Meal prepping - arjen pelastus

Mix Aina Minä

Minulle Meal prepping on todellinen arjen helpotus. Koska en ole kodinhoitotaidoiltani varsinaista marttatyyppiä, olen tuskaillut ruuanlaiton kanssa aina. Minulla ei ole aikaa, ei mielikuvitusta eikä osaamista, jotta saisin nyhjäistyä herkkuaterian tyhjästä jääkaapista. Aiempina epäterveellisen elämän vuosinani turvauduinkin todella paljon eineksiin ja voileipä-jugurtti linjaan.  

Lamppu taisi syttyä muutama vuosi sitten, kun luin mealpreppauksesta jonkun fitness kilpailijan blogista. Meal preppaus tarkoittaa tulevan viikon ruokien suunnittelua ja esivalmistelua etukäteen. Puhutaan myös sarjakokkauksesta. Itse teen yleensä ruuat valmiiksi tulevalle työviikolle, viikonloppuna sitten ennätetään kokkailla ja otetaan muutenkin syöminen hieman löysemmin rantein.

Vaikka fitness harrastajat tätä paljolti harrastavat, ei kannata hämääntyä. Meal preppaus auttaa ketä tahansa arjen kiireissä kamppailevaa kotikokkia tai perheenäitiä. Minulle tämä sopii erityisen hyvin siksi, että pystyn ongelmitta syömään samaa ruokaa vaikka viikon, enkä ole mikään erityinen ruokahifistelijä. Tottakai ruoka on usemmiten parempaa juuri valmistettuna kuin mikrossa lämmitettynä, mutta mielellään kestän tämän tason laskun palkintona  huolettomammasta arjesta. Toiset ruuat myös on sellaisia, että vain paranevat vanhetessaan (esim. laatikot). Ja jos ei halua syödä monena päivänä samoja ruokia, mikäs estää sitten tekemästä useampaa lajia ja vaikka pakastamaan niitä. Itselläni on valitettavasti niin pieni pakastin, että sinne ei kovia kummoista varastoa mahdu.

Minulla on yleensä "mealprepsunday".  Teen siis sunnuntaina valmiiksi tai lähes valmiiksi 3-4 eri ruokaa tai ruoka-aihiota. Aikaa tähän kuluu muutama tunti. Käytännössä kypsennän pannulla tai uunissa eri proteiinin lähteitä, yleensä lihaa ja kanaa. Kalaruokaa harvemmin preppaan isompia annoksia, kalan valmistan juuri ennen syömistä ja lämmitän korkeintaan seuraavana päivänä. 

Lisäksi pilkon valmiiksi sen verran ison kasan kasviksia , että pärjään alkuviikon. Niistä sitten koostan salaatit ennen ruokaa. Laitan myös liharuuan sekaan muhimaan kasviksia, koska minulla on välillä vaikeuksia saada menemään niitä riittävästi alas (mahalleni sopiva kasvisvalikoima on varsin rajallinen). Usein keitän myös pastaa tai riisiä muutamalle ruualle  Kun pastat, riisit, lihat ja kasvikset on erillään,  minun on helpompi koosta ateriat koostumukseltaan haluamakseni. Treenipäivinä syön yleensä  hieman topakammin. Teen myös laatikoita ja erilaisia toisiaan muistuttavia mössöjä, jossa kaikki on sekaisin, pihvejä, pullia keittoja jne jne.. You name it! 

Totuuden nimissä on myönnettävä, että näiden sessioiden aikana keittiö on sitten välillä tämän näköinen.

Olen nyt harrastanut tätä ennakko kokkailua jo niin kauan, että en ymmärrä miten ennättäisin viikolla minnekään, jos joutuisin seisomaan joka ilta hellan ääressä ja miettimään vielä töihinkin eväät.  Koen tämän suuresti helpottavasti ja vapauttavaksi tekijäksi arjessani. Välillä tosin meinaa loppua ideat ja keitokset toistaa itseään. Ideoita hyvistä preppausruuista otetaan ilolla vastaan!

Happy Mealprepping!

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Kuulostaa kyllä toimivalta systeemiltä! :) Meillä menee mun poikaystävän kanssa niin että vuorottelemme ruoanlaiton kanssa - joka toinen päivä minä kokkaan, joka toinen päivä hän. Illalla valmistetaan sitten sen verran ruokaa että sitä voi ottaa evääksi seuraavana päivänä töihin. :) Tällä tavalla arkena kumpikin "joutuu" kokkaamaan vain pari kertaa, kokattu ruoka on yleensä tosi simppeliä mutta tuoretta. :)

anumari
Mix Aina Minä

Juu, se on jo kohtuullista, kun on toinen jakamassa urakkaa. Kyllähän minullekin maistuisi oikein hyvin se juuri laitettu tuore ruoka, jos joku aina laittaisi sen eteen valmiiksi :D

Ghostfire

Ja sen kyllä huomaa, sen harvan kerran kun tuoretta ruokaa saat. :D

Essi's

Meal preppaus on parasta! Sitä huomaa heti sen hyödyt jos joku viikko lykkääntyy tai jää tekemättä. Ihan mahtava arjenpelastus! :)

anumari
Mix Aina Minä

Se on totta! Lomalla en aina preppaillut valmiiksi ruokia ja harva se kerta kävi niin, että kamala nälkä iski, eikä ruokaa ollut. Sitten sitä äkkiä söi, mitä sattuu ja milloin sattuu ja (yleensä aivan liikaa). Kyllä minä syön loppujen lopuksi paljon paremmin, kun olen  miettinyt ja laittanut ruuat etukäteen.

Tiikerikatti
Väriterapiaa

Minulla on hieman samanlainen tyyli, yritän tehdä sunnuntaisin ruokaa seuraavalle viikolle. tällä hetkellä tilanne on se että taidan töissä suosia ulkonasyömistä, koska toinen jääkaappi on rikki ja se ainokainen tupaten täynnä. Arkena en ehdi enkä jaksa tehdä ruokaa, enkä oikein muitakaan kotitöitä kun työmatka on niin pitkä (5 h/pvä)

Tuo kasvisten valmiiksipilkkominen onkin erinomainen idea, sitä täytyy hyödyntää. Täytyy vaan järjestää jääkaappiin tilaa kaikille niille rasioille.

anumari
Mix Aina Minä

Auts, no on sinulla pitkä työmatka! Tulee päivälle pituutta. Minä yritän parhaani mukaan välttää työpaikan lounasravintolaa. Syön siellä aina aivan liikaa ja sitten olen turvoksissa loppu päivän. Kun purkitan kotona valmiit annokset, ei voi ahmia vaikka mieli tekisi :D 

Kommentoi