähtenyt asiaa tavoittelemaan. Useimmiten pienet yksityiskohdat on unohnuteet. Silmissä voi siintää esimiestyö tai vaikka asiantuntijatehtävät, mutta välille tarjoutuvia pienempiä haasteita ei nähdä arvokkaana. Lopullista tavoitetta ei useinkaan voi saavuttaa ilman, että rakentaa ensin hyvän pohjan suoriutumalla pienemmistä haasteista.
Tämä kaikki käy yksi yhteen elämän kanssa. Jos tavoitteena on onnellinen tasapainoinen elämä, ei se voi olla ainoa tavoite. Täytyy ensin huomioida pikkuseikat, hioa niitä toivottuun suuntaan. Kun perusta on rakennettu kuntoon on onnellinen elämäkin mahdollista.

Elämän onni koostuu niin monista pienistä asioista, että täydellistä elämän harmoniaa tuskin kukaan pystyy saavuttamaan, mutta siinä onkin hyvä tavoite ja tarkoitus elämälle. Hioa jatkuvasti pikkuasioita parempaan kuntoon, päivittää niitä aikaan ja elämäntilanteeseen sopivaksi ja siten säilyttää itselle sopiva tasapaino.
Tämän kaiken luettuasi ymmärrät varmasti miksi minusta tuntuu typerältä, että monesti kysytään, tuoko raha onnea.
Sekin on vain yksi yksittäinen pikkuseikka jolla on oma merkityksensä onnen rakentumiseen.

Mitkä on sinun elämäsi arvot?
Mistä sinun elämäsi onni koostuu?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *