Puolivuotiskatsaus

 

Ninan_verkkareissa_6kk_2.jpg

Synnytyksestä on kulunut puoli vuotta. Tässä pieni selvitys verkkarimutsin ja verkkarivauvan treeneistä ja tämän hetken mitoista.

Raskaus toi mukanaan 14 kiloa, joista noin kahdeksan jäi synnytyslaitokselle. Synnytyksen jälkeen seurasi voimallinen mässäilyvaihe, kun kämppä pursusi rotinoita. Suklaata taisi olla parhaimmillaan neljä kiloa keittiön kaapeissa. Siitä huolimatta paino tuli alaspäin hissuksiin. Pari kuukautta sitten päätin vähän skarpata ruokavaliota ja otin noin kuukauden ajaksi käyttöön Kiloklubin, jonne merkkasin syömiseni ja liikkumiseni. Huomioin täysimetyksen, joka kuluttaa noin 500 kaloria päivässä. En siis raivolaihduttanut, vaan halusin pistää itseni ruotuun: syödä terveellisesti, monipuolisesti, en liikaa enkä liian vähän. Huomasin, että imetyksen ja päivittäisten vaunulenkkien myötä sai pullaakin syödä, että päivän energiatarve tulee täyteen. Olen onnekas siinä mielessä, että imetys on sujunut koko ajan kivasti. Olen myös kiitollinen siitä, että olen ollut koko ajan verrattain hyvässä kunnossa ja paino on tullut alas luontevasti. Kaikilla ei näin ole. En ole ottanut laihduttamisesta tai treenaamisesta stressiä, mutta en voi kieltää, ettenkö olisi toivonut, että pääsen pian hyvään kuntoon.  

Heinäkuun alussa aloitin säännölliset treenit, kävin ensin CompactFit Movement Centerissä kuukauden mittaisen starttikurssin ja nyt elokuun puolella olen käynyt käsilläseisonta- ja movement-tunneilla (video!) noin pari kertaa viikossa. Aion kokeilla lisäksi ainakin voimailua. Vaunulenkit ovat yhä ohjelmassa, joskin huomaan, että motivaatio niihin on vähän laskenut. Aika usein päikkärikävelyn korvaa bussi- tai junamatka keskustaan lounastreffeille. Vanha rakas ystäväni polkupyörä on kaivettu naftaliinista ja ajelen sillä treeneihin ja joskus myös kaupungille tai minne nyt satunnaisesti yksin matkaankin.

Paino, jota en missään nimessä pelkästään pidä hyvän voinnin tai ulkonäön ainoana mittarina, on nyt pari kiloa alle lähtöpainon. Kroppa toimii jo melko hyvin: pystyn treenaamaan näitä mainitsemiani juttuja oikein kivasti ja tunnen, että lihasmassa lisääntyy vauhdilla. Voimataso on toki heikompi kuin joskus aikaisemmin, mutta suunta on oikea. Vatsalihaksetkin alkavat olla aika hyvin palautuneet. Juoksua ja hyppyjä en ole nyt vähään aikaan testaillut, mutta uskoisin, että lantionpohjakin on hissuksiin sen verran timmi, että voisin ottaa myös rauhalliset hölkät agendalle. Syyskuun puolivälissä viimeistään, silloin olen menossa Väriestejuoksuun työporukalla… Kovin paljon tätä pari-kolme treeniä viikossa -tahtia en pysty näillä unilla kiristämään. Huomaan, että unenpuute paitsi, no, väsyttää, myös hidastaa palautumista merkittävästi.

Ninan_verkkareissa_6kk_1.jpg

Verkkarivauvan strategiset mitat puolivuotisneuvolassa olivat 70,3 cm ja 7785 g. Sopusuhtainen, jäntevä kaveri! Painoa oli tullut suhteessa pituuteen hiukan vähemmän kuin aikaisemmin, syynä lisääntynyt liikkuminen. Herra mönkii jo mittarimatomaisesti kovaa vauhtia eteenpäin (video!). Treenin alla näyttävät olevan oikea konttaus ja konttausasennosta istumaan pyllähtäminen. Ruokapuolella kiinteitä, eli erilaisia soseita ja puuroja (video!) sekä marjoja ja hedelmiä, maistellaan ja syödään jo varsin reippaasti. Päärynäsose on toistaiseksi ollut parasta herkkua. Hampaita on kaksi. Meitsin unenpuutteeseen liittyen myös uniyhteenveto: yleensä pari yösyöpöttelyheräämistä, joskus huonoina öinä pitää kaveria viihdyttää tunnin välein tai tunti kerrallaan. Yhden yön vauva oli mummilla hoidossa, ja silloin kyllä nukkui yli kahdeksan tuntia putkeen. Tarvitsen yöapulaisen!

Näillä mennään. Mitään erityisiä tavoitteita ulkonäön tai treenin suhteen mulla ei tällä hetkellä ole. Pyrin elämään niin, että voin mahdollisimman hyvin. Tarkoittaa kohtuullisen terveellistä evästä, herkuttelua tarpeen mukaan ja treeniä sen verran, kun hyvältä tuntuu. Ei mitään pakkourheilua. Suunta tuntuu olevan oikea, joten jatkan samaan malliin. 

 

 

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys

Tosi hyvä curryohje

Meillä syödään aika hyvin, siitä suurin kunnia Setämiehelle. En ole aikoihin blogannut mistään ruoasta, mutta inspiroiduin nyt, kun sain kotiovelle kannettuna Huttulan Kukon Naapurin maalaiskana -maistiaisia. Nämä uutuuskanat ovat vastuullisesti ja ekologisesti tuotettuja.

Emme yleensä osta broilerisuikaleita, koska ne ovat jotenkin, no, ällöjä. Leikkaamme rintafileet palasiksi. Huttulan Kukon maustamattomat suikaleet pääsivätkin siis nirsoilutestiin, kun käytimme niitä thai-tyyppiseen kanacurryyn. Tätä currya kokkaamme usein. Ainekset ja määrät vaihtelevat jonkin verran, mutta perusrunko ja idis on aina sama.

Ninan_verkkareissa_kanacurry_ainekset.jpg

Tosi hyvä kanacurry – ohje noin kuudelle hengelle

Tarvitset nämä:

noin 500 g maustamatonta kanaa suikaleina tai palasina tai saman verran jättikatkaravun pyrstöjä
noin 400 ml eli purkillinen kookosmaitoa
400 ml tomaattimurskaa
kahden peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
kesäkurpitsa
pieni kokonainen tai puolikas iso paprika
puolikas lime
tuoretta chiliä maun mukaan
ruukku thai-basilikaa (tai tavallista basilikaa)
2 rkl curryjauhetta
noin 3 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
2 rkl ruokaöljyä

Toimintaohje:
Pilko kesäkurpitsat ja paprikat sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja suikaloi inkivääri ohuiksi tikuiksi. Nypi basilikanlehdet. 

Lusikoi muutama ruokalusikallinen kookosmaitopurkissa olevaa rasvaa kuumalle pannulle. Kun rasva on sulanut, lisää sen joukkoon curryjauhe ja anna seoksen ruskistua hetki. Lisää kanapalat ja paista ne. Kun olet ruskistanut kanapalat, lisää joukkoon loppu kookosmaito, tomaattimurska, chili, limemehu ja sokeri. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää sekaan kalakastiketta ja tarkista sopiva suolaisuus. Samalla voit tarkistaa, onko myös sokeria ja limemehua sopivasti. Anna ruoan kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Tämän jälkeen lisää joukkoon kesäkurpitsa ja paprika. Anna ruoan taas kiehua muutama minuutti, jonka jälkeen lisää sekaan inkivääri. Anna kiehua taas muutama minuutti ja ota curry vetäytymään. Lisää samalla joukkoon thai-basilika. Mikäli teet curryn katkaravulla, katkaravut kannattaa lisätä siihen samalla kun laittaa mukaan inkiväärin, ettei katkaravun pyrstöistä tule ylikypsiä. Curryyn voi lisätä myös muita vihanneksia oman maun mukaan. Syö basmatiriisin kera. 

Ninan_verkkareissa_kanacurry.jpg

*****

Testasimme myös kokonaisen kananpojan ja kananpojan paisteja, maustamattomina versioina. Molemmat kokkasimme uunissa ja oikein hyvältä maistuivat! Kokonainen kana sai Setämieheltä mairittelevan arvion – kuin Bressen kanaa. Liekö syynä se, että Huttulan kanaset syövät ruokansa jyvinä ja kasvavat vapaina turvepohjaisessa kanalassa ja tavallista broileria 30 % pidempään. Tuo kokonainen kaveri oli pakkauksessa avattuna, eli sitä ei voinut täyttää normaalin version tapaan. Huttulan Kukon touhuissa mukana olevan Jyrki Sukulan mukaan kana on avattu, jotta se on helpompi maustaa ja kypsentää grillissä. Syksyn mittaan valikoimiin on tulossa myös normiversio. 

Olemme kyttäilleet Naapurin maalaiskana -tuotteita kauppareissuilla ja näyttävät olevan ihan ymmärrettävästi jonkin verran normibroileria kalliimpia. Voin kuitenkin suositella testaamaan, erityisesti tuo kokonainen kana miellytti meitä. 

Hyvinvointi Liikunta Terveys