Keitaalla pitää olla palmuja

Vuoripalmuja joka huoneessa

Näin pääsi käymään. Innostuin tutkimaan palmujen sielun elämää kun huomasin että Kreetalta tuomani taatelipalmun siemenet olivat itäneet. Yhtä äkkiä minulla oli käsissäni kaksi pienen pientä palmun tainta. Tietenkin suuntana oli etsiä netistä tietoa, ja aikauduin jäseneksi facebookin palmut ryhmään.

Sieltä opin että palmu on palmu, ei puu tai huonekasvi. Siispä palmua hoidetaan kuin palmua, ei puuta tai huonekasvia. Opin myös sen että vuoripalmu (Chamaedorea elegans) on aina vuoripalmu vaikka edessä olisi mikä suomenkielinen lisäliite. Ja opin sen että vuoripalmu menestyy hyvin sisätiloissa, huonossakin valossa, eikä kasva jättiläiseksi. Niinpä uskalsin tilata itselleni Viherpeukaloilta vuoripalmun taimen.

Tilaus tulikin nopeasti, peukuilta tuli vuoripalmu (tai oikeastaan 20 palmua tungettuna yhteen purkkiin) sekä 6 muuta pikku huonekasvia joista yksi taitaa olla kahvi, jota myös on purkissa 10 vaikka se on ennemmin yksilökasvi.

Opin palmut- ryhmästä että palmut kannattaa jakaa useampaan purkkiin, ja tältä minun vuoripalmut näyttivät kun hajotin sen pensasmaisen puskan.

Tässä on siis palmu jaettuna 7 purkkiin. Yhdessä on vain yksi taimi, muissa 3. Palmun kasvualustaan löytyy ohjeet palmu-ryhmästä. Tarkeää on että vesi ei jää seisomaan palmun juurille, ja kastelu noin kerran viikossa niin että vesi valuu pohjareijistä ulos. Lannoitukseenkin löytyy hyvät ohjeet samasta ryhmästä. Itse ajattelin tökätä kohta kanankakkatikut purkkien pohjiin.

Palmut tykkää suihkutteluista ja sumutuksesta. Ja tämä vuoriplmu suorastaan kavahtaa suoraa auringonpaistetta. Se kasvaa luontaisesti mm. Meksikon viidakoissa aluskasvillisuutena melko varjoisissa olosuhteissa.

Meillä palmuja on nyt joka huoneessa keittiötä lukuun ottamatta. Lasten vessakin alkoi saada keitaan ominaisuuksia, yksi vuoripalmu muutti sinnekin.

Myös saniainen löysi tiensä samaan vessaan.

Se oli niin edullinen ostos prismassa että en päässyt siitä eilen ohi.. Laitettiin se eteläiselle vessan ikkunalle paikkaan jossa sitä on hyvä sumutella ja se on koko ajan vähän kosteammassa ilman alassa mitä muualla talossa. Saniainen tykkää olla kostea koko ajan, ja se rakastaa sumuttelua!

Tekniikan maailman mukaan saniainen on kasvi jota inhoaa eniten sekä miehet että naiset. Eilen tämän kasvin ripustushommat aiheuttivat inhoa meissä molemmissa, minussa ja miehessäni. Oli näet tuon katon materiali sen verran kovaa puuta että tarvittiin pora ja siihen metalliterä että saatiin koukku kattoon.

Ei tuo saniainen niin ihana ole,  mutta tuo se trooppista fiilistä ja sitä mainostetaan helpoksi kasviksi. Se saa olla ainakin ensi kevääseen tuossa samassa purkissa. Aluslautanen on vanha, tästä meidän talosta löytynyt lautanen. Pantiin hyötykäyttöön.

Ehdottakaas minkälaisista aiheista voisin kirjoittaa. Ja pankaa blogi seurantaan!

koti piha-ja-puutarha sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *