Kuinka Täällä Pohjantähden alla pilasi Aunen

Täällä Pohjantähden alla on teos(tai siis kolme, mutta kokonaisuutena sen muistan), joka vaikutti minuun syvästi. Luin sen lukioikäisenä, ja kirjan ollessa kesken suorastaan hengitin sen tahtiin. Ehkä jossain vaiheessa luen sen uudestaan aikuisemmin silmin. Toivon, etten silloinkaan pety.

Yksi parhaiten mieleeni jääneistä henkilöhahmoista on Aune Leppänen. Aune on kylän yleinen jakorasia, jonka toiminta on 1900-luvun alkuvuosien standardeilla täysin pöyristyttävää. Muistan, kuinka melkein ääneen sadattelin hänelle varoituksia siitä, miten suojaamaton seksi voi johtaa raskauteen. En tuominnut Aunea viettiensä toteuttamisesta mutta pidin häntä typeränä ja ajattelemattona. Kun hän sitten tuli raskaaksi, en tuntenut suuremmin myötätuntoa. 

En ole koskaan tuntenut yhtään Aunea. Ensimmäinen kunnon kontakti Auneen syntyi siis Väinö Linnan kautta. Sen takia Auneen yhdistyy mielestäni aina määreet ”typerä” ja ”varomaton”. 

Mielenkiintoista tässä on se, että mietin pääni puhki, onko muita nimiä mennyt minulta piloille romaanien takia. En keksinyt yhtään. (Tai se oli kyllä hämmentävää, kun joku nimesi lapsensa Akseliksi ja Elinaksi. Melkein kuin sisaruspari Romeo ja Julia. Yh.)

kulttuuri kirjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *