Tunnistatko omat vahvuutesi?

Oletko koskaan tullut miettineeksi asioita, joissa olet hyvä? Esimerkiksi kirjoittanut niitä ylös tai sanonut ääneen.  Helposti huomioimme asiat joita pidämme huonoina ja negatiivisina sen sijaan, että keskittyisimme hyviin ja positiivisiin puoliimme. Toki omien kehittämiskohteiden tunnistamiselle on myös paikkanasa, mutta arjessa ne helposti ottavat vallan ajattelusta, jolloin uskomukset itsestä saattavat vaikuttaa mielen ja kehon hyvinvointiin päivittäin.

Miten omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistaminen vaikuttaa ihmissuhteisiin?

Omien vahvuuksien ja voimavarojen pohtimisen kautta voi harjoitella itsensä näkemistä positiivisemmassa ja onnistuneemmassa valossa. Tämä vaikuttaa myös siihen, miten ympärillä olevat ihmiset näyttäytyvät meille – kun tiedostaa omia hyviä puoliaan, on helpompi antaa tilaa myös muiden hyville puolille. Tunnistamalla omia vahvuuksia syntyy luottamus omaan pystyvyyteen ja itsevarmuus nousee. Tällä voi olla vaikutuksia esimerkiksi ihmissuhteisiin, työelämään, harrastuksiin ja seksiin. Omia vahvuuksia ja heikkouksia tunnistava ihminen osaa helpommin kertoa omista tarpeista ja toiveistaan sekä pyytää ja ottaa vastaan apua.

Vahvuuksien tiedostamisella on positiivinen vaikutus myös omaan kehosuhteeseen. Omassa kropassakin voi nähdä vahvuuksia, oli se sitten pikkuvarvas tai kroppa kokonaisuudessaan. Se voi olla myös kehon toimivuuteen liittyvää vahvuutta – jalat kuljettavat tärkeisiin paikkoihin, kädet kantavat kauppakassit kotiin , silmät näkevät ja ihastelevat näkemäänsä. Vartalon näkeminen hyvässä tai neutraalissa valossa tukee hyvää mielenterveyttä. Parhaimmillaan omien hyvien puolien tunnistaminen suojaa itseään muihin vertaamiselta sekä itsensä haukkumiselta ja arvostelulta.

Nämä kaikki liittyvät myös seksiin ja siihen, minkälaisia olemme kumppaneina. Parisuhteen ongelmat vaativat usein syvällisempää työstöä kuin omien vahvuuksien tunnistamista, mutta arjessa voi sen kautta havainnoida näkeekö itsensä pelkästään huonona tai pelkästään hyvänä ja huomioiko oman kumppanin vahvuuksia ja onnistumisia, vai pelkästään huonoksi koettuja puolia. Parisuhteessa tai seksissä (joita tarkoitan tässä myös erillisinä asioina)olemme usein helposti haavoittuvia ja monella tapaa alastomia. Itsensä näkeminen ensisijaisesti vahvuuksien kautta luo luottamusta omaan toimijuuteen ja pystyvyyteen. Kun ihminen luottaa mahdollisuuteensa vaikuttaa asioihin, on helpompi tehdä muutoksia ja neuvotella tai pyytää omia tarpeita tyydyttäviä asioita esimerkiksi seksissä tai siinä, minkälasen suhteen haluaa. On helpompi keskustella vaikeaksikin koetuista asioista silloin,kun tiedostaa itsestään löytyvät osaamista, voimavaroja ja vahvuuksia.

 

Ps. Ensiviikon sunnuntaina 28.4 pidän yhdessä Meri-Tuulin (nowhere.fi) kanssa vahvuuksiin ja voimavaroihin keskittyvän workshopin Helsingissä. Voit lukea lisää ja  ilmoittautua mukaan painamalla  tästä

hyvinvointi mieli seksi hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *