Ruokamenot laskuun kirjekuorimenetelmällä - välitarkastuksen aika

Mix Aina Minä

Nyt olen kokeillut kirjekuorimenetelmää ruokalaskun selättämiseksi elokuun alusta eli parin viikon ajan,  aiempi postaus täällä . On kuun puoliväli, joten on aika tehdä pieni tilannekatsaus. 

Asetin siis ruokabudjetikseni 10€ päivässä.  Kävin nostamassa koko kahden viikon budjetin kerralla tililtä punaiseen  pussiini, joka toimii kirjekuoren korvikkeena. Suunnittelin ensin tulevan viikon ruokalistan ja sen myötä ostoslistan. Ostoslistan tekoon käytän usein Foodie sovellusta. Se on näppärä monella tapaa. Se näyttää valitsemasi kaupan valikoiman ja järjestelee ostokset listalla siihen järjestykseen, kuin ne on kaupassa sijoitettu, joten ei tarvitse poukkoilla edestakaisin. Lisäksi se näyttää ostoskorin hinnan, joten on helppo hahmottaa jo kotona, ollaanko budjetissa. Tämä koskee siis s-ketjun kauppoja, K-kaupoille lienee vastaava omansa.

Mietin ostoslistaa hartaudella, ja muokkasin ruokasuunnitelmaani budjetin sanelemaan suuntaan. Monelle ihmiselle normaalia elämää - minulle uutta ja ihmeellistä. Itse kauppareissulla tein pari heräteostosta (jäätelöpaketti + mansikat = yhteensä vajaa 5 €), mutta muuten  mentiin ihan suunnitelman mukaan. Ostokset maksoivat 45 € ja näillä selviän jo mallikkaasti monta päivää.  Suunnittelin jo viikon puoliväliin toisen kauppareissun, jossa täydennetään tuoreita kasviksia ja sen sellaista, jota ei voi ostaa kovin moneksi päiväksi varastoon. Niihin oli budjetoitu noin 20€, jossa myös pysyin. Tällä reissulla ei heräteostoksia - hyvä hyvä! Viikon ruokakori teki siis yhteensä 65 €. 

Veikkaan, että ilman ostoslistaa ja ilman budjettia, normaalityyliini ostellen, viikolle  olisi tullut hintaa 30-40 euroa enemmän. Oman haasteensa  tuo se, että olen keliaakikko, ja gluteenittomana monet peruselintarvikkeet ovat normaalia kalliimpia, mutta sen kanssa nyt vaan on elettävä.

Mitäs tällä summalla sitten syötiin? No mitään tajunnan räjäyttävää gourmeta ei ollut tiedossa. Mutta koska sitä ei synny keittiössäni muulloinkaan, en kärsinyt tässä varsinaisesti mitään menetystä. 

  • Lihamureketta ja uunikasviksia
  • Makaronilaatikkoa (tänne upotettu kaikki  jääkaapin jämäkasvikset)
  • Riisikakkuja ja kylmäsavuhärkää,
  • Ex tempore vetäisty tonnikalaa purkista + näkkäriä ja tomaattia,
  • Pinaatti-kinkku-munakas
  • Välipalaksi söin banaania, pähkinöitä, näkkäriä kananmunalla
  • Aamu- ja iltapalalla leipä-kinkku-kananmuna tai vaihtoehtoisesti puuro-raejuusto linjaa. 

Muuten olen ruokalistaani varsin tyytyväinen, mutta kasvisosaston kanssa pitäisi skarpata. Minulle on kasviksissa varsin paljon rajoitteita, joita en voi syödä. Näin ollen se jää helposti tomaatti-kurkku-jäävuorisalaattilinjalle, joka on tylsää ja yksipuolista

Viikko numero kahden ruokalista sitten. Ei gourmeta edelleenkään, mutta hengissä tällä säilytään. Samoilla linjoilla pysyttiin: broilerisalaattia ja pasta-jauheliha-kasvis-pataa. Lisäksi paistoin valmiiksi jauhelihan, jota sitten voi syödä kasvisten ja riisin tai nuudelin kera.

Aamu-,väli- ja iltapalat kuten ennenkin. Kauppareissulla sorruin TAAS mansikoihin ja jäätelöön - hei olen vain ihminen - mutta muilta osin budjetin puitteissa pysyttiin, hintaa ostoksille tuli vajaa 55€ (piti olla 50€). Puolen kuun ruuat on siis maksaneet minulle 120€.

Tämä on minun taloudessani aivan ennenkuulumatonta! Vielä mykistyttävämpää on se, että tililläni on muutama kymppi rahaa, vaikka tiistaina on uusi palkkapäivä. Nyt olen jo into piukassa suunnitellut kuukausibudjettiani (ja keinoja siinä pysymiseen) muiltakin osin,  tästä lisää myöhemmin. 

Kirjekuorimenetelmä tulee NIIN jatkumaan!

 

Kommentit

Suttastiina

Hmm...uusiorakkauteni Exeliin voisi räjäyttää tajunnan näissä budjetointijutuissa, pitäisköhän miunkin kokeilla :D

anumari
Mix Aina Minä

Excel on kyllä tosi mielenkiintoinen ohjelma, varsinkin, jos on jotain mielekästä tekemistä. Minä aina innostun excelöimään milloin mitäkin, mutta en muista sitten ylläpitää niitä exceleitäni. Toisaalta olen miettinyt myös ihan vanhaa kunnon käsin pidettävää tilikirjaa menojen seurantaan! Sekin voisi olla ihan hauskaa :)

Kommentoi