Tosi hyvä curryohje
Meillä syödään aika hyvin, siitä suurin kunnia Setämiehelle. En ole aikoihin blogannut mistään ruoasta, mutta inspiroiduin nyt, kun sain kotiovelle kannettuna Huttulan Kukon Naapurin maalaiskana -maistiaisia. Nämä uutuuskanat ovat vastuullisesti ja ekologisesti tuotettuja.
Emme yleensä osta broilerisuikaleita, koska ne ovat jotenkin, no, ällöjä. Leikkaamme rintafileet palasiksi. Huttulan Kukon maustamattomat suikaleet pääsivätkin siis nirsoilutestiin, kun käytimme niitä thai-tyyppiseen kanacurryyn. Tätä currya kokkaamme usein. Ainekset ja määrät vaihtelevat jonkin verran, mutta perusrunko ja idis on aina sama.
Tosi hyvä kanacurry – ohje noin kuudelle hengelle
Tarvitset nämä:
noin 500 g maustamatonta kanaa suikaleina tai palasina tai saman verran jättikatkaravun pyrstöjä
noin 400 ml eli purkillinen kookosmaitoa
400 ml tomaattimurskaa
kahden peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
kesäkurpitsa
pieni kokonainen tai puolikas iso paprika
puolikas lime
tuoretta chiliä maun mukaan
ruukku thai-basilikaa (tai tavallista basilikaa)
2 rkl curryjauhetta
noin 3 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
2 rkl ruokaöljyä
Toimintaohje:
Pilko kesäkurpitsat ja paprikat sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja suikaloi inkivääri ohuiksi tikuiksi. Nypi basilikanlehdet.
Lusikoi muutama ruokalusikallinen kookosmaitopurkissa olevaa rasvaa kuumalle pannulle. Kun rasva on sulanut, lisää sen joukkoon curryjauhe ja anna seoksen ruskistua hetki. Lisää kanapalat ja paista ne. Kun olet ruskistanut kanapalat, lisää joukkoon loppu kookosmaito, tomaattimurska, chili, limemehu ja sokeri. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää sekaan kalakastiketta ja tarkista sopiva suolaisuus. Samalla voit tarkistaa, onko myös sokeria ja limemehua sopivasti. Anna ruoan kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Tämän jälkeen lisää joukkoon kesäkurpitsa ja paprika. Anna ruoan taas kiehua muutama minuutti, jonka jälkeen lisää sekaan inkivääri. Anna kiehua taas muutama minuutti ja ota curry vetäytymään. Lisää samalla joukkoon thai-basilika. Mikäli teet curryn katkaravulla, katkaravut kannattaa lisätä siihen samalla kun laittaa mukaan inkiväärin, ettei katkaravun pyrstöistä tule ylikypsiä. Curryyn voi lisätä myös muita vihanneksia oman maun mukaan. Syö basmatiriisin kera.
*****
Testasimme myös kokonaisen kananpojan ja kananpojan paisteja, maustamattomina versioina. Molemmat kokkasimme uunissa ja oikein hyvältä maistuivat! Kokonainen kana sai Setämieheltä mairittelevan arvion – kuin Bressen kanaa. Liekö syynä se, että Huttulan kanaset syövät ruokansa jyvinä ja kasvavat vapaina turvepohjaisessa kanalassa ja tavallista broileria 30 % pidempään. Tuo kokonainen kaveri oli pakkauksessa avattuna, eli sitä ei voinut täyttää normaalin version tapaan. Huttulan Kukon touhuissa mukana olevan Jyrki Sukulan mukaan kana on avattu, jotta se on helpompi maustaa ja kypsentää grillissä. Syksyn mittaan valikoimiin on tulossa myös normiversio.
Olemme kyttäilleet Naapurin maalaiskana -tuotteita kauppareissuilla ja näyttävät olevan ihan ymmärrettävästi jonkin verran normibroileria kalliimpia. Voin kuitenkin suositella testaamaan, erityisesti tuo kokonainen kana miellytti meitä.