Pähkinä-porkkana patukat

 

Näistä patukoista saat energiaa päiviin, ja mikä parasta ne on tehty terveellisistä raaka-aineista, sisältää paljon proteiinia ja vitamiineja, ei viljaa  🙂 

IMG_2135.jpg

Näitä tarvitset:

50g manteleita

50g hasselpähkinää (tai muita pähkinöitä)

25g auringonkukan siemeniä

25g chia siemeniä

25g mulperi marjoja

1 porkkana

2 kanamunaa

1 rkl hunajaa

kanelia ja vaniljasokeria maun mukaan n. 1 tl molempia

Laita uuni 225 asteeseen lämpenemään. Sekoita blenderissä kuorittu porkkana, pähkinät ja muut aineet jotka haluat soseeksi, voit lisätä siemenet ja marjat myöhemmin mikäli haluat rakeisuutta patukoihin.  Maista lopuksi onko makeus sopiva. 

Laita taikina vuokaan (Itse laitoin taikinan 2 silikoniuunivuokaan n. 10*20cm). Voitele vuoat seesamiöljyllä tai vaihtoehtoisesti sulalla kookosöljyllä.  Anna olla uunissa n. 10min ota ulos ja leikkaa paloiksi, laita vielä uuniin n. 10-15min kunnes pinta on hieman rapea. 

Näitä patukoita voi murustaa vaikka maitorahkan tai aamupuuron sekaan, tai nauttia sellaisenaan.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Kurpitsa lasagne (viljaton)

 Maistoin kerran Lontoossa ollessani lasagnea, jonka pastalevyt oli korvattu kurpitsalla, tämä oli kasvisversio ja se oli taivaallisen hyvää. Nyt halusin kokeilla samantyylistä versiota jauhelihalla. En löytänyt kuitenkaan sopivaa ohjetta, joten kehittelin sen itse. Tomaattikastike on muunnelma ”Mutti soosista”. Kokeilu onnistui niin mainiosti, että tämä on jaettava kanssanne. Valmistus vie aikaa, mutta takaan että se on vaivan arvoista.

Kurpitsa lasagne.jpg

Aloita näin:

POHJA

1 iso myskikurpitsa

1 iso kesäkurpitsa (tai mikäli haluat runsaan pohjan käytä 2 kesäkurpitsaa)

Kuori myskikurpitsa, leikkaa alapohja ja koverra siemenet pois, leikkaa leveä alaosa, johon ontto osa päättyy pois ja jätä talteen loput (käytä ylijäämät esim. kurpitsakeittoon).  Leikkaa kurpitsaa varoen pitkittäin n. sentin paksuisiksi suorakulmaisiksi siivuiksi.

Leikkaa iso kesäkurpitsa puoliksi, lohko osat n. puolen sentin siivuiksi.

Lado erillisille pelleille molemmat kurpitsat. Sivele öljyllä ja laita ripaus suolaa päälle. Laita myskikurpitsa uuniin paahtumaan 200 asteeseen 20 minuutiksi. (Kun olet laittanut myskikurpitsat uuniin voit alkaa valmistaa tomaattikastiketta). Laita 10 minuutin kuluttua kesäkurpitsat ja anna paahtua kiertoilmalla (grillivastus) 10min. Ota pellit ulos jäähtymään.

kurpitsat.jpg

 TOMAATTIKASTIKE

1 prk (400g)  Mutti tomaattikastiketta

1 sipuli

2 isoa kynttä valkosipulia

0,5 tl ruokosokeria

0,6 dl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

tuoretta basilikaa

TÄYTE

400g naudan jauhelihaa

½ dl vettä

1 rkl häränlihafondi

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja pilko sekaan valkosipuli. Laita pannulle loraus oliiviöljyä, kun pannu on kuuma lisää sipulit ja kuullota matalalla lämmöllä 10 min. välillä sekoittaen. Lisää tämän jälkeen sokeri ja ½ prk tomaattikastiketta.  Anna hautua 10 min. Ruskista heti tähän perään jauheliha omalla pannulla. Kun jauheliha on ruskistunut lisää vesi ja lihafondi.

Kun tomaattikastike on hautunut tuon 10minuuttia, lisää joukkoon loppu tomaattimurska, kaada joukkoon tämän jälkeen myös jauhelihaseos ja anna hautua vielä n. 10min. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja viimeistele basilikalla. (Itse laitoin hieman vettä sekaan,  mutta jätin sen ohjeesta pois, sillä uskon,  että ohje on parempi kun siinä ei ole niin paljon nestettä).

kastike.jpg

Valmista tämän jälkeen juustokastike.

JUUSTOKASTIKE

1 dl maitoa

1 dl kuohukermaa

100g emmental juustoa

1 kanamuna

suolaa

pippuria

( n. 100g mozzarellaa)

Laita kattilaan maito ja kerma, anna kuumentua. Lisää joukkoon juusto ja sekoita kunnes se sulaa joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita kanamuna joukkoon (laita halutessasi myös valkopippuria).

Voitele uunivuoka öljyllä. Lado ensin pohjalle paahtuneista kurpitsoista puolet. Lisää tämän jälkeen puolet jauhelihatomaattikastikkeesta ja sen päälle puolet juustokastikkeesta. Tee toinen kerros samaan tyyliin. Mikäli haluat vielä kruunata lasagnen, laita päälle basilikaa sekä leikkaa n. 100g mozzarella siivuja päälle.

vuoka.jpg

Tämän jälkeen uuniin 200 astetta ja 30 min. Anna vetäytyä hetki ja nauti!

 

Koti Ruoka ja juoma