Mutsi tutustumassa Romanian romanifeministeihin

Mussen syntymän jälkeen olen tehnyt muutamia 1-3 päivän reissuja, mutta Romanian matkani oli pisin poissaolo kotoolta Mussen synnyttyä toukokuussa 2018. Matkan alussa fiilikset olivat hieman ristiriitaisia. Oli ihanaa, ettei tarvitse yöllä herätä ja saa nukkua monta yötä rauhassa itsekseen. Mietitytti mitä Musse ajattelee, kun en ole kotona. Onkohan hän mun palattua loukkaantunut, että lähdin pois? Onneksi sillä oli super hyvä hoito, kun yksi Mussen kolmesta tädistä tuli Roomaan häntän hoitamaan mun reissun ajaksi. On myös jotenkin yllättävää kuinka kova ikävä Mussea on lyhyillä matkoillakin ollut. Onneksi on What’s app videopuhelut ja Facetime-puhelut.

Matkustin Romaniaan Helsingin Diakonissalaitoksen porukan kanssa. HDL tukee Romaniassa E-Romnja nimistä feminististä kansalaisjärjestöä, joka ajaa Romanian romaninaisten oikeuksia. E-Romnja keskittyy toiminnassaan  ruohonjuuritason toimintaan romaniyhteisöissä sekä vaikuttamistyöhön kansallisella tasolla. E-Romnjalla on 4 työntekijää ja Carmen Gheorghe toimii järjestön toiminnanjohtajana. Matkamme aikana vierailimme Palamidan romanikylässä Valea Seacassa, jonne on avattu ”Naisten toimisto,” joka on kylän naisten oma tila. Naiset ja lapset kokoontuvat siellä päivittäin. He saavat siellä tukea arkeensa monella tapaa. E-Romnjan työssä on tärkeää muuttaa naisten ajatusta itsestään ja mahdollisuuksistaan. Toki ”Naisten toimisto” tarjoaa aivan konkreettistakin apua ruuan, lääkeiden ja koulutusstipendien muodossa kylässä, jossa asuinolot ovat todella alkeelliset. Kaikesta perusasioista on jokaiselle perheellä pulaa. Esimerkiksi viimeisen vuoden aikana kaksi pientä lasta oli kuolut Palamidassa influenssaan.

Tiesin, että Palamidassa tilanne on vaikea, joten en siis erityisemmin yllättynyt tilanteesta. Intian slummeissa ja Ghanan vähävaraisten kaupunkilaisten asunnoissa on tullut nähtyä miten erilaisissa oloissa ihmiset elävät. Romanian romaninaisten tilanne on myös äärimmäisen köyhyyden lisäksi muutenkin vaikea. Romanit ovat maassa edelleen syrjitty vähemmistö ja he joutuvat kokemaan rasisimia jatkuvasti kaikkialla. Lisäksi naisten kohtalot voivat olla erityisen ikäviä patriarkaalisessa kulttuurissa. Nuoria tyttöjä naitetaan edelleen nuorina. Naiset joutuvat kantamaan paljon vastuuta kodinaskareista. Tämän lisäksi heillä on suuri riski joutua väkivallan tai raiskauksen uhreiksi.

Eräs matkaseuruueni jäsen kysyi, että tuntuiko minusta vaikealta käydä Palamidassa, koska olen nykyään pienen lapsen vanhempi. Rehellisesti tämä ajatus ei ollut käynyt kyllä mielessäni kertaakaan. Ehkä hieman aiempaa enemmän ajattelin, että miten nainen, jonka kotona vierailimme, pärjää pienessä yhden huoneen talossa kolmen lapsen ja vauvan kanssa sekä onko vauvalle riittävästi ruokaa. Olen enemmän ehkä ajatuksiltani ihminen, joka keskittyy ratkaisuihin mielummin kuin omiin tunteisiini. Kylässä vierailu stimuloi ajatuksia siitä mitä kaikkea maailmassa pitäisi tapahtua, jotta Palamidan ja muiden vastaavassa asemassa olevien romaniperheiden tilanne muuttuisi paremmaksi. Mielessäni pyöri ajatuksia liittyen nuorten ammatilliseen koulutukseen, terveyteen, naisten oikeuksiin ja romanien yleiseen kohteluun Euroopassa. Maailman kauheuksista ja epäoikeudenmukaisuuksista ajattelen, että mun kokema surkuttelu jonkun ihmisen elämästä ei auta tässä universumissa mitään. Teot ratkaisevat. Toisen tilanteen sääliminen ei ole hyväksi kenellekään.

Viiden yön jälkeen oli ihana palata kotiin Roomaan. Musse oli matkani ajan kipeä ja se tuntui tietty ikävältä, etten ollut hänen luonaan. Lisäksi hän oli nukkunut huonosti flunssan vuoksia ja varmasti puolisokin oli öistä ja töistä aika poikki. Palattuani vietiin Musse lääkäriin ja tsekkattiin korvat. Kaikki oli kunnossa ja pikkaisella oli vaan kova flunssa, joka sitten tarttui minuunkin palattuani. Seuraavalla viikolla huomasin, että kyllä matka jonkun jäljen Musseen jätti. Matkan jälkeen ensimmäisenä päivänä, kun olimme ihan kahdestaan päivällä, en voinut enää mennä vessaan tai poistua huoneesta ilman, että Musse alkoi kitistä. 

Kuvat:
1) Vauvan sänky, joka on viritetty asunnon kulmaan perheen sängyn yläpuolelle. Siinä on hyvä keinuttaa lapsi uneen
2) Palamidan naisia ja lapsia ”Naisten toimiston” edessä

 

IMG_7830.JPG

IMG_7845.JPG

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *