Multitasking – keskittymiskyvyn puutetta vai tehokkuutta?

sanity.JPG

Kuulun niihin ihmisiin, joiden on vaikea keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan, minulla on ylipäänsä huono keskittymiskyky, joka oireilee erityisesti stressaavina aikoina. Lisäksi minulla on taipumusta neuroottiseen suorittamiseen, joka puolestaan ilmenee hosumisena ja sukkuloimisena sinne sun tänne.

Ylipäänsä minulla on ikävä tapa koko ajan suorittaa vähintään kahta asiaa kerrallaan ja surffailla tehtävästä toiseen, koska yksi asia kerrallaan on niin tylsää.

  • Opiskeluaikaan lukiessani tenttiin olin aina samaan aikaan koneella ja lukemisen välissä surffailin netissä, pelasin kuplapeliä jne. Toinen (parempi) vaihtoehto oli neulominen, pänttäsin tenttiin ja neuloin samalla.  Käsien liikkuminen auttoi pitämään ajatukset ja keskittymiskyvyn kasassa
  • Töissä, minulla on auki yhtä aikaa kahden- kolmen projektin asiat ja sähköposti. Seilaan kaikkien näiden välillä ja teen vuoronperään rinnakkain asioita kaikkiin, luen jokaikisen sähköpostin heti kun se tulee ja vastailen vielä välillä vanhempiin.
  • Tv:tä katsoessani minulla on tabletti tai puhelin kädessä ja surffailen koko ajan netissä katselun lomassa
  • Vastaavasti, kun yritän tehdä jotain järkevää tabletilla tai koneella, minulla on  tv auki ja katselen sitä toisella silmällä
  • Kun teen joogaharjoituksia, minulla on  tv auki ja katson tv:tä samalla kun seuraan tabletilta joogatuntia
  • Aina kävellessäni kuuntelen musiikkia tai radiota 
  • Aina kotitöitä tehdessäni  katson tv:tä tai kuuntelen musiikkia. Käyn myös vähän väliä tabletilla tai puhelimella surffalemassa, somessa jne

Olen kaikesta tästä huolimatta pärjännyt kohtuullisen hyvin sekä opiskelussa että saanut työnikin kutaukuinkin hoidettua. Jollakin tapaa nopearytminen vaihtelu ja hyppelehtiminen, ”multitaskaaminen” jopa sopii minun luonteelleni ja saan kyllä paljon aikaankin.

peace.jpeg

Photo by Kevin Bhagat on Unsplash

Toisaalta tämä tyyli ruokkii myös huonoja asioita ja heikkouksiani: huono keskittymiskyky ja puutteellinen ajanhallinta lisää stressiä ja painetta. Välillä tuntuu, että sinkoillessani sinne tänne en saa mitään valmiiksi. Tämä puolestaan saa minut poukkoilemaan vielä lisää, kunnes jossain välissä sitten pyörin kuin lottopallo myllyssä ja hermostutan kaikki muutkin ympärilläni.

Olen nyt  vakaasti päättänyt alkaa  kehittämään itseäni ja opetella keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja samalla saamaan itseni rauhalliseen leppoisaan mielentilaan. Paljon on työsarkaa tehtävänä ja joudun varmasti käyttämään itseeni  koviakin otteita, jotta tv ja tabletti pysyy poissa käsistä.  

Olen löytänyt paljon uusia mukavia asiota ja toisaalta päässyt palamaan jälleen lapsuuteen ja nuoruuden intohimojen pariin keksiessäni keinoja, joiden avulla saan itseni  keskittymään täysipainoisesti siihen ja vain siihen yhteen asiaan, jota olen kulloinkin tekemässä. Ehkä minusta ei meditaatio masteria ja jooga gurua saa, mutta jos edes pientä rauhoittumista tapahtuisi.

peace of mind.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *