Vanha kunnon lautasmalli päivittyy pian

lautasmalli_sydanliitto.jpg

Hei me 2010-lukulaiset, kuka muistaa vanhan kunnon lautasmallin? Puolet lautasellisesta kasviksia, neljäsosaa lihaa tai muuta proteiinia, neljäsosa pottuja tai muita hiilarilisukkeita. Kylkeen lasi maitoa ja ruisleipäviipale, marjajälkkärikin mahtuu tarjottimelle. Sitä mietin, että ihan fiksulle tuo vaikuttaisi vieläkin ja varmasti niin nuoret, aikuiset kuin vanhuksetkin voisivat paremmin, jos tätä noudatettaisiin kiltisti päivästä ja viikosta toiseen.

Luin mediaseksikkäästä printtijulkaisusta nimeltä Apteekin hyllyltä, joka on siis Yliopiston Apteekin asiakaslehti, että pohjoismaisia ravitsemussuosituksia ollaan parhaillaan päivittämässä. Uudet suositukset julkaistaan lokakuussa ja niistä jalostetaan aikanaan kansalliset suositukset. Nykyiset ovat vuosimallia 2004. Uusissa suosituksissa keskitytään ruokavaliokokonaisuuksiin yksittäisten ravintoaineiden sijaan. Lisäksi päivityksiä on tulossa esimerkiksi D-vitamiinisuosituksiin ja hiilareiden kohdalla laadun korostamiseen määrän sijaan.

Järkyttävä fakta jutussa oli se, että kovan rasvan ja suolan paluu suomalaisten lautasille on johtanut kolesterolitasojen ja verenpaineen nousuun väestössä. Voi meitä! On niin helppoa innostua dieettitrendeistä ja unohtaa kohtuus. Voitte lukea koko jutun verkkolehden sivuilta 46-49.

Saman aviisin nuorien ruokailua käsittelevä juttu (s.50-5254) kertoo, että seiskaluokkalaisista vain noin kolmannes syö tuoreita kasviksia ja hedelmiä viikoittain. VIIKOITTAIN. Sokeria syödään yli suositusten, ja merkittävin sokerin lähde ovat sokeroidut juomat. Nyt jonnet kuriin.

____________

Pictured is the good plate model for eating right.

Kuva / picture: Sydänliitto

hyvinvointi terveys liikunta uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.