Ladataan...
Mood by Marika

 

Olen tätä postausta tehdessäni väsyneempi kuin olen ollut kuukausiin. Vaikka yleensä pyrin löytämään asioista aina positiiviset ja valoisat puolet, nyt on myönnettävä, että oma jaksaminen on joutunut koetukselle. Suurimpana syynä siihen on vauvavuoden valvomiset, mutta varmasti osittain myös se, että jopa väsyneenä saan useimmiten käsittämättömiä energiapuuskia, ja rauhoittuminen on monesti hankalaa. Jossain vaiheessa raja tulee kuitenkin vastaan. Takana on 9. kuukausi ilman yhtäkään kokonaan nukuttua yötä.

 

"Jokainen kokee väsymyksen eri tavalla ja vaikka tilanteeseen ei pystyisi samaistumaan, on jokainen kykeneväinen ymmärrykseen ja empatiaan niin halutessaan."

 

 

Vauvavuoden monet vaiheet

 

Mennään ajassa kolme vuotta taaksepäin. Joulu lähestyi ja olimme mieheni kanssa molemmat todella uupuneita. Esikoinen oli syntymästään asti huono nukkumaan, ja kaipasi paljon apua nukahtamiseen. Mielessämme ovat edelleen ne yöt, kun mieheni kantoi lasta yöllä ympäri taloa, jotta olisin saanut nukuttua edes hetken. Pahinta aikaa oli, kun vauva oli 6-8 kuukauden ikäinen. Tämän kahden kuukauden aikana heräsimme joka yö 0,5-1 tunnin välein. Joulu koitti ja pääsimme lomailemaan mummolaan, jolloin saimme hoitoapua ja nukuttua muutaman yön mummun hoitaessa lasta. Joulun jälkeen yöt helpottuivat.

 

Nyt elämämme toisen lapsen kanssa juuri tätä samaa vaihetta. Vauvan kehitys on ollut hurjaa, ja yöt menivät levottommiksi juuri samoihin aikoihin, kun uudet taidot kuten ryömiminen, istuminen, konttaus ja seisomaannousu ovat tulleet kuvioihin. Myös hampaat ja flunssa ovat vaivanneet. Tällä hetkellä haaveilen siitä, että saisin nukuttua edes kolme tuntia putkeen. Todellisuus on kuitenkin ollut jo viikkojen ajan sitä, että yön aikana heräilyjä on 10-15.

Kun elämä on kiireistä ja unet vähissä, olen löytänyt mielenrauhaa ja voimaa joogasta. 

 

Vauvavuoden aikana kehitysvaiheita tulee toisensa perään ja on hyvä myös muistaa, että vauvan "kokonainen yö" käsittää yleensä maksimissaan viiden tunnin mittaisen ajanjakson kerrallaan. Vauvan uni etenee noin tunnin kerrallaan unen ollessa välillä syvempää ja välillä kevyempää. Toisinaan uni jatkuu syklistä toiseen, mutta ei ole tavatonta, että vauva tarvitsee apua nukahtaakseen uudestaan unisyklien välissä. (MLL: Vastasyntyneen vauvan nukkuminen)

 

Näin toisella kierroksella tietoa eri kehitysvaiheista on enemmän, mutta se ei toki poista sitä tosiasiaa, etteikö väsymys olisi läsnä. Alla muutamia vauvavuoden vaiheita, jotka vaikuttavat vauvojen uneen:

 

  • Tiheän imun kaudet: Tiheän imun kautena vauva on normaalia enemmän rinnalla tilatakseen lisää maitoa. Monista äideistä saattaa tuntua siltä, että vauva asuu rinnalla yötä päivää ja usein tämä myös pitää paikkaansa. Tiheän imun kausia tulee tavanomaisesti 3 ja 6 viikon sekä 3 ja 6 kuukauden iässä. Tiheän imun kausi kestää yleensä parista päivästä viikkoon ja tiheän imun kausia on havaittavissa myös korvikevauvoilla. (Lisää tiheän imun kausista: Imetyksen tuki ry)
  • 4 kuukauden hulinat: Noin 3-5 kuukauden iässä vauvoille tulee ns. hulinointivaihe, jolloin vauvan unirytmi muuttuu enemmän aikuisten unirytmin kaltaiseksi. Hulinavaiheessa vauva saattaa olla normaalia ärtyisämpi, syödä enemmän/vähemmän ja useimmiten myös yöheräilyt lisääntyvät tässä vaiheessa selkeästi. Hulinavaiheen kesto voi myös vaihdella muutamasta viikosta jopa pariin kuukauteen. (Lisää nelikuisen yöhulinoista: Imetyksen tuki ry)
  • Uusien taitojen oppiminen: Kun vauva oppii liikkumaan ja uusia taitoja, prosessoi aivot opittuja asioita unen aikana. Voi vain kuvitella, kuinka hämmentävä tilanne vauvalle on, kun yhtäkkiä onkin kääntynyt unissaan vatsalleen. Tai kun keskellä yötä täytyy nousta seisoaman pinnasängyn pinnoja vasten.
  • Hampaiden puhkeaminen: Hampaiden puhkeamisen ajankohta on hyvin yksilöllistä. Puhkeaminen on kuitenkin usein kivuliasta, ja saattaa nostaa vauvalle jopa lämpöä, jolloin myös kipulääkitys voi olla tarpeen. Meidän vauvalla hampaat eivät ole vielä tulleet läpi, mutta ensimmäisen hampaan puhkeaminen on varmaan aivan muutamista päivistä kiinni.

Tietoisuus eri kehitysvaiheista auttaa ymmärtämään, miksi pieni vauva ei nuku kuten me aikuiset olemme tottuneet. Se auttaa ehkä myös jaksamaan eteenpäin yhden kehitysvaiheen yli. Mikäli väsymys käy ylitsepääsemättömäksi, kannattaa asia ottaa puheeksi neuvolassa sekä muutenkin jutella omasta jaksamisesta puolison ja muiden vanhempien kanssa.

 

 

Ymmärrystä ja vertaistukea

 

 

Luin taannoin Twitterissä ketjua, jonka yksi kommenteista oli kuin isku vasten kasvoja. En tarkalleen muista, mistä keskustelu oli lähtenyt liikkeelle, mutta aiheena oli väsymys ja siitä valittaminen. Eräs naishenkilö (lapseton, jos sillä nyt on mitään väliä) kirjoitti, ettei voi ymmärtää vanhempia, jotka valittavat väsymyksestä - itsehän he ovat lapsensa tehneet. Takana oli jälleen yksi vähäuninen yö ja ei ollut kaukana, etten purskahtanut itkuun kommentin luettuani. En kommentoinut mitään, koska en väsymykseltäni ja hämmennykseltäni kyennyt. 

 

Vaikka jokainen tekee omat valintansa esimerkiksi jälkikasvun haluamisesta itse, on väsymys jotain, mikä on kantajalleen todellista. Se, onko syynä valvova lapsi, riehakas ilta ulkona, masennus tai muut uniongelmat, ei poista väsymystä. Jokainen kokee väsymyksen eri tavalla ja vaikka tilanteeseen ei pystyisi samaistumaan, on jokainen kykeneväinen ymmärrykseen ja empatiaan niin halutessaan. Uni on yksi ihmisen perustarpeista, jota jokainen meistä tarvitsee voidakseen hyvin.

 

Miten sinä olet jaksanut väsymyksen kanssa? Entä oletteko ryhtyneet johonkin käytännön toimenpiteisiin, kuten unikouluun parempien yöunien saamiseksi?

Ladataan...
Mood by Marika

 

Aika lasten kanssa menee siivillä, sanovat. Voin jälleen todeta tämän sanonnan pitävän paikkaansa, sillä äitiysvapaastani ovat jäljellä enää viimeiset viikot. Perheitä tuetaan Suomessa vauvavuoden aikana paljon niin taloudellisesti kuin palveluiden kautta, ja olemmekin onnekkaassa asemassa voidessamme nauttia näin pitkästä vanhempainvapaasta. Monille saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, että vauva on vanhempainvapaan päättyessä noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Kun perhe tekee päätöksiä ajasta vanhempainvapaan jälkeen, vaakakupissa painavat raha, varhaiskasvatuksen ongelmat ja työtilanne.

 

"Jokainen perhe tekee omaan tilanteeseensa parhaimman ja sopivimman ratkaisun."

 

 

Mitä tehdä, kun vanhempainvapaa loppuu?

 

Vanhempainvapaan päättyessä huoltajan on mahdollista jäädä hoitovapaalle. Hoitovapaalla voi olla siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta, ja hoitovapaalla ollessaan huoltajalle maksetaan kotihoidontukea. Kotihoidontuki koostuu hoitorahasta (338,34 €/kk), minkä lisäksi on mahdollista saada tuloista ja kotikunnasta riippuen hoito- ja/tai kuntalisää. Lisienkin kanssa tuet ovat muutaman satasen hujakoilla, joten suurimman osan talous joutuu pelkälle kotihoidontuelle jäädessä todelliseen stressitestiin. 

 

Vanhempainvapaan jälkeen voi tietenkin palata myös työelämään, mikäli on työpaikka odottamassa. Monet (etenkin äidit) kokevat kuitenkin ahdistusta joutuessaan laittamaan niin pienen hoitoon, mutta mielestäni tästä ei kuitenkaan tulisi potea huonoa omaatuntoa. Jokainen perhe tekee omaan tilanteeseensa parhaimman ja sopivimman ratkaisun. On hyvä myös muistaa, että vaikka varhaiskasvatuksen tila ja alati kasvavat ryhmäkoot ovat tapetilla, Suomessa tarjotaan lapsille kuitenkin huippuluokan hoitopalveluita. Jos päiväkotielämän aloittaminen tuntuu liian aikaiselta, on mahdollista hakea paikkaa myös perhepäivähoidosta.

 

Keskusteluissa ääntä pitävät useimmiten äidit, vaikka vanhempainvapaan päättyminen koskettaa myös isejä. Olisikin mielenkiintoista kuulla enemmän isien mietteitä hoitovapaasta, taloudellisen vastuun ja lastenhoidon jakamisesta sekä päivähoidon aloittamisesta.

 

 

Omat valintani

 

 

Olen ollut päättämässä äitiysvapaan jälkeisestä ajasta nyt kaksi kertaa, ja molemmilla kerroilla olemme päätyneet ehkä ei niin tavanomaisiin ratkaisuihin. Olen "haluan saada kaikki" -tyyppinen ihminen, joten avaan hieman tarkemmin parilla esimerkillä, miten olemme pystyneet jatkamaan lapsen kotihoitoa sekä pitämään yllä kohtuullista toimeentuloa.

 

1) Osittainen hoitovapaa

 

Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi työn ja hoitovapaan mahdollista yhdistämistä. Työsopimuslain mukaan työnantaja voi kieltäytyä antamasta osittaista hoitovapaata vain, jos siitä aiheutuu työnantajalle vakavaa haittaa. Tällöin työntekijälle on esitettävä selvitys kieltäytymisen perusteena olevista seikoista. 

 

"Työntekijä, joka on ollut saman työnantajan työssä yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana, voi saada lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun perusopetuksessa oleva lapsen lukuvuosi päättyy."... "Työnantaja ja työntekijä sopivat osittaisesta hoitovapaasta ja sen yksityiskohtaisista järjestelyistä haluamallaan tavalla." (Finlex: Työsuhdelaki, 4. luku, 3 §)

 

Esikoisen kohdalla jäin osittaiselle hoitovapaalle tehden 50 % työaikaa. Saimme sovittua työnantajan kanssa, että teen töitä aina maanantait ja tiistait sekä keskiviikkoisin puolikkaan päivän. Sinä aikana, kun olin töissä, mies hoiti lasta. Koska hän on yrittäjä, pystyimme sumplimaan työt lomittain. 50 % palkkatulojen lisäksi Kelalta on mahdollista saada kotihoidontukea tai joustavaa hoitorahaa, ja näin päästään samoihin tai jopa korkeampiin tuloihin kuin äitiyslomalla.

 

Pidin todella paljon tästä järjestelystä, sillä halusin olla vielä paljon kotona pienen kanssa, mutta työminä kaipasi myös muita haasteita. Näin pysyin hyvin kärryillä myös siitä, mitä työpaikalla tapahtuu.  Mutkaton tämä järjestely ei kuitenkaan ollut, sillä reilu puoli vuotta, mitä tällä systeemillä mentiin oli välillä aikamoista läpsystä vaihtoa. Seuraavana syksynä jatkoinkin osittaista hoitovapaata tehden 80 % työaikaa aina siihen saakka, kunnes jäin äitiyslomalle kuopuksesta. Samaan aikaan esikoinen aloitti hoidon perhepäivähoitajalla.

 

2) Opintovapaa

 

Pitkäaikaisena haaveenani on ollut syventää ammatillista osaamistani jatko-opintojen merkeissä. Nyt voin ilokseni todeta, että viimein tämä haave toteutuu! Jään tammikuusta alkaen opintovapaalle ja aloitan syventävät opinnot Helsingin Avoimessa yliopistossa. Taloudellisesti tämä on myös ok vaihtoehto, sillä olen oikeutettu aikuiskoulutustukeen. Aikuiskoulutustuki on noin 60 % palkasta, minkä lisäksi perhe voi hakea kotihoidontukea. Opiskelutahti tulee olemaan maltillinen, sillä haluan pystyä nauttimaan vielä hetkistä kotona. Nähtäväksi sitten jää, kuinka hyvin opiskeluarki lähtee sujumaan ja mikä on todellisuus. Tällä hetkellä koen tämän olevan kuitenkin todellinen win-win -tilanne, sillä pystyn toteuttamaan haaveeni opinnoista ja olemaan vielä kesän yli pikkuisen kanssa.

Juhlimme taannoin syntymäpäivieni lisäksi alkavaa opintotaivalta.

 

 

Kuuma peruna: Hoitovapaa vs. töihin paluu

 

Kuulun Facebookissa useisiin eri vauvaryhmiin ja vanhempainvapaan päättyminen on aihe, joka puhututtaa ja herättää tunteita vuodesta toiseen. Toiset ovat sitä mieltä, että alle 3-vuotiasta ei tule missään nimessä laittaa hoitoon. Toisilla ei ole taloudellisista syistä mahdollisuutta valita, vaan töidenteko on aloitettava, jotta perhe voidaan elättää. Sitten on myös niitä, jotka aloittavat työt tai opinnot hyvillä ja jopa odottavin mielin, eikä hoidonaloituskaan ole niin "big deal". Ainahan se jännittää, mutta lapset ovat usein kuitenkin sopeutuvaisia. 

 

Toivoisin, että olivatpa perheen valinnat mitä tahansa, jokainen voisi seistä niiden takana rinta rottingilla. Luottaen siihen, että tämä valinta on meidän perheelle juuri se oikea. Yhteiskunta ja asenneilmapiiri luovat lapsiperheille paineita, mutta kyse on siitä, otammeko ne paineet itsellemme. 

 

Lue myös: Vauvaystävällisemmän Suomen puolesta

 

Millaisiin ratkaisuihin olette päätyneet vanhempainvapaan jälkeen? Mitkä asiat painoivat vaakakupissa eniten valintoja tehdessä? Kuulen mielelläni myös parhaimmat vinkit lastenhoidon ja opiskelujen yhdistämiselle!

Ladataan...
Mood by Marika

 

Kerroin viimeksi, millaista on viettää perhelomaa New Yorkissa ja miten Iso omena soveltuu matkakohteeksi pienten lasten kanssa matkustaville. Tällä kertaa avaan hieman tarkemmin, mitä New Yorkissa teimme ja mitkä olivat mielestäni parhaimmat matkatärpit. Vaikka New York on kallis kaupunki, parasta tässä on se, että nämä vinkit sopivat myös budjettimatkaajalle! 

 

New York pienellä budjetilla

 

Liikkuminen

 

Kukaan länsimaalainen ei ole voinut välttyä näkemästä New Yorkin keltaisia takseja tv-sarjoissa ja elokuvissa. Jokainen vannoutunut Sinkkuelämää-fani voi myös tässä kohtaa nähdä Carrien viittovan taksia Manhattanilla. Taksit ovat New Yorkissa edullisempia kuin Suomessa, mutta liikennettä metropolissa on paljon, joten ruuhkiin on syytä varautua. Mielestäni paras tapa liikkua New Yorkissa on hyödyntää kaupungin edullista ja erittäin toimivaa metroverkostoa. Metrolla pääsee käytännössä mihin vain, eikä viikon metrokortin hinta päätä huimaa. Ensimmäinen osto maksaa 33 $, ja seuraava lataus on dollarin halvempi, mikäli arvoa lataa samalle kortille. Kortilla voi käyttää metroja ja busseja New Yorkissa rajattomasti kaikkiin vuorokauden aikoihin.

Myös lasten kanssa on helppo liikkua metrolla.

 

Manhattanilla riittää nähtävää joka puolella. Kävely onkin siksi oiva keino tutustua kaupunkiin, jolloin kilometreja kertyy päivittäin runsaasti lähes huomamaatta. Tätä ilmaista, luontoa säästävää ja ihmistä vahvistavaa liikkumismuotoa voin todella suositella!

 

Shoppailu

 

New Yorkissa kauppoja, mainoksia ja tarjontaa on joka puolella. Himoshoppaajalle voi olla vaikeaa olla sekoamatta paratiisissa ja laittaa haisemaan. Toisaalta Nykistä ja Jenkeistä voi tehdä todella edullisia löytöjä merkkituotteista, kun tietää mitä etsii. Itse olen shoppailuasioissa hieman tarkan markan vartija, ja yleensä ostan tuotteita tarpeeseen ja pyrin miettimään, että tuotteen hinta-laatusuhde on sopiva. Joskus on kuitenkin ihana hieman hemmotella itseään ja ostaa jotain kivaa miettimättä asiaa sen kummemmin.

New Yorkissa menee helposti pää pyörälle!

 

Lasten kanssa kaupoissa kiertely ei varsinaisesti ole mikään rentouttava kokemus, joten valitsemme reissullemme yhden päivän, joka pyhitettiin shoppailulle. Lähdimme tällöin New Jerseyn puolelle ja suuntasimme The Mills at Jersey Gardens -outletiin. Outletista löytyy yli 200 liikettä ja vaikka olimme siellä koko päivän, ei puhettakaan, että jokaisessa liikkeessä olisi ehtinyt käydä. Suosittelenkin siis tutustumaan liiketarjontaan etukäteen ja hieman suunnittelemaan, mitkä ovat erityisesti sellaisia kauppoja, joissa haluaa piipahtaa. New Yorkin lähistöltä löytyy myös muita outleteja, joista Woodbury lienee suosituin. Itse valitsimme tällä kertaa menopeliksi Uberin, mutta molempiin paikkoihin menee myös suora bussiyhteys Manhattanilta. 

 

Eräs mainitsemisen arvoinen paikka etenkin vintage- ja antiikkifiilistelijöille on Brooklyn Flea Market. Kirpputori on avoinna aina lauantaisin ja sunnuntaisin, ja se on todella suosittu kauppapaikka paikallisten keskuudessa. Mikäli aiot suunnata Brooklyn Fleaan, kannattaa sijainti tarkistaa, sillä kesäaikana se järjestetään ulkona, mutta talviaikaan paikkana toimii Atlantic Center. Kirpparilla oli todella ihana tunnelma, paljon musiikkia sekä ruokakojuja. Tällä kertaa en itse ostanut sieltä mitään, mutta muutaman löydön tein L-Train Vintage -liikkeestä Brooklynista. Suosittelen bongaamaan Nykistä etenkin urbaaneja takkeja!

Brooklyn Flea Market

 

Himoshoppaajan on syytä pitää mielessä tulliraja. Ostoksia voi tuoda Suomeen verovapaasti enintään 430 euron edestä. Jos raja ylittyy, maksetaan ostosten päälle sekä arvonlisävero että tullimaksu.

 

Ilmaisia nähtävyyksiä

 

Kokemuksiin ja elämyksiin saa New Yorkissa kulutettua valuuttaa. Toisaalta New York on on elämys itsessään, ja paikan päältä löytyy paljon koettavaa, josta ei tarvitse maksaa. Alla muutamia esimerkkejä:

 

  • Staten Island Ferry: Lautta Staten Islandille on ilmainen kaikille matkustajille. Lautalta pääsee ihailemaan Manhattanin siluettia vesiperspektiivistä ja mikä parasta, lautan reitti kulkee Vapauden patsaan lähettyviltä. Jos aikeissasi ei ole kavuta Vapauden patsaan näköalatasanteelle, sopii lauttamatka varsin hyvin patsaan bongailuun.
  • Central Park: Yksi matkamme kohokohdista oli päivä Central Parkissa. Jostain ihmeellisestä syistä koin suoranaista liikutusta, kun upea järvimaisema The Loeb Boathousen edustalla avautui eteemme. Central Park sopii etenkin kiireettömään ulkoilmaoleiluun.
  • Ground Zero: Jos Central Parkissa koki olonsa onnelliseksi, vie 9/11 -terrori-iskun muistomerkit aivan toisenlaisiin tunnelmiin. Vieressä sijaitsee myös 9/11 Memorial -museo, mutta tällä kertaa skippasimme sen.

Pysättävä hetki monumentilla

 

  • Brooklyn Bridge: Yksi ehdottomista lempipaikoistani Nykissä oli Brooklyn Bridge Park! Kävelimme rantaa pitkin ylöspäin kohti Brooklynin siltaa, ja matkalla oli monenlaisia kaupunkilaisten virkistyskeitata. Brooklyn Bridgelta on myös todella upeat näkymät Manhattanille, ja se onkin yksi parhaimpia kuvauspaikkoja.
  • Times Square & Broadway: Pakko myöntää. Näin pikkukaupungin maalaistytölle Times Square ja Broadwayn teatterispotit olivat ihanaa katseltavaa kaikkine valoineen ja pilvenpiirtäjineen. Olisin voinut ihailla näkymää loputtomiin!
  • Kaupunginosat: Nykissä riittää kaupunginosia koluttavaksi. Oma suosikkini tältä reissulta oli SoHo, joka on tullut tunnetuksi New Yorkin taiteilijakaupunginosana. SoHossa vallitsee boheemi tunnelma, jota on ihana fiilistellä vaikkapa take-away kahvin kanssa.

The streets of SoHo

 

Protip! Jos satut olemaan New Yorkissa Marathonin aikaan, kannattaa lähteä fiilistelemään juoksutapahtumaa reitin varrelle. New York City Marathonista välittyi ennen kaikkea iloisuus ja yhteisöllisyys, ja oli upea päästä osaksi sitä. 

 

Panosta: Broadway-musikaalit & juustokakut

 

The Cheesecake Factory

 

Yksi matkani "tavoitteista" oli päästä maistamaan jotain todella herkullista ja överiä juustokakkua. Kiersimme kahviloita ja yllättävää kyllä, tuntui ettei oikein tarpeeksi herkullisennäköistä kakkua tule vastaan. Olen kuolannut Cheesecake Factoryn juustokakkujen perään jo vuosia (kyllä, luit oikein).  Täydellistä juustokakkua odotettiin niinkin pitkälle kuin matkan viimeiseen päivään, sillä lähin Cheesecake Factory sijaitsi tunnin metromatkan päässä Queensissa. Kaiken matkustamisen ja odotuksen jälkeen, voin sanoa, että odotus oli todellakin sen arvoista! Tosin kalorimäärät ovat sellaisia, että nämä herkut sopivat ainoastaan satunnaiseen herkutteluun..

 

Kinky Boots

 

New Yorkin Broadway on teatterimaailman tunnetuin ja tavoitelluin paikka. Broadwaylla voi nauttia maailmanluokan musikaaliesityksistä ja tähän kokemukseen kannattaa todella panostaa. Itse olin katsomassa Kinky boots -näytöstä, eikä sanat riitä kuvaamaan, miten upea elämys se oli! Broadwaylla sijaitsee 40 teatteria, joten sopivaa ohjelmistoa löytyy varmasti jokaiseen makuun. Jos joku niin tämä on Nykin sitä antia, johon kannattaa panostaa! Lippuja löytyy moneen hintaan istumapaikasta riippuen. Eturivin paikan olivat noin 130 $ ja viimeisen rivin paikat ylätasanteella 55 $. Maksoimme omista lipuistamme 89 $ per kappale. Kyseessä oli neljännen rivin paikka pienellä (oikeasti lähes huomaamattomalla) näköesteellä.

 

Vaikka ehdimme tehdä ja kokea 12 päivän aikana paljon, vei New York sydämen siinä määrin, että tulemme varmasti palaamaan sinne uudestaan. Mitä lempparipaikkoja sulla on Nykissä tai missä olet aina halunnut käydä?

Pages