Pistä hyvä kiertämään

Huonekasveja

Kaikella kunnioituksella,yhtä äkkiä näin monen huonekasvin meille muutto aiheutti minulle pienen kriisin. Kiitollisuus, paniikki, tuholaistorjunta ja elvytys, tilan puute ja ennen kaikkea innostunut ilo!

Oli eräs päivä tällä viikolla kun päätin antaa tomaatintaimen naapurin lapsille joiden kuulin vasta rakentanen oman kasvihuoneen. Tokihan lapsien harrastusta pitää kannustaa,  ja lupasin heille taimen mustia kirsikkatomaatteja. Seuravana aamuna vein taimen heidän perheen postilatikolleen.

Saman päivän iltana päätin poiketa kunnassamme toimivassa kukkakaupassa katsomassa olisiko siellä katleija tai wanda orkideoja. No ei ollut, mutta oli iloinen kukkakauppias joka mainitsi että huomasinko lattialla pari kukkia sisältävää poistokassia.  Ja toden totta nuo molemmat kassit päätyivät uskomattoman edulliseen hintaan minun kylpyhuoneeni lattialle. Kasvit olivat sellaisia että ne kaipaavat hieman rakkautta ja hoivaa. Kukintansa päättäneitä, yli kasvaneita, kuivahtaneita ja kyllä, havaitsin yhdessä kasvissa seittiä.

Yhtä kaikki aamulla pois antamani taimen tilalle sain aamulla 6 todella halpaa kasvia j toiset 6 ihan ilmiseksi. Siis hyvä kiersi hyvän luo. Ja juu,minun ei todellakaan pitänyt hankkia enää uusia kasveja!

Karanteeni

Jokaisen joka uusia kasveja ostaa, tulee huomioida että uudessa kasvissa voi aina piillä tuholaisia kuten vihannespunkkeja, ripsiäisiä tai harsosääskiä.Sen vuoksi uudet kasvit on hyvä laittaa aina hetkeksi karanteeniin. Näin minäkin tein kun kannoin uudet kasvit heti kauas jo olevista kasveista. Kylpyhuone on meillä siitä hyvä paikka, että siellä on etelään ja länteen antavat ikkunat ja helppo nostaa ilman kosteutta.

Tutkikin jokaisen kasvin huolellisesti, ja huomasin että yhdessä kasvissa oli seittiä. Se on selvä merkki vihannespunkin läsnäolosta. Vihannespunkista voi päästä eroon huolellisella torjunnalla. Siispä huuhtelin ensin kaikki kasvit vedellä. Sitten pesin kaikki tolu-vedellä. Sitten vaihdoin kaikille uuden mullan. Huuhtelin kaikkien purkit toluvedellä. Poistin pahan näköiset ja kuivat lehdet. Myrkytin kukka-raidilla ja laitoin kaikkien juureen substraalin torjunta-aine puikon. Lisäksi pyyhin osan kasveista lehtiä pirtulla ja tänään vielä suihkuttelin kaikkien lehtiä.

Ajttelin pitää kasvit karanteenissa ainakin tämän heinäkuun ajan. Myrkyttelen välillä jotta voin varmistua että kaikki kuoriutuneet uudet punkit häviää. Samaan karanteeniin päätyi myös ennen ostamani kolmen euron santtu. Nyt siellä karanteenissa onkin kaksi santtua!

Elvytystä

Kuten todella sain kuulla, on osa kasveista todella elvytyksen tarpeessa. Tämä keihäsanopinkieli varsinkin on sellainen että luulisin sen olevan jo kuollut. Juuret kuitenkin ovat ehjät ja vaaleat. Vaihdoinkin tälle kasville kookos ja perliitti kasvualustan tilalle kukkamullan, peeriitin, seramiksen ja lecasoran seoksen joka tavallan pidättää kosteutta mutta päästää märkyyden pois. Katsotaan herääkö se vielä henkiin.

Ainakin kun kysyin huonekasveihin keskittyneellä facebook sivulla, mistä voi päätellä että anopinkieli on niin heikolla hapella että elvytys ei auta, sain rohkaisevan vastauksen että kaipa se kasvi sitten vielä elossa on. Onhan se pääosin vielä vihreä ja ei se niin kuivakaan ole että rapsahtaisi esim taitettaessa poikki.

Joukossa oli myös kaktus. Se vaikutti vähän kuivahtaneelle ja kukintansa lopettaneelle. Vein sen jo kasvihuoneeseen takapihalle. Kaktukselle tekee hyvää olla  keräämässä valoa ja varastoimassa energiaa. Toivon mukaan syksyllä lyhenevä päivä virittäisi sen uuteen kukintaan.

Soilikit oli kukintansa lopettaneita, ja hieman liian ylikokokoiseksi kasvaneita, siis liian rumia kukkakauppaan. Niiden hoitoa minun pitää opetella kun en todellakaan osaa!

Elvytystoimia ja tuholaistorjuntaa ja tarkkailua siis tiedossa muuttamia päiviä vielä tehokkaasti. Luultavasti näistä kasveista ei roskiin jouda lopulta yksikään. Uutta ikkunan läheisyyteen sijoittuvaa tasoa ja tilaa pitää myös löytää koska pelkkään keivovaloon perustuvaa sisäpuutarhaa en halua!

Kahvia?

Joku aika sitten kun tilasin viherpeukaloilta niitä pikkutaimia sellaisen mix tilauksen, tuli siinä pikku puska näitä kahvin taimia. Ne ovat kasvaneet kovasti, ja tuli lopulta aika jakaa ne mahdollisimman väljästi erilleen. Nyt sitä kahvia on tosiaan pullossa, yksittäisissä ruukuissa ja jäi vielä neljä taimea jotka pääsi tähän ruukkuun. Nämä ruukussa olevat on kyllä minulle ihan ylimääräisiä, että jos kahvin tarvetta on niin voin postittaa eteenpäin. En halua mitään maksua.

Tuosta kasvien pistokasmyynnistä näkyy kasvaneen jo melkoinen bisnes. Mielelläni minäkin maksan jos tarjolle tulee taimia tai pistokkaita joita todella haluan ja himoitsen, esim nyt se kultaköynnöksen muunnos Cebu Blue on sellainen, että pistokkaasta olisin valmis maksamaan paljonkin. Toisaalta monet kasvit näkyy olevan sen verran halpoja kokonaisena kasvina hankittuna että useampi kymppi pistokkaasta on liikaa. Harvinaisuudet on sitten tosiaan asia erikseen!

Minulla on nyt muutamia ylimääräisiä pistokkaita ja jakotaimia joista voin tässä vaiheessa luopua ilmaiseksi tai pelkillä postikuluilla. Esim hoya australiksen pistokas jossa jo juuria, näitä kahvin taimia ja pistokkaita herttalyhdystä voin myös antaa jos joku haluaa. Ajattelin kyllä jossakin vaiheessa laittaa joitakin pistokkaita ja jakotaimia myös myyntiin, mutta juuri nyt voin antaa ilmaiseksi.

Tätä huonekasvihulluutta on vaikea selittää. Tämä on kehittynyt riippuvaisuudeksi. Niitä riippuu nyt olohuoneessa, keittiössä, kahdessa vessassa ja makuuhuoneessa. Niitä on pöydällä neljässä makuuhuoneessa. Nyt eteiset ja pimeä kodinhoitohuone ovat ainoat paikat missä ei ole vakituisesti kasvin kasvia. Kodinhootohuoneessa tosin yöpyy välillä banaani. Senkään ei pitänyt koskaan meille muuttaa…

koti piha-ja-puutarha sisustus oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *