Kurpitsa lasagne (viljaton)
Maistoin kerran Lontoossa ollessani lasagnea, jonka pastalevyt oli korvattu kurpitsalla, tämä oli kasvisversio ja se oli taivaallisen hyvää. Nyt halusin kokeilla samantyylistä versiota jauhelihalla. En löytänyt kuitenkaan sopivaa ohjetta, joten kehittelin sen itse. Tomaattikastike on muunnelma ”Mutti soosista”. Kokeilu onnistui niin mainiosti, että tämä on jaettava kanssanne. Valmistus vie aikaa, mutta takaan että se on vaivan arvoista.
Aloita näin:
POHJA
1 iso myskikurpitsa
1 iso kesäkurpitsa (tai mikäli haluat runsaan pohjan käytä 2 kesäkurpitsaa)
Kuori myskikurpitsa, leikkaa alapohja ja koverra siemenet pois, leikkaa leveä alaosa, johon ontto osa päättyy pois ja jätä talteen loput (käytä ylijäämät esim. kurpitsakeittoon). Leikkaa kurpitsaa varoen pitkittäin n. sentin paksuisiksi suorakulmaisiksi siivuiksi.
Leikkaa iso kesäkurpitsa puoliksi, lohko osat n. puolen sentin siivuiksi.
Lado erillisille pelleille molemmat kurpitsat. Sivele öljyllä ja laita ripaus suolaa päälle. Laita myskikurpitsa uuniin paahtumaan 200 asteeseen 20 minuutiksi. (Kun olet laittanut myskikurpitsat uuniin voit alkaa valmistaa tomaattikastiketta). Laita 10 minuutin kuluttua kesäkurpitsat ja anna paahtua kiertoilmalla (grillivastus) 10min. Ota pellit ulos jäähtymään.
TOMAATTIKASTIKE
1 prk (400g) Mutti tomaattikastiketta
1 sipuli
2 isoa kynttä valkosipulia
0,5 tl ruokosokeria
0,6 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
TÄYTE
400g naudan jauhelihaa
½ dl vettä
1 rkl häränlihafondi
Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja pilko sekaan valkosipuli. Laita pannulle loraus oliiviöljyä, kun pannu on kuuma lisää sipulit ja kuullota matalalla lämmöllä 10 min. välillä sekoittaen. Lisää tämän jälkeen sokeri ja ½ prk tomaattikastiketta. Anna hautua 10 min. Ruskista heti tähän perään jauheliha omalla pannulla. Kun jauheliha on ruskistunut lisää vesi ja lihafondi.
Kun tomaattikastike on hautunut tuon 10minuuttia, lisää joukkoon loppu tomaattimurska, kaada joukkoon tämän jälkeen myös jauhelihaseos ja anna hautua vielä n. 10min. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja viimeistele basilikalla. (Itse laitoin hieman vettä sekaan, mutta jätin sen ohjeesta pois, sillä uskon, että ohje on parempi kun siinä ei ole niin paljon nestettä).
Valmista tämän jälkeen juustokastike.
JUUSTOKASTIKE
1 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
100g emmental juustoa
1 kanamuna
suolaa
pippuria
( n. 100g mozzarellaa)
Laita kattilaan maito ja kerma, anna kuumentua. Lisää joukkoon juusto ja sekoita kunnes se sulaa joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita kanamuna joukkoon (laita halutessasi myös valkopippuria).
Voitele uunivuoka öljyllä. Lado ensin pohjalle paahtuneista kurpitsoista puolet. Lisää tämän jälkeen puolet jauhelihatomaattikastikkeesta ja sen päälle puolet juustokastikkeesta. Tee toinen kerros samaan tyyliin. Mikäli haluat vielä kruunata lasagnen, laita päälle basilikaa sekä leikkaa n. 100g mozzarella siivuja päälle.
Tämän jälkeen uuniin 200 astetta ja 30 min. Anna vetäytyä hetki ja nauti!