Toinen vuosi

20150811_102609.jpg

Muutama viikko ja olen ollut Australiassa, tarkemmin Sydneyssä, vuoden. Aika on mennyt todella nopeasti. Vuosi tuntuu kovin lyhyeltä ajalta ihmiselämässä. Mutta samalla se tuntuu hyvin pitkältä. Aika on hassu käsite siinä mielessä.

Hain toisen vuoden viisumia muutama päivä sitten. Lakiahan muutettiin viime vuoden lopulla ja olinkin varautunut todistelemaan farmityötäni palkkakuitein ja suosituskirjein sekä odottelemaan viisumia hetken.
No, sehän tulikin sitten ihan kirjaimellisesti minuutin sisällä hakemuksen lähettämisestä. Eikä tarvinnut mitään tositteitakaan laittaa. Yllättävän helppoa. Ilmeisesti en ole millään tavalla kiinnostava Australian silmissä. Hyvä sinänsä.

Tämän kuun olenkin ottanut rennosti lomailun kannalta. Kotosalla tosin. Ensi kuussa alkaakin työt taas koirien parissa. Sillä saralla onkin paljon uutta tiedossa, kun alan vetää koulutuksia ja henkilökuntaan tulee muutoksia. Mutta niistä toisella kertaa.

Verovuosi tuli täällä päätökseensä viime kuussa. Sehän tarkoittaakin veronpalautuksia reppureissaajille. Vai tarkoittaako? Tämä tuntuu olevan monelle epäselvää. Eli selvennetääs hieman.

Olet joko resident tai non-resident verotuksessa. Non-resident maksaa enemmän veroja kuin resident. Tämä tieto ruksataan työnantajan antamaan lomakkeeseen. Moni tuntuu jättävän tämän päätöksen työnantajalle, miksi? Luoja tietää, työnantaja ei.

Yksinkertaistaen olet resident, jos esimerkiksi asut samassa paikassa suurimman osan täällä oloajastasi. Olet non-resident, jos nautit maisemista ja reppureissaat pitkin Australiaa.

Koska non-resident maksaa noin 30% veroja (en enää muista tarkkaa määrää, itse kun olen resident) jokaisesta tienaamasta dollarista, tsäänsit saada veronpalautusta on hyvin pieni.

Resident taas on oikeutettu samaan tax-free thresholdiin kuin paikalliset eli tienaamaan tietyn summan vuodessa (noin 18 000) verovapaasti ja vasta tämän ylittävästä summasta maksetaan veroja.
Eli palautuksia yleensä tulee. Niinkuin tuli itsellenikin. Ja täällä ne käsitellään parissa viikossa, joten rahankin saa nopeasti käyttöön.

Ai niin, ja verot voi näppärästi itse hakea MyGovin kautta ATON sivuilta. Moni tuntuu käyttävän firmoja, jotka tietysti perivät maksua tästä palvelusta.
Tapasin entisen työkaverin (aussi) pari päivää sitten, joka ihmetteli miten osasin itse hakea. Kun kerroin, että se on hyvin yksinkertaista eikä vie 10 minuuttia kauempaa, harmitteli hän 90 dollariaan jotka itse maksoi 400 dollarin palautuksestaan. Hän kun ei koskaan ollut edes yrittänyt itse. Oma mottoni on, että turha teetättää muilla, kun voi tehdä itsekin.

Siinäpä hiukan kuulumisia täältä suunnalta. Kovasti jo kesää odottelen. Ja ensimmäistä vuosipäivää Aussin kanssa. Sekä toista yhteistä vuotta. Mitä lie tuo tullessaan. Elämällä kun on tapana yllättää.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *