Taidan kallistua laihdutuslääkkeisiin

Paino 97,7

Viime viikot ovat menneet lomaillessa, mutta silti olen yrittänyt pitää uudesta ruokavaliostani kynsin ja hampain kiinni. Minulla ja sairaanhoitajalla on sellainen tapa, että minä kuvaan jokaisen aterian Meallogger sovellukseen ja sitten sairaanhoitaja käy kommentoimassa ruokaa. Tämä ei ollut mitenkään pakollinen juttu tässä elämäntapapaketissa, mutta minusta se on oikeastaan todella kätevä tapa pitää itsensä jollain tavalla ruodussa, ettei nyt ihan mitä tahansa tule suuhunsa pistettyä.

Paino junnaa kuitenkin samoissa lukemissa jatkuvasti. Viimeksi, kun tapasin sairaanhoitajan paino oli hienosti laskusuunnassa, ja kehuinkin, että tämähän on kivaa. Ei tarvitse kuin aamuisin vaa’alle kiivetä, niin tulee jo hyvä mieli. Ohjelmahan toimii! Sairaanhoitaja kysyi minulta viime kerralla, että miten sitten motivoin itseäni, kun paino ei tipu. Näitäkin hetkiä kun on tulossa. Naureskelin mielessäni, että tuskinpa sentään, kun tässä nyt ollaan mukavaa alamäkeä menossa.

Ja paskat. Eiköhän se paino alkanut junnailla samoissa lukemissa kuin oikein näyttääkseen minulle pitkää nenää. No pääsinpä sitten miettimään suoraan sitä, että miten tosiaankin motivoin itseni tähän, kun paino ei laske. Välillä kun tekisi mieli heittää täysin lekkeriksi ja juosta kauppaan karkkihyllylle. Valitettavasti nämä hetket kuitenkin alleviivaa sitä totuutta, että muutama kilo on niin paljon helpompi saada lisää kuin sama määrä laihduttaa, joten siinä siis syy, miksi en ole vielä repsahtanut herkkujen edessä.

Kaveri kävi juuri kylässä ja sain häneltä muutamia lehtiä tuliaisiksi. Yksi näistä lehdistä oli uusin Kotiliesi(14/22). Tuossa juuri lohisalaattia syödessäni lueskelin tätä lehteä, vaikken suoraan sanottuna olekaan mikään naistenlehtien lukija. Mutta onneksi luin, nimittäin lehdessä oli juuri hyvä artikkeli laihdutuslääkkeistä. Näitähän olen jossain mieleni sopukassa miettinyt yhtenä vaihtoehtona, mutta jotenkin se, että käyttäisin laihdutuslääkkeitä loppuelämän, tuntuu hieman vieraalta ajatukselta. Ja kalliilta. Kela nimittäin ei oikein korvaa lääkkeitä ja kuukausihintaa voi tulla 120 euroa. (Suoraan sanottuna en ymmärrä miksi Kela ei korvaa näitä lääkkeitä lihavuuden hoidossa. Tämä on vähän sama juttu kuin yleensä lihavuuden hoito terveydenhuollossa: sitä ei ole ja vastuu kipataan mukavasti lihavalle: syö vähemmän ja kuluta enemmän).

Artikkelissa siis haastateltiin kahta naista, jotka käyttivät lääkettä, ja joilla se toimi oikein hyvin. Toinen naisista oli ollut pari vuotta tiukalla dieeteillä (ravintoterapeutin ja HUSin painonhallintaryhmän ohjeilla) ja oli laihtunut peräti kilon!! Mutta nyt hän sitten lääkkeillä hänen painonsa oli tippunut 3 kuukaudessa kuusi kiloa.

Jutussa haastateltiin myös lihavuustutkimusyksikön ylilääkäriä professori Kirsi Pietiläistä, joka kertoi lääkkeistä. Hän painotti, että juuri nämä  rankat dieetit (joita naistenlehdet muun muassa ovat suoltaneet– ainakin minun nuoruudessani), joilla tavoitteena on nopea painon pudotus pistävät suolistohormonin erityksen ihmisellä minimiin. Nämä hormonit kertoo kylläisyydestä. Kun sitten tämä hormonitoiminta on mennyt sekaisin, se ei enää palaudu. Ja sitten se nälkä on aina vieraanamme!

Eli summa summarum:

IHMEDIEETIT PISTÄÄ LOPULTA VAIN IHMISEN LIHOMAAN SEKOITTAMALLA KYLLÄISYYSHORMONITUOTANNON PYSYVÄSTI

Ja meikäläisellähän näitä ihmedieettejä takana on pilvin pimein. Ei ihme, että nälkä aina kolkuttelee vatsalaukun seinämää ja karkkilyllyt huutavat kaupassa puoleensa houkuttelevasti.

Laihdutuslääkkeet, tai ennen kaikkea OZEMPIC, josta jutussa puhutaan, oli aikoinaan diabeteslääke ja sen ”sivuvaikutuksena” oli laihtuminen. Se vaikuttaa juurikin tähän suolistohormonituotantoon (GLP-1) ja lisää siis kylläisyyden tunnetta ja poistaa herkutteluhalua.

Kun sitä nyt on kaikenlaista kaalikeittodieettiä aikoinaan kokeiltu ja kroppaansa niillä hajoitettu, niin olen tullut siihen tulokseen, että sanon nyt kyllä laihdutuslääkkeille. Lääkärin (kuuluu tähän elämäntapapakettiin) tapaan ensi kuun alussa ja siellä sitten käydään lääkekeskustelu. Sairaanhoitajalta sain jo viimeisellä face-to-face tapaamisella esitteet laihdutuslääkkeistä. Täytyy alkaa selailemaan niitä ihan tosissaan.

hyvinvointi ajattelin-tanaan hyva-olo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *