Rikki -kun mieli särkyy Helsingin kaupungin museossa

Rikki -kun mieli särkyy

 

Moikka 

Päätin lähteä katsomaan Helsingin kaupungin museon tarjoamaa keväästä näyttelyä, jossa vierailijoille luodaan ymmärrystä siitä, millaista on, kun mielenterveys hajoaa. Näyttely tuo esille jopa 100 vuotta vanhat niin lääkkeelliset kuin lääkkeettömät hoitomenetelmät Nikkilän sairaalasta, joka oli toiminnassa 1914-1999 Helsingin kaupungin sairaalana. Esillä on myös potilaiden tekemiä maalauksia ja muita käsitöitä. Katseeni kiinnittyi ”tilkkumekkoon”, jonka oli tehnyt Prinsessaksi itseään tituleerannut monen tuntema potilas. Prinsessa eli kaksi viimeistä vuottaa Nikkilän sairaalassa, jota ennen hän oli Kellokosken sairaalassa yli 50 vuotta. 

Näyttelyn on tarkoitus on tuoda esille potilaan näkökulmaa, jota on kuvattu niin henkilöhahmoin kuin äänitysten kautta. Henkilöhahmot kuvaavat kokemuksia mielenterveyden järkkymisestä sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen tekeminä. Ääniteoksesta ”Hulluus” oli vastannut Taiteen Sulattamo yhdessä mielenterveyskuntoutujien kanssa. 

Näyttelyssä on nähtävillä hoitovälineitä menneeltä ajalta, kuten hullunarkku ja kallopora, jotka olivat ”kovia” hoitomenetelmiä. Oli kuitenkin hienoa huomata, että terapiaa mm. taiteen muodossa on käytetty jo kauan toipumisen tukena. Vaikka ennen psykiatriset potilaat suljettiin laitoksiin, niin niiden sisällä tehtiin taidetta ja hoidettiin puutarhaa. Nämä terapiamenetelmät ovat myös osa nykypäivän vaikuttavaksi todettua hoitoa, vaikkakin niitä toteutetaan pääsääntöisesti avohoidossa. 

Näyttely asettaa mielenterveyden järkkymisen niin yksilön kuin yhteiskunnan asiaksi, ja antaa ymmärrystä siitä, että diagnoosin takana on ihminen. Vierailijoilla on mahdollisuus kokeilla diagnoosipyörää, joka antaa aikakauden diagnoosin ja näin vierailija voi pohtia, miten häilyvä raja terveyden ja hulluuden välillä on ollut eri aikoina. 

Näyttely oli kaikkinensa puhutteleva ja antaa varmasti ymmärrystä mielenterveyden ongelmista. Itse jäin kaipaamaan jopa hieman monipuolisempaa näyttelyä, jossa olisi ollut esillä enemmän esineitä ja hoitoon liittyviä välineitä sekä menetelmiä esitelty laajemmin. Näyttelyn katsominen ammattilaisen silmin on tietenkin aivan erilainen kuin muiden. 

Suosittelen kuitenkin lämpimästi kurkkaamaan tämän näyttelyn, jos tulee asiaa Helsinkiin! 

Terkuin, Ida 

Rikki -kun mieli särkyy Helsingin kaupungin museossa 22.4-25.9.2022 

Rikki – kun mieli särkyy – Helsingin kaupunginmuseo 

kulttuuri museot-ja-nayttelyt mieli terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *