Upeat ja lehtimuodoltaan vaihtelevat orkideat
Talvi
Talvi tulee kysymättä, kylään kutsumatta. Olen viritellyt pimeisiin nurkkiin kasvien talviavuksi lamppuja. Toivoen samalla kirkasvalohoidon piristävän itseänikin. Valon turvin kasveilla on mahdollisuus jatkaa kasvukauttaan ympäri vuoden, joten kasvien energian ja veden tarvetta on tarkkailtava ympäri vuoden.
Vanha ohje kasvien talvilevosta, vähemmästä kastelusta ja lannoitteen pois jättämisestä ei enää pidäkään paikkaansa, jos kasveilla on yhteyttämisen apuna kirkkaat lamput läpi talven. Minä pidän itse kasvilamput pimeissä nurkissa 12-14 tuntia vuorokaudessa. Ikkunalla kasvavat kasvit saavat tyytyä luonnonvaloon ja vähän levätä. Luulen kyllä että talven aikana siirtelen valonpuutteesta kärsiviä kasveja valohoitoon jos tarve vaatii.
Miksi orkideat kiinnostavat
Niin, miksi minä näihin orkideoihin niin tykästyin?
No varmasti siksi että ne on kauniita
Niinkuin tämä Phalaenopsis ’Lius Cute Angel’ ja kun markettien perhosorkideat, ne nimettömät hybridit on tullut kerättyä kaikissa itseäni miellyttävissä väreissä niin alkoi tehdä mieli sellaisia perhosia joilla on nimi.
Ja kun opin että on perhosia joilla on myös tuoksu, niin pitihän sellainen saada. Tämä perhonen on Phalaenopsis Liodoro. Se on vain vähän alkuperäisestä lajista eteenpäin jalostettu perhonen ja tuoksuu kanelisen sitruunaiselle. Ihana tuoksu. Tuo lehtien vaalean vihreä on aivan ihana! Samaa väriä on myös omistamassani Phalaenopsiksen luonnonlajissa, Bellinassa.
Tämän tyypin perhosilla on sekin erityisyys että ne kukkivat ennemmin kesällä, kun tavalliset tahtoo luonnollisesti kukkia syksyllä. Ja näiden kukkavarsia ei kannata leikata ennenkuin ne luonnollisesti kuihtuvat. Nämä kun voivat kukkia vähät kukkansa samoihin piikkeihin vuodesta toiseen.
Orkideoissa viehättää myös lehtien ja varsien erilaisuus.
Tämä Zygopetalum hybridi on noine varressa kasvavine bulbeineen ja ilmavine lehtineen aivan ihana, tämäkin kasvi pitäisi olla kukiltaan tuoksuva! Nuo varsimukuloihin energiaa varastoivat orkideat on niin suloisia! Niitä tekee mieli kosketella! Tällaiset ohutlehtiset pallukkaorkideat sai oikeasti rakastumaan orkideoihin!
Ja entäs tämä Ludisia, kasvi jota ei heti orkideaksi tunnistaisikaan! Samettisen ihanan, jalokivimäisesti hohtavan ludisian kasvutyyli on taas omanlaisensa muihin orkideoihin nähden. Hoito on kuin millä tahansa muulla kosteasta tykkäävällä huonekasvilla. Omani olen istuttanut sammalen,perliitin ja kukkamullan seokseen. Odotan kovasti josko tämä kukkisi nyt jouluna.
Oman vaikutuksen orkideoihiin rakastumiselle toi myös tämä Dendrobium nobile. Mitä erikoisempi kasvutapa, sitä viehättävämpi. Ja tämä alkoi tekemään varteen keikiä, siis uutta orkideaa.
Orkidea on niin monessa eri mallissa ja muodossa esiintyvä kasvi, ja mitä enemmän siihen tutustuu, sitä enemmän erilaisia orkideoja alkaa haluamaan. En siis ihmettele lainkaan kuinka siitä asti kun ensimmäiset trooppiset orkideat tuotiin Eurooppaan, ne ovat kiinnostaneet ja innostaneet keräilijöitä. Niitäkun riittää mistä kerätä.
Minua harmittaa hirveästi kun en kerkeä nyt tulevana viikonloppuna Helsingissä järjestettävään Suomen orkideayhdistyksen organisoimaan orkideanäyttelyyn. Siellä näkisi ja kuulisi varmasti paljon asiaa orkideoista, puhumattakaan siitä että paikalla on 3 kansainvälistä orkideapuutarhaa myymässä kasvejaan.
Jos sinulla on aikaa niin 11.-13.10. On Helsingissä, Astoriasalissa orkideanäyttely. Tapahtumaan on pääsymaksu ja ovet avautuvat perjantaina klo 18. Tämä ei ole maksettu mainos vaan oman harmini purkaus kun en itse paikalle pääse :)