Mitä äitiysloman jälkeen?

Äitiysloma.jpg

 

Aika lasten kanssa menee siivillä, sanovat. Voin jälleen todeta tämän sanonnan pitävän paikkaansa, sillä äitiysvapaastani ovat jäljellä enää viimeiset viikot. Perheitä tuetaan Suomessa vauvavuoden aikana paljon niin taloudellisesti kuin palveluiden kautta, ja olemmekin onnekkaassa asemassa voidessamme nauttia näin pitkästä vanhempainvapaasta. Monille saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, että vauva on vanhempainvapaan päättyessä noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Kun perhe tekee päätöksiä ajasta vanhempainvapaan jälkeen, vaakakupissa painavat raha, varhaiskasvatuksen ongelmat ja työtilanne.

 

”Jokainen perhe tekee omaan tilanteeseensa parhaimman ja sopivimman ratkaisun.”

 

 

Mitä tehdä, kun vanhempainvapaa loppuu?

 

Vanhempainvapaan päättyessä huoltajan on mahdollista jäädä hoitovapaalle. Hoitovapaalla voi olla siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta, ja hoitovapaalla ollessaan huoltajalle maksetaan kotihoidontukea. Kotihoidontuki koostuu hoitorahasta (338,34 €/kk), minkä lisäksi on mahdollista saada tuloista ja kotikunnasta riippuen hoito- ja/tai kuntalisää. Lisienkin kanssa tuet ovat muutaman satasen hujakoilla, joten suurimman osan talous joutuu pelkälle kotihoidontuelle jäädessä todelliseen stressitestiin. 

 

Vanhempainvapaan jälkeen voi tietenkin palata myös työelämään, mikäli on työpaikka odottamassa. Monet (etenkin äidit) kokevat kuitenkin ahdistusta joutuessaan laittamaan niin pienen hoitoon, mutta mielestäni tästä ei kuitenkaan tulisi potea huonoa omaatuntoa. Jokainen perhe tekee omaan tilanteeseensa parhaimman ja sopivimman ratkaisun. On hyvä myös muistaa, että vaikka varhaiskasvatuksen tila ja alati kasvavat ryhmäkoot ovat tapetilla, Suomessa tarjotaan lapsille kuitenkin huippuluokan hoitopalveluita. Jos päiväkotielämän aloittaminen tuntuu liian aikaiselta, on mahdollista hakea paikkaa myös perhepäivähoidosta.

 

Keskusteluissa ääntä pitävät useimmiten äidit, vaikka vanhempainvapaan päättyminen koskettaa myös isejä. Olisikin mielenkiintoista kuulla enemmän isien mietteitä hoitovapaasta, taloudellisen vastuun ja lastenhoidon jakamisesta sekä päivähoidon aloittamisesta.

 

 

Omat valintani

 

Vanhempainvapaa2.jpg

 

Olen ollut päättämässä äitiysvapaan jälkeisestä ajasta nyt kaksi kertaa, ja molemmilla kerroilla olemme päätyneet ehkä ei niin tavanomaisiin ratkaisuihin. Olen ”haluan saada kaikki” -tyyppinen ihminen, joten avaan hieman tarkemmin parilla esimerkillä, miten olemme pystyneet jatkamaan lapsen kotihoitoa sekä pitämään yllä kohtuullista toimeentuloa.

 

1) Osittainen hoitovapaa

 

Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi työn ja hoitovapaan mahdollista yhdistämistä. Työsopimuslain mukaan työnantaja voi kieltäytyä antamasta osittaista hoitovapaata vain, jos siitä aiheutuu työnantajalle vakavaa haittaa. Tällöin työntekijälle on esitettävä selvitys kieltäytymisen perusteena olevista seikoista. 

 

”Työntekijä, joka on ollut saman työnantajan työssä yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana, voi saada lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun perusopetuksessa oleva lapsen lukuvuosi päättyy.”… ”Työnantaja ja työntekijä sopivat osittaisesta hoitovapaasta ja sen yksityiskohtaisista järjestelyistä haluamallaan tavalla.” (Finlex: Työsuhdelaki, 4. luku, 3 §)

 

Esikoisen kohdalla jäin osittaiselle hoitovapaalle tehden 50 % työaikaa. Saimme sovittua työnantajan kanssa, että teen töitä aina maanantait ja tiistait sekä keskiviikkoisin puolikkaan päivän. Sinä aikana, kun olin töissä, mies hoiti lasta. Koska hän on yrittäjä, pystyimme sumplimaan työt lomittain. 50 % palkkatulojen lisäksi Kelalta on mahdollista saada kotihoidontukea tai joustavaa hoitorahaa, ja näin päästään samoihin tai jopa korkeampiin tuloihin kuin äitiyslomalla.

 

Pidin todella paljon tästä järjestelystä, sillä halusin olla vielä paljon kotona pienen kanssa, mutta työminä kaipasi myös muita haasteita. Näin pysyin hyvin kärryillä myös siitä, mitä työpaikalla tapahtuu.  Mutkaton tämä järjestely ei kuitenkaan ollut, sillä reilu puoli vuotta, mitä tällä systeemillä mentiin oli välillä aikamoista läpsystä vaihtoa. Seuraavana syksynä jatkoinkin osittaista hoitovapaata tehden 80 % työaikaa aina siihen saakka, kunnes jäin äitiyslomalle kuopuksesta. Samaan aikaan esikoinen aloitti hoidon perhepäivähoitajalla.

 

2) Opintovapaa

 

Pitkäaikaisena haaveenani on ollut syventää ammatillista osaamistani jatko-opintojen merkeissä. Nyt voin ilokseni todeta, että viimein tämä haave toteutuu! Jään tammikuusta alkaen opintovapaalle ja aloitan syventävät opinnot Helsingin Avoimessa yliopistossa. Taloudellisesti tämä on myös ok vaihtoehto, sillä olen oikeutettu aikuiskoulutustukeen. Aikuiskoulutustuki on noin 60 % palkasta, minkä lisäksi perhe voi hakea kotihoidontukea. Opiskelutahti tulee olemaan maltillinen, sillä haluan pystyä nauttimaan vielä hetkistä kotona. Nähtäväksi sitten jää, kuinka hyvin opiskeluarki lähtee sujumaan ja mikä on todellisuus. Tällä hetkellä koen tämän olevan kuitenkin todellinen win-win -tilanne, sillä pystyn toteuttamaan haaveeni opinnoista ja olemaan vielä kesän yli pikkuisen kanssa.

Vanhempainvapaa3.jpg

Juhlimme taannoin syntymäpäivieni lisäksi alkavaa opintotaivalta.

 

 

Kuuma peruna: Hoitovapaa vs. töihin paluu

 

Kuulun Facebookissa useisiin eri vauvaryhmiin ja vanhempainvapaan päättyminen on aihe, joka puhututtaa ja herättää tunteita vuodesta toiseen. Toiset ovat sitä mieltä, että alle 3-vuotiasta ei tule missään nimessä laittaa hoitoon. Toisilla ei ole taloudellisista syistä mahdollisuutta valita, vaan töidenteko on aloitettava, jotta perhe voidaan elättää. Sitten on myös niitä, jotka aloittavat työt tai opinnot hyvillä ja jopa odottavin mielin, eikä hoidonaloituskaan ole niin ”big deal”. Ainahan se jännittää, mutta lapset ovat usein kuitenkin sopeutuvaisia. 

 

Toivoisin, että olivatpa perheen valinnat mitä tahansa, jokainen voisi seistä niiden takana rinta rottingilla. Luottaen siihen, että tämä valinta on meidän perheelle juuri se oikea. Yhteiskunta ja asenneilmapiiri luovat lapsiperheille paineita, mutta kyse on siitä, otammeko ne paineet itsellemme. 

 

Lue myös: Vauvaystävällisemmän Suomen puolesta

 

Millaisiin ratkaisuihin olette päätyneet vanhempainvapaan jälkeen? Mitkä asiat painoivat vaakakupissa eniten valintoja tehdessä? Kuulen mielelläni myös parhaimmat vinkit lastenhoidon ja opiskelujen yhdistämiselle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *