Som tam eli thaimaalainen papaijasalaatti
Tutustuin som tam -salaattiin Thaimaan-reissulla reilu vuosi sitten. Ihastuin heti. Mukavan tulisessa herkussa on jotakin hurjan koukuttavaa. Terveellistäkin se on. Ruokapäiväkirjapostauksessa lupasin jakaa reseptin kiinnostuneille, joten tässäpä.
Eksoottisia aineksia kuten vihreää papaijaa ja edamame-papuja saa etnisistä ruokakaupoista Hakaniemestä. Tai saa milloin saa, viime perjantaina kun salaatinhimoissani pyöräilin pari puotia läpi, oli tämä key ingredient päässyt loppumaan. En tiedä, onko näitä etnisiä kauppoja muuallakin Suomessa kuin Helsingissä. Vinkatkaa, jos teillä on vihiä tai faktaa.
Tästä reseptistä syntyy kahdelle suursyömärille ihan riittävät ruoka-annokset tai neljälle alkupalat.
Ainekset:
- n. 500 g vihreää papaijaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 salottisipulia
- 1–3 punaista chiliä maun mukaan
- edamame-papuja (extra, ei pakollinen, mutta hyvää!)
- 3 rkl kalakastiketta
- 2 rkl limen mehua
- 2 tl palmusokeria (me ostettiin palmusokerikiekko, josta veisteltiin sokerilastuja)
- kirsikkatomaatteja
- ½ dl suolapähkinöitä murskana
- kuivattuja katkarapuja (vapaavalintainen)
Toimi näin:
Kuori papaija, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Yritimme raastaa, mutta veitsellä tulee parempi lopputulos.
Kuori sipulit ja leikkaa ne pikku kuutioiksi. Viipaloi chilit. Poista chileistä siemenet, jos haluat välttää pahimman poltteen.
Sekoita papaijasuikaleet, sipulikuutiot ja chilit kulhossa. Ota seoksesta ¼ eri kippoon ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä. Mausta töhkä kalakastikkeella, limellä ja palmusokerilla. Kääntele takaisin muiden aineiden joukkoon.
Sulata pakaste-edamamet mikrossa, putkauta niistä papuset ulos ja heitä palot biojätteisiin. Murskaa pähkinät morttelissa tai vapaavalintaisin keinoin.
Annostele lautaselle tai kippoon ihanaa salaattia. Koristele pavuilla, tomaateilla ja pähkinöillä. Heitä päälle kuivattuja katkarapuja, jos tykkäät niistä. Tuoreetkin voisivat toimia.
Vihreän papaijan voi eri reseptien mukaan korvata esim. kurkku- ja porkkanasuikaleilla, raa´ahkolla mangolla tai kypsällä tavallisella papaijalla. Tuumailimme, että kotimainen valkokaalikin voisi toimia. Edamame-pavut voi korvata vihreillä pavuilla tai ne voi jättää pois kokonaan.
Ei muuta kuin kokkaamaan! Nammmm.
___________________
I just love som tam thai – green papaya salad. We cook it at home, here’s one recipe close to ours in English.