Meal prepping – arjen pelastus
Minulle Meal prepping on todellinen arjen helpotus. Koska en ole kodinhoitotaidoiltani varsinaista marttatyyppiä, olen tuskaillut ruuanlaiton kanssa aina. Minulla ei ole aikaa, ei mielikuvitusta eikä osaamista, jotta saisin nyhjäistyä herkkuaterian tyhjästä jääkaapista. Aiempina epäterveellisen elämän vuosinani turvauduinkin todella paljon eineksiin ja voileipä-jugurtti linjaan.
Lamppu taisi syttyä muutama vuosi sitten, kun luin mealpreppauksesta jonkun fitness kilpailijan blogista. Meal preppaus tarkoittaa tulevan viikon ruokien suunnittelua ja esivalmistelua etukäteen. Puhutaan myös sarjakokkauksesta. Itse teen yleensä ruuat valmiiksi tulevalle työviikolle, viikonloppuna sitten ennätetään kokkailla ja otetaan muutenkin syöminen hieman löysemmin rantein.
Vaikka fitness harrastajat tätä paljolti harrastavat, ei kannata hämääntyä. Meal preppaus auttaa ketä tahansa arjen kiireissä kamppailevaa kotikokkia tai perheenäitiä. Minulle tämä sopii erityisen hyvin siksi, että pystyn ongelmitta syömään samaa ruokaa vaikka viikon, enkä ole mikään erityinen ruokahifistelijä. Tottakai ruoka on usemmiten parempaa juuri valmistettuna kuin mikrossa lämmitettynä, mutta mielellään kestän tämän tason laskun palkintona huolettomammasta arjesta. Toiset ruuat myös on sellaisia, että vain paranevat vanhetessaan (esim. laatikot). Ja jos ei halua syödä monena päivänä samoja ruokia, mikäs estää sitten tekemästä useampaa lajia ja vaikka pakastamaan niitä. Itselläni on valitettavasti niin pieni pakastin, että sinne ei kovia kummoista varastoa mahdu.
Minulla on yleensä ”mealprepsunday”. Teen siis sunnuntaina valmiiksi tai lähes valmiiksi 3-4 eri ruokaa tai ruoka-aihiota. Aikaa tähän kuluu muutama tunti. Käytännössä kypsennän pannulla tai uunissa eri proteiinin lähteitä, yleensä lihaa ja kanaa. Kalaruokaa harvemmin preppaan isompia annoksia, kalan valmistan juuri ennen syömistä ja lämmitän korkeintaan seuraavana päivänä.
Lisäksi pilkon valmiiksi sen verran ison kasan kasviksia , että pärjään alkuviikon. Niistä sitten koostan salaatit ennen ruokaa. Laitan myös liharuuan sekaan muhimaan kasviksia, koska minulla on välillä vaikeuksia saada menemään niitä riittävästi alas (mahalleni sopiva kasvisvalikoima on varsin rajallinen). Usein keitän myös pastaa tai riisiä muutamalle ruualle Kun pastat, riisit, lihat ja kasvikset on erillään, minun on helpompi koosta ateriat koostumukseltaan haluamakseni. Treenipäivinä syön yleensä hieman topakammin. Teen myös laatikoita ja erilaisia toisiaan muistuttavia mössöjä, jossa kaikki on sekaisin, pihvejä, pullia keittoja jne jne.. You name it!
Totuuden nimissä on myönnettävä, että näiden sessioiden aikana keittiö on sitten välillä tämän näköinen.
Olen nyt harrastanut tätä ennakko kokkailua jo niin kauan, että en ymmärrä miten ennättäisin viikolla minnekään, jos joutuisin seisomaan joka ilta hellan ääressä ja miettimään vielä töihinkin eväät. Koen tämän suuresti helpottavasti ja vapauttavaksi tekijäksi arjessani. Välillä tosin meinaa loppua ideat ja keitokset toistaa itseään. Ideoita hyvistä preppausruuista otetaan ilolla vastaan!
Happy Mealprepping!