Omien vahvuuksien tunnistaminen

Kävin tällä viikolla kuuntelemassa erään positiiviseen psykologiaan erikoistuneen yrityksen maksuttoman luennon omista vahvuuksista sekä niiden hyödyntämisestä. Koska positiivinen psykologia on vielä suhteellisen tuore tuttavuus itselleni, on mukavaa käydä kuuntelemassa koulutettuja asiantuntijoita ja saada heidän kautta lisää tietoa aiheesta ja energiaa omaan hyvinvointiin.

Vaikka oon jonkin verran tutustunut ja opiskellut tätä aihetta, omien vahvuuksien tunnistaminen on mulle välillä haasteellista. Tutkimusten mukaan vaan joka kolmas osaa nimetä omat vahvuutensa. Itsellenikin kolmen vahvuuden nimeäminen lennosta oli alkuvaiheessa melkoinen haaste, enkä loppuen lopuksi osannut nimetä kuin kaksi (eikä niistä kumpikaan löytynyt top viitosesta). Tällä hetkellä tiedän ja tunnen vahvuuteni, tiedän myös ne osa-alueet joissa voisin vielä kehittyä. Onneksi vahvuudet on asia jotka voivat ja saavat muuttua oman henkisen kehityksen ja kasvun myötä. Nykyiset vahvuudet eivät välttämättä ole mun vahvuuksia enää vuoden päästä.

Mun top 5 vahvuudet tällä hetkellä on (vahvuuksia on yhteensä 24):

  1. Oppimisen ilo. Rakastan uusien asioiden oppimista ja itseni sivistämistä. Mulla saattaa olla puhelimen nettiselaimen välilehtiä auki parhaillaan 30. Välilehdillä on Wikipedian tai muiden sivustojen artikkeleita tai juttuja mielenkiinnon kohteistani, kuten liikunnasta, historiasta, biokemiasta, psykologiasta ja oikeustieteestä.
  2. Rehellisyys. Oon rehellinen ihminen, myös itselleni. Elän aitoa ja rehellistä elämää jalat maassa –tyyppisesti. En siedä teeskentelijöitä tai epärehellisiä ihmisiä, toisten huijaaminen on yksi ala-arvoisimpia asioita mitä voi tehdä.
  3. Ystävällisyys. Olen kiltti sekä antelias ihminen. Välillä saatan antaa itsestäni liian ison osan, mutta olen oppinut myös rajoittamaan sitä mitä kerron itsestäni. Toisen ihmisen motiivien tunnistaminen auttaa paljon siinä miten paljon itseäni laitan likoamaan.
  4. Rakkaus. Arvostan läheisiä ihmissuhteita. Jokaisella meillä tulisi olla läheisiä ja luottoystäviä. Tutkitusti on todistettu, että ihmissuhteet on elämänlaadun tärkein mittari. Olen introvertti ja viihdyn tosi paljon omissa oloissani ja koen eläväni hyvää elämää. Silti vaalin myös sosiaalisen elämän suhteitani, sillä niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, juuri ihmissuhteet on yksi onnellisen ja pitkän elämän salaisuuksista. Tästä voisin kirjoittaa enemmänkin, koska kyseessä on mielenkiintoinen aihe.
  5. Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus. Tää oli ihan uus tuttavuus mulle vahvuutena vielä jokin aika sitten, en ihan tarkkaan ymmärtänyt mitä tällä haettiin, koska ensimmäinen mielikuva oli pinnallisuus ja ylisuorittaminen. Niitä tämä ei kuitenkaan ole, vaan ne ovat juuri tän vahvuuden vastakohdat. Omalla kohdallani tämä vahvuus tarkoittaa asioita estetiikan, luonnon ja arkisten kokemusten suhteen. Pyrin tekemään asiat mahdollisimman hyvin, jotta voin olla tyytyväinen omaan suoritukseeni. En kuitenkaan halua polttaa itseäni loppuun.

Jokainen meistä voi itse selvittämässä omat vahvuutensa, netissä on monia erilaisia testejä. Tein itse ilmaisen nettitestin (The VIA survey), koska testi kerää dataa positiivisen psykologian tutkimukseen (sivuille rekisteröidyttävä). En lähde tästä sen enempää kertomaan, koska tää postaus ei ole mainos.

Suosittelen kuitenkin jokaista ketä aihe kiinnostaa selvittämään omat vahvuutensa jonkin testin tai artikkelin avulla. Omien vahvuuksien tunnistaminen saa aikaan parempia saavutuksia kuin heikkouksiin keskittyminen. Tunnistamalla omat vahvuudet, tulee myös samalla antaneeksi itselleen myönteistä palautetta. Heikkouksiakaan ei pidä poissulkea, vaan niitäkin tulee kehittää. On kuitenkin tutkittu, että vahvuuksien kehittämiseen tulisi käyttää 80% ja heikkouksien kehittämiseen 20% siitä kapasiteetista minkä käytämme itsemme kehittämiseen.

Koen itse, että vahvuuksieni mukaan eläminen ja niiden hyödyntäminen antaa energiaa ja innostaa, etenkin silloin kun mieli on vähän alavireinen eikä oikein mikään jaksaisi kiinnostaa tai jos motivaatiota johonkin asiaan ei löydy. Mun vahvuudet auttaa mua ehkäiseen lamaantumista ja kyynisyyttä, ne myös auttaa mua pysymään tyytyväisenä ja  motivoituneena.

Vahvuudet kantaa, muista nähdä niitä itsessäsi ja muissa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *