Ihanat tuoksuvat ja rakkaat orkideat!

Moikka!

Kevät ja kesä on ollut yhtä koronaa. Unohdetaan siis tällä sivustolla sellaiset, ja täällä keitaalla ainoa korona olkoon auringossa tai lasipullossa!

Huonekasvien määrä kesän aikana on kasvanut lähes eksponentiaalisesti, ja olen kieltäytynyt laskemasta kasveja. Uusia muutti tänäänkin kotiin kun tokmannille eksyin.. Mutta kasvit tuovat iloa, parantavat sekä huoneilmaa että mielenterveyttä ja pitävät siis minut terveen kirjoissa! Tälle kesälle myös kanat muuttivat takaisin entiseen kotiinsa Sotkamoon, joten sehän tarkoittaa että minulla on enemmän aikaa touhuilla kasvien kanssa.

Projektit

Kesän projektina on ollut takapihan laitto. Takapiha kärsi kovasti viimeisestä remontista, ja viimeisten vuosien kiireiset kesät ovat vain lykänneet tuon takapihan laittoa aina eteenpäin. Tälle kesälle sattui sen verran vapaata aikaa että takapiha on nyt hyvällä alulla!

Tälle kesälle yhtenä projektina oli myös mansikkamaan perustaminen työpaikalla. Oman pihan mansikkamaa antoikin ennätys sadon tänä vuonna!

Ja melkoista projektia pukkaa orkideapuolella. Menin ja tilasin tänään Röllkeltä (orkidea puutarha Saksassa) orkidean siementaimia! Saa nähdä kuinka ne onnistuu ottaa pois purkista ja saada kasvamaan joskus kukkiviksi kasveiksi!

Jotain ihanaa

..ja jotain sinistä! Siitä asti kun näin ensimmäisen kerran tällaisen orkidean, olen sellaisen halunnut! Kevään orkideayhdistyksen yhteistilauslistoilla se sitten oli! Tilaus tehtiin Shwerterin puutarhalta ja tilaus oli vaivatonta. En vain arvannut että kukista pääsin nauttimaan jo samalle kesälle! 

Ei purkki kukkaa pahenna 🙂 siinä se siis on, Doritaenopsis Tzu Chiang Sapphire. Pienet sinisävyiset kukat, ja jo toinen kukkavana on kasvamassa!

Paljon en osaa Doritaenopsiksesta äkkiä kertoa, eikä tämäkään ole ihan puhdas Doritaenopsis vaan risteytys.Näitä Doritaenopsiksia pidetään nykyisin myös ihan perhosorkideoina. Doritaenopsis risteytyy Phalaenopsiksen kanssa ja niitä on yhdistetty perhoshybrideihin jotta kukkavarsiin on saatu pituutta ja jämäkkyyttä.

Doritaenopsikset kasvavat jopa maassa, voi siis olettaa että viihtyvät myös vähän enemmän vettäpitävässä pohjamateriaalissa kuin tavan perhoset.

Tämä on aika mysteeri! Joskus todella halpa markettiorkidea (tämä maksoi 5€) voi olla todella ihana ja yllättävä! Tämä suklaisen värinen kaunotar jolla on pienet, paksut, jäykät, vahamaiset kukat, muistuttaa paljon kuuluisia nimettyjä orkideoja. Minä aion kutsua sitä vain taivalliseksi suklaaksi, koska ei sille virallista nimeä voi hatusta heittäen löytää. Yllättävää kyllä, tämän pitäisi olla kaksivanainen orkidea. Minulla on ilmeisesti mennyt joko matikkapää tai näen kahtena! Ja tässä on mieto tuoksu!

Tuoksusta puheen ollen

Kun noin vuoden olen keitaalle kehitellyt vihreyttä ja tutustunut erilaisiin orkideoihin, ei mennyt kauan kun kuulin, näin ja luin että maailmassa on myös tuoksuvia orkideoita! Ja Phalaenopsis orkideoista löytyy kuulemma ne parhaan tuoksuisimmat orkideat.

No pitihän minun siis hankkia itselleni niitä tuoksuvia phaleja. Ensin Bellina, sitten Liodoro ja vielä Violacea. Sattuikin niin että tälle kesälle ne kaikki päättivät kukkia, ja vielä yhtä aikaa! Saatoin siis tehdä testin ja päättä mikä mielestäni vie voiton.

Kolmanneksi päätyi…

Liodoro

Toiseksi pääsi…

Violacea

Ja voiton vei hiuksen hienosti

Bellina!

Liodoron tuoksu on ihanan mausteinen ja leijailee iltaisin olohuoneessa, Bellinan tuoksu on ihanan makea, kukkakauppamainen. Violacea jotain siltä väliltä. Hoidoltaan nämä kaksi luonnonlajia, Bellina ja Violacea eroavat muista phaleista minun kohdalla siinä että kasvatan niitä terraariossa. Tuntuu että ne kasvavat paremmin kun ilmankosteus on korkeampi.

Tällaista siis täällä keitaalla 🙂 palataan!

koti piha-ja-puutarha hyva-olo sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *