Elementary: Naisen & miehen ystävyydestä

No Sex and the City

Tiedättekö, mikä on mielestäni suunnilleen maailman väsynein klisee? Se, että naiset ja miehet eivät muka voisi olla ystäviä keskenään. Tällaisia pohdiskelin eilen telkkaria katsoessani ja sipsejä suuhun mättäessäni.

Telkkariin tämä ajatus liittyy siten, että mietiskelin asiaa Jonny Lee Millerin ja Lucy Liun tähdittämää Elementary-sarjaa katsoessani. Suomessa Holmes NYC-nimellä tunnettu Elementary on yksi lempisarjojani – ei vähiten siksi, että tämän Sherlock-version Watson on naispuolinen, ja siitä huolimatta kahden etsivän suhde on nimenomaan kertomus ystävyydestä, ei romanssista.

Inhoan tätä ystävyysmahdottomuuskliseetä (kyllä, päätin juuri, että tuo on sana) monestakin syystä. Ensinnäkin se pohjautuu hetero-oletukseen – ajatukseen, että kaikki miehet haluavat naisia ja kaikki naiset haluavat miehiä. Lisäksi väite on todella harhainen myös kyseessä olevien ihmisten ollessa heteroita, sillä sen mukaan kaikki miehet ainakin jollakin tasolla haluaisivat kaikkia naisia ja kaikki naiset kaikkia miehiä. Käytännössä moinen kela typistää meidät sukuelimiksemme sekä seksuaalisen ja/tai romanttisen kiinnostuksen ainoastaan noihin elimiin perustuvaksi. Näyttäkää siis minulle yksikin ihminen joka väittää oikeasti olevansa tätä mieltä, ja minä näytän teille tyypin jota saatte osoittaa sormella ja huutaa kovaan ääneen LIAR LIAR PANTS ON FIRE!

Itselläni on niin naispuolisia kuin miespuolisiakin ystäviä. Osaa kohtaa tunnen tai olen joskus tuntenut fyysistä vetoa, ja osaa kohtaan en sitten tippaakaan. Eikä siinä sen kummempaa.

Mutta palataanpa Elementaryyn. Mielestäni sarjassa kaikkein kauneinta katsottavaa on ollut sen seuraaminen, miten kahden hahmon välinen ystävyys kehittyy. Rakastan aivan erityisesti sitä, että hahmojen välillä ei ole minkäänlaista will they or won't they -spekulaatiota rakentavaa jännitettä, joka monien sarjojen kohdalla tuntuu suorastaan pakottavan tekijät saattamaan hahmot yhteen odotusten lunastamiseksi silloinkin kun ratkaisu ei tosiasiassa palvele tarinaa mitenkään. Elementaryn tekijät ovatkin nimenomaan sanoneet, että eivät aio lähteä tähän leikkiin. Sarjan luoja Robert Doherty on kertonut tehneensä Watsonista naisen osittain nimenomaan osoittaakseen sukupuolirajat ylittävän ystävyyden olevan mahdollista:

"In fact, let me be blunt - I don't want them to end up in bed together. That's just not what the show is for. I don't think that would be true to the spirit of the original relationship between the two characters, and that's important to me. I'd like to show that a man and a woman can be friends and go to work and live together and not end up romantically entangled."

Minä nostan hattua tällaiselle ratkaisulle - uskallukselle rakentaa mieshahmon ja naishahmon suhde ystävyydelle. (Kieltäydyn myös kategorisesti sanomasta että "pelkälle ystävyydelle", moinen fraasi kun tuntuu käyttävän jonkinlaista kuvitteellista arvoasteikkoa, jolla ystävyys on romanssin alapuolella lähinnä huonona kakkosena tai paskana lohdutuspalkintona.) Vaikka meistä suurin osa ymmärtänee sukupuolirajat ylittävän ystävyyden päälle, jostain syystä televisioviihde tuntuu kuitenkin pelaavan lähinnä seksuaalisella jännityksellä. Vaadin vallankumousta töllöttimeen! Lisää naisten ja miesten välistä ystävyyttä parhaaseen katseluaikaan!

Mutta kuka tietää - ehkä muutosta on jo ilmassa. Ihanan platoniset Holmes ja Watson tuntuisivat viittaavan siihen suunaan.

Mitä mieltä te olette? Entä ketkä ovat telkkarista tai elokuvista tutut suosikkikaveruksenne?

 

Kuva: Jonny Lee Miller (Instagram)

Kommentit

Vesa (Ei varmistettu)

Hyväksytkö ajatuksen, että miesten ja naisten sukupuolivietti ja viehättymisen aiheuttavat tekijät ovat keskimäärin eri tavalla painottuneet? On totta, että kaikki miehet eivät halua kaikkia naisia (tai päinvastoin), mutta on ehdottomasti totta, että 99% heteromiehistä ei pysty ajattelemaan kaunista/naisellista naista pelkästään kaverina pidemmän päälle. Kavereita voidaan kyllä olla, jos niin päättää toiveitaan ja halujaan vastaan, mutta ajatuksille ja tunteille ei mahda mitään. Tervetuloa miesten "likaiseen", mutta silti ihan terveeseen mieleen.

Jemina
No Sex and the City

)

Eli siis suomeksi: en hyväksy, vaan päinvastoin pidän moista ns. paskapuheena.

Vesa (Ei varmistettu)

Kiintoisaa. Olemme siis mitä ilmeisimmin samalla tavalla ja intensiteetillä kiinnostuneita vastakkaisesta sukupuolesta? Miesten ja naisten välillä ei siis ole eroa tässä mielessä?

CougarWoman
CougarWoman

Kyllä. Ainut ero on siinä, että tässä yhäkin kovin patriarkaalisessa maailmassa useimmat naiset vieläkin joutuvat peittelemään seksuaalisuuttaan. Vai meinasitko, että miehet ovat niitä, jotka aina haluavat, ja naiset niitä, jotka vain ns. pakon edessä antavat? 

 

CougarWoman
CougarWoman

Hear, hear!!! 

Mulla meinasi sukat sulaa jalkoihin v*tutuksesta, kun edes ajattelin, että a) naisten ja miesten sukupuolivietissä olisi muka joitain eroja, ja/tai b) että miehet olisivat muka niin täysin k*llinsa vietävissä, etteivätkö pystyisi olemaan myös kauniin/viehättävän (no tämäkin vielä!!! Rumien naisten kanssa sitten taas voi olla kaveri, vaikka vaan säälistä?) naisen kanssa vaan kavereita.

Sori nyt kun tulin tänne (vaikkakin sensuroidusti) kiroilemaan Jemina

Nāiádes
Naiádes

Mmmitä?

iinachristina (Ei varmistettu) http://colourssometimes.blogspot.co.uk/

Grimm on yksi lempparisarjoistani. Sen alussa päähenkilömiehellä on "jo" vaimo, mikä yllätti itsenikin, koska on tullut totuttua just tuohon tosijännään seksuaalisen jännitteeseen. Eikä vaimo jää laimeaksi taustahenkilöksi, vaan nousee osaksi sarjan pääjengiä, jolloin nähdään myös tosi ihanaa naisystävyyttä! Katsellessani mietin, olenko ikinä ennen nähnyt sellaista telkkarissa. Vaikka sarja sisältää myös kuumaa romanssia, kaikki on kivoja kavereita keskenään ja fiilis on todella comfortable. Miinusta sarjalle kyllä tulee kiintiötummaihoisesta, tässäkin ainakin saman verran parannuksen varaa kuin mies-nais -ystävyydessä. (Vähän off topic mutta...)

Jemina
No Sex and the City

Hyvä pointti! Se, että päähenkilön romanssitarve on jo ns. valmiiksi täytetty, on itse asiassa ihan todella harvinainen ratkaisu. En ollut koskaan tullut ajatelleeksi asiaa tältä kannalta, mutta juuri näinhän se on - romanttista/seksuaalista jännitettä voitaisiin monessa sarjassa pitää itse asiassa yhtenä päähenkilöistä.

Grimm ei ole minulle entuudestaan tuttu, mutta kiinnostaa nyt ehdottomasti!

Ei mulla oikeestaan tähän varsinaiseen aiheeseen ole mitään sanottavaa, mutta Grimm on parasta ikinä, joten todellakin kannattaa tutustua! 

emilia_ (Ei varmistettu)

Yksi tämän hetken lempparisarjoista on ehdottomasti Brooklyn nine-nine. Sen lisäksi, että se on hervottoman hauska, siinä on mm.: a) paljon nais-mies-ystävyyttä (yhtä kuvailtiin sarjassa näin: "Look, I've known Jake forever. Our friendship is little-boy holding little-girl's hand") b) mahtava juonenkehitys "nice guy" -ilmiön kanssa c) yleisesti paljon tasa-arvoisuutta sekä d) jos joku sanoo rasistisen/sovinistisen tms. kommentin, se tuomitaan ja jos sanoja on päähenkilöitä, sitä pyydetään anteeksi. Eli suosittelen, paranee vain edetessään, on kaikin puolin edistyksellinen ja kiva sarja! Ok, sarjassa on kyllä yksi selkeä, milloin ne päätyy yhteen -pari, mutta sekin on musta kirjoitettu toimivasti. Ja kyllähän sitä romanttista jännitettäkin on kiva katsoa - ystävyyden lisäksi ;)!

Jemina
No Sex and the City

Tästä sarjasta en ollut koskaan kuullutkaan - laitan ehdottomasti katselulistalle!

miauau (Ei varmistettu)

Brooklyn 99:ssa myös useampi latinanäyttelijä (!!), tummaihoinen homomies jolla sarjassa merkittävä rooli (!!) sekä tummaihoinen lihaskimppu joka EI ole tunnettu aggressiivisuudestaan. :) Erittäin edistyksellistä telkkarimaailmassa siis!

http://mic.com/articles/78125/7-reasons-brooklyn-nine-nine-is-the-most-p...

miauau (Ei varmistettu)

Brooklyn 99:ssa myös useampi latinanäyttelijä (!!), tummaihoinen homomies jolla sarjassa merkittävä rooli (!!) sekä tummaihoinen lihaskimppu joka EI ole tunnettu aggressiivisuudestaan. :) Erittäin edistyksellistä telkkarimaailmassa siis!

http://mic.com/articles/78125/7-reasons-brooklyn-nine-nine-is-the-most-p...

Miauau (Ei varmistettu)

Brooklyn 99:ssa myös useampi latinanäyttelijä (!!), tummaihoinen homomies jolla sarjassa merkittävä rooli (!!) sekä tummaihoinen lihaskimppu joka EI ole tunnettu aggressiivisuudestaan. :) Erittäin edistyksellistä telkkarimaailmassa siis!

http://mic.com/articles/78125/7-reasons-brooklyn-nine-nine-is-the-most-p...

Jemina
No Sex and the City

Ja unohtui linkata itse tekstiin, mutta kiinnostuneille suosittelen Laci Greenin oikein osuvaa videota aiheesta:

Naa (Ei varmistettu)

Tiedän ettei liity kyseessä olevaan kirjoitukseen, mutta piti tulla linkkaamaan tämä. En tiedä, oletko huomannut tätä, tänään on miesten päivä ja törmäsin kerrankin järkevältä vaikuttavaan miestutkijaan/aktivistiin mikä lie :D Lisää tätä ^^

http://nyt.fi/a1447905541851

Jemina
No Sex and the City

Kiitos tästä - mielenkiintoinen juttu!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mua on aina ihmetyttänyt, että miksi se, että jommallakummalla tai molemmilla on jossain vaiheessa myös seksuaalisia ja/tai romanttisia tunteita tai toiveita toiseen liittyen tarkoittaisi sitä, että ei voida olla kavereita. Siis voihan kaveria kohtaan olla ajoittain myös kaikenlaisia muunkinlaisia tunteita puhtaan platonisen halinalleilun lisäksi, kuten kateutta, pettymystä, vihaakin. Ja silti ystävyyssuhde voi jatkua ja selviytyä. Miksi tämä olisi yhtään erilainen asia?

Pula-ajan tyttöystävä (Ei varmistettu)

Olen keskustellut tästä aiheesta miespuolisen ystävän kanssa.

Ollaan joskus kauan sitten harrastettu seksiä, mutta se elementti jotenkin vaan putosi pois suhteestamme. Ei olla seurusteltu tai (tietääkseni) edes yritetty viritellä mitään romanttista suhdetta.

Mikä itseäni huvittaa suuresti on se, että miehen mielestä meidän suhde on tavallaan avoin parisuhde ilman seksiä. Että kaikki parisuhteen elementit olisivat olemassa, jos vain harrastaisimme seksiä keskenämme. Ajatus on jotenkin ihan hulvaton omasta näkökulmastani - itse kun ajattelen, että tämä mies on ystäväni. Eikä mikään "pelkkä" ystävä vaan ystävä. Seksin elementti ei muuttanut, eikä muuttaisi asiaa.

Jemina
No Sex and the City

Todella hyvä pointti! Jostain syystä kulttuurissamme on tosiaan tapana ajatella, että pieninkin romanttinen ja/tai seksuaalinen viba pilaa ystävyyden jollakin peruuttamattomalla tavalla. Veikkaisin tämän liittyvän jotenkin vallitsevaan arvoasteikkoajatteluun, jonka mukaan romanttinen rakkaus on meidän kaikkien suurin ja perimmäinen tavoite, siinä missä ystävyys on "vain" ystävyyttä ja siten romanttista suhdetta alempiarvoisempaa. Tällaisen ajattelun mukaan romanssiin johtamaton flirttailu tai seksi ystävän kanssa olisi kai jotenkin epäonnistunutta, eikä moisen jälkeen voisi enää 'tyytyä' ystävyyteen. 

Onneksi meistä monet tietänevät tämän olevan ihan huuhaata kaikki.

Ja tämä onkin muuten todella mielenkiintoinen aihe kelata - kiitos kun kommentoit ja pistit rattaat pyörimään meikän päässä!

Szazzari (Ei varmistettu)

"Tiedättekö, mikä on mielestäni suunnilleen maailman väsynein klisee? Se, että naiset ja miehet eivät muka voisi olla ystäviä keskenään."

Jotkut voivat, jotkut eivät. Oma kokemukseni on naisesta, joka ei herättänyt ensin minkäänlaisia tunteita, mutta kun teimme työtä fyysisestikin lähekkäin kuukausia, niin yhtäkkiä tunteita vain alkoi puskea pintaan.

Sen jälkeen ystävyys on vaikeaa, koska vilpittömyys katoaa. On vaikea esittää ei-seksuaalista ja henkisesti neutraalia, kun tunteet ohjaavat toiseen suuntaan.

Näin ei ehkä käy kaikille eikä kenellekään aina, mutta en kyllä väittäisi, että miehen ja naisen välisen ystävyyden monimutkaisuus on pelkkä klisee. Naisen ja miehen välillä on erilainen biologia kuin vaikka miehen ja miehen välillä. Luonto tekee tepposensa.

Jemina
No Sex and the City

Itse en näe esimerkissäsi minkäänlaista todistetta siitä, että biologia tai luonto mitenkään vaikeuttaisivat ystävyyttä eri sukupuolta edustavien tyyppien välillä - sen sijaan kyse kuulostaisi olevan ihan vain yksilöistä ja siitä mitä nämä kaksi yksilöä toisiltaan toivovat. Ystävyys ei toki ole helppoa ja hauskaa silloin kun itse haluaisi toiselta ihmiseltä jotakin romanttista. Mutta tällähän ei siis ole mitään tekemistä naisten ja miesten välisen ystävyyden kanssa sinänsä, eikä tällaisista tapauksista voi mielestäni mitenkään vetää kaikkia eri sukupuolten edustajia koskevia johtopäätöksiä.

Lo (Ei varmistettu)

Olen kuullut suht monen miehen suusta, että heidän olisi "hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta" olla pelkkiä kavereita edes jossain määrin viehättäväksi kokemansa naisen kanssa. Ystävyyden onnistuminen edellyttäisi kuulemma vähintäänkin sitä, että harrastettaisiin x kertaa seksiä heti alkuun, että vietäisiin kärki siltä pahimmalta uteliaisuudelta. Toisin sanoen, jos (viehättävä) nainen haluaa aitoa ystävyyttä miehen kanssa, on hänen jollain lailla tehtävä itsensä mielenkiinnottomaksi.

Haluan nyt korostaa, että tämä ei ole toimintaohje tai mielipide vaan havainto, jotain, mitä olen kuullut miesten sanovan aika monta kertaa. Voi siis olla, että useat tai suhteellisen monet miehet kokevat näin. En voi ikään kuin kieltää tai kiistää asiaa pelkästään siltä pohjalta, että asia tuntuu minusta itsestäni ihan kamalalta tai että näin "ei ole oikein kokea". Herää kysymys, miksi näin on? Miksi niin monet miehet kokevat näin? En ole koskaan kuullut moista naisen suusta. En tosin ole naisia hirveästi haastatellut asian tiimoilta.

Vaikka miesten ja naisten välillä on biologisia eroja, ajattelen, että ongelma saattaa olla myös korvien välissä. En usko, että halujen hillitsemisen tai niiden ylitse pääsemisen vaikeus olisi välttämätön osa miehenä olemista. On vaan edelleen paljon sellaisia miehiä, joille ajatus naispuolisesta ystävästä on todella vieras. Miehet myös vaikuttaisivat uskovan naisia hanakammin siihen, ettei miehen ja naisen ystävyydestä voi tulla mitään. Tästä uskomuksesta saattaa tulla itseään toteuttava profetia.

Täytyy tässä vielä todeta, että kyllä minä olen ihan mielelläni komean ja muutenkin viehättävän miehen ystävä. Ei se, että saattaisin mahdollisesti haluta harrastaa seksiä miehen kanssa tai olisin jopa varovaisen kiinnostunut parisuhteen mahdollisuudesta, ei se estä ystävyyttä, jos kiinnostus näihin edellämainittuihin ei ole molemminpuolista. Enkä katkeroidu friend zonelle ajautumisesta, vaikka olisin ehkä toivonut suhteelta jotain muuta. Täytyy vain asennoitua siihen, että suhdetta lähdetään syventämään ja kehittämään ystävyydeksi.

Ja jos käy niin mukavasti, että joskus päätyisimme samaan sänkyyn, ymmärtäisin, ettei satunnainen seksi muuta suhteen perusideaa. Seksi on vain seksiä. Parisuhteen ja ystävyyssuhteen välillä on perustavampiakin eroja, kyseessä on kaksi laadullisesti täysin erilaista suhdetta. On seksittömiä parisuhteita ja on ystävyyssuhteita, joihin kuuluu myös seksi. Toisin sanoen, seksi tai seksuaalisen kiinnostuksen kokeminen ei yksistään ratkaise asiaa.

Jemina
No Sex and the City

Hyvää pohdintaa! Itse olen aika vakuuttunut siitä, että syyt mahdollisiin sukupuolieroihin mitä tällaisiin aiheisiin ja niihin kohdistuneisiin asenteisiin tulee, löytyvät lähinnä kulttuurista. Meitä opetetaan edelleen ajattelemaan, että naisen ulkonäkö ja puoleensavetävyys ovat tätä kaikkein eniten määrittelevät asiat - ja että miesten tulee siis suhtautua seksikkääseen naiseen jotenkin eri tavalla kuin a) muihin naisiin, tai b) ihmisiin yleensä. Lisäksi uskon, että tämä myytti sukupuolirajat ylittävän ystävyyden mahdottomuudesta alkaa myös toteuttaa itseään, monet ihmiset kun omaksuvat moisen ajattelun ja sitten käyttäytyvät sen mukaisesti. Ja liittyisivätköhän miesten kommentit aiheesta myös tähän - määrittelemällä nainen lähinnä tämän viehättävyyden kautta mies ikääkuin korostaa omaa maskuliinisuuttaan, joka nykykäsityksen mukaan perustuu pitkälti nimenomaan miehen aktiiviseen seksuaalisuuteen. Niinpä mies, joka sanoisi olevansa tai voivansa olla ystävä viehättävän naisen kanssa, saattaisi kokea maskuliinisuutensa ja/tai mahdollisen heteroseksuaalisuutensa tulevan kyseenalaistetuksi. (Kuten esimerkiksi yksi näistä tähänkin keskusteluun osallistuneista kommentoijista todisti.)Siispä, summa summarum, olen aika samaa mieltä kanssasi: ongelma on lähinnä korvien välissä, ja sinne korvien väliin se on päätynyt kulttuurimme kautta.

Lo (Ei varmistettu)

Huomiota on kiinnitettävä myös siihen, kuinka suhtaudumme seksiin tai seksuaalisen halun kokemiseen. Vallalla on ajatus, etteivät ystävät saa haluta toisiaan, että tällaisen halun tunteminen (edes hetkittäin) on ällöttävää ja creepyä. Etenkin sellaista "kaverimiestä", joka sivusilmällä vilkaisee peppua tai jää epähuomiossa tuijiottamaan, etenkin häntä pidetään ihan ihmishirviönä ja sovinistisikana.

Tällainen ajattelu on myrkkyä miesten ja naisten välisille ystävyyssuhteille. Tulee ihan turhia ja typeriä paineita. Omille haluille ei voi mitään, käytökselle voi (ainakin jossain määrin). Välillä kuitenkin käy niin, että omat ajatukset paljastuvat epähuomiossa: itse punastelen ja änkytän viehättävien miesten seurassa, ja jos hyväkroppainen kaverimies pyörii ilman paitaa, niin en ehkä käännä katsettani pois. Välillä mietin, että kokisinko samanlaisen toiminnan miehen suunnalta ahdistavaksi. Tuskin. Olen erittäin ymmärtäväinen ja uskon ihmisistä aina lähtökohtaisesti hyvää.

Ja jos joku asia tuntuu itsestä ikävältä, niin siitähän voi aina sanoa. Jos kokisin, että ystävämies tuijottelee häiritsevästi tms., ottaisin asian puheeksi, eikä siinä sen kummempaa. Kysehän on ainoastaan kahden ihmisen ristiriitaisista kokemuksista ja toiveista. Tällaiset jutut ovat ihan arkipäivää ystävyyssuhteissa. Usein joutuu tilanteisiin, joissa toisen toiminta häiritsee tai loukkaa jollain tavalla. Ei tällaisissa tilanteissa ole tapana etsiä ja osoitella syyllisiä, leimata ihmisiä. Asioista pitäisi vaan puhua ja yrittää löytää joku ratkaisu.

En toisin sanoen halua mitenkään osoitella miehiä. Ymmärrän jossain määrin niitä syitä, jotka (mahdollisesti) tuottavat kokemuksen naisen ja miehen välisen ystävyyden mahdottomuudesta. Ja jos sattuu olemaan voimakkaan libidon omaava henkilö ja kokee, että tämä ihan oikeasti estää platoniset suhteet vastakkaisen sukupuolen edustajien kanssa, niin mikä minä olen sanomaan että bullshittiä. Jokainen valitkoon ystävänsä.

Itse olen aika kiitollinen, ettei tilanne ole tämä omalla kohdallani. Arvostan sitä, että kaveripiiriini kuuluu monenlaisia ihmisiä, että siihen mahtuu monenlaisia näkökulmia ja mielipiteitä - myös sellaisia, jotka ovat itselle vaikeita hyväksyä. Olisi tosi kurjaa, jos itseäni ympäröisi samanmielisten joukko ja yhteiset kokoontumiset olisivat sellaista hymistelyä ja toistemme pönkittämistä.

Raaka Totuus (Ei varmistettu)

Nainen ja mies voivat olla ystäviä muutamassa tapauksessa:

1. vaihtoehto: Mies on varattu ja tyytyväinen suhteeseensa (eikä suhteen nainen ole mustasukkainen)

2. vaihtoehto: Mies on homo

3. vaihtoehto: Nainen on ruma tai ainakin miestä niin paljon rumempi, että mies saa kohtuullisen helposti paremmankin

Kommentoi