Isänpäivän viettoa — hyvää myöhäistä isänpäivää, isät!
Hyvää myöhäistä isänpäivää kaikille iseille ja isähahmoille!
Suomessahan juhlaa on vietetty marraskuun toisena sunnuntaina jo 1970-luvulta lähtien. Wikipedian mukaan ajankohta oli pohjoismaisten kauppiaiden idea kuitenkin jo 30 vuotta aiemmin, 1940-luvun lopulla. Marraskuun toisen sunnuntain aikoihin kaupoissa on hiljaisempaa ennen joulusesonkia.
Mutta mistäpä muualtakaan idea isänpäivästä tuli, kuin Yhdysvalloista, missä sitä juhlistetaan kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Ehdotuksen isänpäivästä teki Sonora Dodd, joka koki, että äitienpäivän ohella myös isiä tulisi juhlia. Tiettävästi ensimmäistä isänpäivää juhlittiin Amerikassa vuonna 1910. Isänpäivä sattuu usein samalle päivälle, kuin Juneteenth (kesäkuun yhdeksästoista), Vapauttamisen päivä, jolloin juhlitaan orjuuden loppumista Amerikassa.

Isänpäivä Amerikassa, Jennin perheen kanssa
Jennin perheessä suomalaista isänpäivää ei juurikaan juhlita. Onnittelut lähtivät Suomeen Jennin isälle ja muille isille lähipiirissä. Valitettavasti onnittelu toteutuu vain viestin ja kuvan tai videon muodossa. Sama tosin toistuu myös äitienpäivänä. Amerikkalaista isänpäivää juhlitaan perheen kesken Yhdysvalloissa kesäkuussa.
Usein miehelle on suunniteltu rentouttava päivä ja jotain kivaa tekemistä. Isänpäivänä ei isälle esitetä vaatimuksia, käydään maittavalla aamiaisella tai lounaalla, syödään kakkua ja annetaan jokin lahja sekä kortti. Jenni kokee, että juhla on lähinnä lapsen/lasten ja isän välinen juhla, mutta toki perheenä sitä juhlitaan.
Tätä edeltäneeseen tekstiimme viitaten, on syyllisyyden tunne isän- ja äitienpäivien jäämisestä väliin aina läsnä — joskus enemmän ja toisinaan vähän vähemmän. Tuntuu pahalta, kun ei pääse viettämään aikaa omien vanhempiensa kanssa tai hemmottelemaan heitä. Lahjoja he eivät välttämättä olisi vailla, mutta olisi kiva voida yhdessä rakentaa muistoja ja tarjota heille esimerkiksi lounas, hieronta tai jokin kulttuurielämys.
Pitääkin alkaa miettiä sitä, että ehkäpä kaikki syntymäpäivät, isänpäivä ja muut juhlat juhlitaan sitten kerralla, kun saadaan viettää aikaa yhdessä. Onhan se Suomessa vierailu yhtä juhlaa ja silloin yhdessä vietetty aikakin jollain tavalla laadukkaampaa. Sitä osaa paremmin nauttia yhteisestä, rajallisesta ajasta.
Suomalainen isänpäivä Astan perheen luona
Astan perheessä isänpäivän perinteet ovat säilyneet melko samanlaisina vuodesta toiseen. Lapsuudessa isän- ja äitienpäivät alkoivat yleensä aina vanhemmalle sänkyyn tarjoillulla aamiaisella, lahjoilla ja yhdessäololla. Myöhemmin isänpäivät muuttivat muotoaan, kun päivää ei enää aloitettu samassa taloudessa ja juhlinta ajoittui kylässä käymisen ajalle.
Myös vuoden 2021 isänpäivää juhlittiin aiempien vuosien tapaan. Astan perhe suuntasi tärkeän päivän viettoon alkuillasta, kun Asta oli ensin saanut työvuoronsa tehtyä. Halauksen ja onnittelujen lisäksi isä sai lahjaksi lempikirjailijansa kirjan sekä kortin; reaktio lahjasta jäi vielä toistaiseksi yllätykseksi, sillä isä päätti säästää lahjan avaamisen vasta myöhempään ajankohtaan. Sivuhuomiona tähän että Amerikassa ei moinen onnistuisi. Amerikkalaisessa kulttuurissa lahjojen antaminen, mutta myös niiden avaaminen on iso juttu. Muuten ilta menikin varsin mukavissa merkeissä lautapelejä pelatessa ja yhteistä aikaa viettäen.
Astan perheen “amerikkalaisia isiä” juhlitaan puolestaan Jennin perheen tavoin kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Yleensä mies soittaa silloin tavallistakin pidemmän puhelun omalle isälleen Kaliforniaan, ja tavallisesti viikkoa tai paria ennen tätä on matkaan lähtenyt vielä edellisenä syksynä ostettu isänpäiväkorttikin. Kuten niin monissa muissakin asioissa, on Astan perhe päättänyt tässäkin kohdin napsia ne kuuluisat rusinat pullasta — miksipä ei juhlia tärkeää päivää kahdesti vuoden aikana?