Karvahäpeä joutaa historiaan

No Sex and the City

Mistä tietää, että kulttuurissamme suhtaudutaan naisten ihokarvoihin todella vinksahtaneella tavalla? No siitä, että kun sheivaustuotteita valmistava firma vihdoin tekee mainoksen, jossa nainen ajelee karvaisia kainaloita valmiiksi karvattomien sijaan, asiasta uutisoidaan kansainvälisiä tiedotusvälineitä myöten... Ja yksi kulutuskriittinen feministikin melkein itkee onnesta mainoksen äärellä.

Kuva: Project Body Hair Image Library by Billie

 

Tajusin pari vuotta sitten, että edes sheivausmainoksissa ei koskaan näy karvan karvaa. Naisten ihokarvat käsitetään siis kulttuurissamme jotenkin niin kertakaikkisen kuvottaviksi ja kielletyiksi, ettei niitä sovi näyttää edes niiden poistamiseen tarkoitettujen tuotteiden mainoksissa. Mutta nyt vihdoin löytyy joku, joka uskaltaa sekä näyttää naisten karvoja että myös suorastaan juhlia niitä: yhdysvaltalainen firma nimeltä Billie.

Billien mainoksessa paitsi sheivataan oikeasti karvaisia kainaloita, myös oikein esitellään niitä iloisella ja rakastavalla tavalla. Project Body Hair -sivuilla julistetaan mainoksen ja koko kampanjan nimenomaan pyrkivän tekemään naisten ihokarvoitus näkyväksi. Siksi sivuilta löytyy myös kuvapankki, jonka kuvissa on karvaisia naisia. Ja itse mainoksessa näkyy karvaa kainaloiden lisäksi myös säärissä, mahassa, varpaissa...

Kuten Billien perustaja Georgina Gooley kommentoi The Guardianille: "Only showing smooth, hairless legs seemed like an archaic way of representing women." Arvostankin kovasti tällaista ihokarvakeskustelun avaamista myös mainosten maailmassa ja ylipäänsä naisia koskevan kuvakielen laventamista. Vuosi on 2018, nyt on korkea aika tehdä karvahäpeästä historiaa!

Kyseessä on tietysti mainos, jonka tavoite on lisätä tuotteen myyntiä ja siten tuoda firmalle rahaa. Liputan siitä huolimatta ihan täböllä tällaisten kamppisten puolesta, sillä muutokset lähtevät pienistä asioista. Ihokarvojen normalisointi onnistuu vain niiden olemassaolon näyttämällä ja tunnustamalla. Muistutetaan siis toisiamme ja maailmaa siitä, että myös naiset polveutuvat apinoista ja siksi naisillakin on karvapeitettä.

Kuten Billien mainos niin napakasti karvoituksesta toteaa: Everyone has it – even women. Että mitä jos vihdoinkin opittaisiin elämään tuon asian kanssa eikä kaikki pyrittäisi piilottelemaan sitä kuin jotain pirun valtionsalaisuutta.jatka lukemista:
karvainen nainen on kauhistus
paras kesätrendi: värikkäät kainalokarvat
haluan nähdä muokkaamattomia mainoksia

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Entäs jos vihaa sitä, kuinka hiki tarttuu kainalokarvoihin ja häpykarvaa on niin paljon, että se on ihan läpitunkematon (ehheh) viidakko? En mää ainakaan aja karvojani siksi, että miehet käskee tai että yhteiskunnan paine pakottaa vaan siksi, että oma elämä tuntuu siistimmältä ja mukavammalta, kun karvat ei rehota joka paikassa. Ylipäätään en näe mitään hienoa kenenkään kainalokarvoissa. Jos olisin mies niin, ajelisin ne varmasti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Luitko bloggausta tai kävitkö firman sivulla? "What you do with yours is up to you - grow it, get rid of it, or comb it. It's your hair, after all." Kyse on siis siitä, että jokainen saa tehdä karvoilleen mitä haluaa. Ajaa kaikki pois, värjätä, kasvattaa tai vaikkapa letittää.

Itse ajan kainalot, kun en diggaa nenään kantautuvasta hienhajusta. Sääriä tai mirriä en sheivaa, kun niiden karvoista ei mitään haittaa mulle ole. Joku toinen ei tykkää ja ajaa ne - niin simppeliä.

Jemina
No Sex and the City

Ihmiset tosiaan sheivaamat moninaisista syistä, ja kukin tehköön karvoillaan mitä tykkää. On kuitenkin tosi ongelmallista, että etenkin naisten kohdalla ihokarvoja pidetään edelleen rumana, häpeällisenä asiana. Karvansa ajelematta jättäviä naisia näkee häviävän vähän edes normielämässä, eikä heitä ainakaan koskaan näe esimerkiksi mainoksissa tai vaikka elokuvissa. Sheivaamatta jättäminen ei siis vieläkään ole neutraali valinta. Ja jotta siihen pisteeseen päästäisiin, että me kaikki voisimme tehdä sheivaamis- tai sheivaamattajättämispäätöksemme ihan oikeasti itse ja ilman että kauneuskäsitykset asiaan vaikuttavat, tarvitaan ensin todella suurta muutosta just tähän naisten ja karvojen kuvakieleen.

Vasta kun kunnon kainalokarvat (tai säärikarvat tai vatsakarvat tai mitkä tahansa muut karvat) kasvattanut nainen ei enää yllätä ketään tai saa jatkuvasti kuulla karvoistaan negatiivista kommenttia, voidaan alkaa puhua todellisesta neutraaliudesta sheivauspolitiikan suhteen.

Annn (Ei varmistettu)

Kuvaavaa että esim karva- ja sheivauskeskustelu herättää aina kommentit tyyliin "minä sheivaan vain koska itse tykkään, itseni takia, koska hygienia yms jne, en siksi että joku käskee tai toisia varten"
Eivätkö nämä ihmiset ymmärrä mikä ajatusmaailma ja kulttuuri siellä näennäisen "oman halun" takana on. Miksi karvat koetaan rumina tai epähygieenisinä, miksi me haluamme mitä me haluamme. Ei kukaan keksisi edes sheivata niitä karvoja jos meille ei olisi opetettu niiden olevan epätoivottuja.

Jemina
No Sex and the City

Siis tää on niiiiin tärkeä pointti! Just tuo, että miksi me haluamme sitä mitä haluamme. Olen usein yrittänyt vähän kysellä karva-asiaa tuolla tavalla kommentoivilta ihmisiltä, että joo toki, mutta mistäköhän ne omat mieltymyksesi ovat syntyneet...? Meistä kukaan tuskin saapuu tähän maailmaan siten, että vain sattuu valmiiksi pitämään karvatonta kroppaa kauniimpana - kyllä ne käsitykset imetään ja omaksutaan ympäristöstä.

Eikä siinä tietysti mitään, kaikki me elämme niin monenlaisten vaatimusten ristipaineessa, ja näin on etenkin naisoletettujen kohdalla mitä ulkonäköasioihin tulee. En siis tarkoita kritisoida kenenkään kauneuskäsitystä sinänsä. Mutta kaipaisin kyllä inasen kriittistä ajattelua koskien sitä, mistä nämä käsitykset syntyvät.

smagardi
astu harhaan

Upea mainos, mutta itselle särähti vähän tuo mainoksen biisi korvaan. That girl is a tomboy. Mielleyhtymäksi nousi heti se, että jos niiden karvojen vain haluaa antaa kasvaa, niin onko heti poikatyttö, jotain maskuliinista naisellisen sijaan? Ehkä jokin muu kappale olisi toiminut tässä yhteydessä hieman paremmin, mut se voi olla vain minun mielipiteeni.

Hienoa yhtä kaikki, että karvoja vihdoinkin näkyy karvanpoistotuotteen mainoksessa. Niitä sileitä sääriä ja kainaloita on ajeltu mainoksissa jo turhan kauan.

https://astuharhaan.wordpress.com/

Jemina
No Sex and the City

Mulla ei itse asiassa tullut tuollainen tulkinta mieleenkään, vaan kelasin, että mainokseen on valittu biisi trendikkäältä ja imagoltaan mukavan omapäiseltä artistilta. Mutta on toki ihan totta, että tuollaisen mielleyhtymän biisin lyriikoista voi myös saada.

Ruusunmarja (Ei varmistettu)

Mahtavaa! Erittäin itsepäiset ja epäsuomalaiset karvat omistavana iloitsen tästä. Omat karvat kasvaa päivässä tummalle sängelle, ja olen vain luovuttanut niiden kanssa. Harvemmin ne haittaavat itseäni, mutta sitten kun pitäisikin mennä uimaan tai laittaa mekko päälle, iskee nimenomaan se julkisen häpeän pelko. Iloitsin, että mainoksessa näytetään muitakin, kun stereotyyppisiä suomalaisia hentoja vaaleita karvoja, joita itse en edes toisilla huomaa.

Jemina
No Sex and the City

Mulla on tuo sama - karvat eivät haittaa millään tavalla niin kauan, kun päällä ei ole uikkareita tai vaikka lyhyitä sortseja. Ja silloinkaan ne haittaavat just siksi, että ahdistaa mitä muut ajattelevat tai ei jaksaisi esimerkiksi kuunnella kommentteja kropastaan (tähänkin kun olen törmännyt, että muut kokevat tarpeellisiksi kommentoida kanssaihmistensä karvoja). Karvahäpeä is real, mutta meikä ainakin yrittää parhaansa mukaan taistella sitä vastaan ja olla sheivaamatta joka jumalan ihokarvaa vain siksi, ettei niitä jostain helvetin käsittämättömästä syystä muka naisilla saisi olla.

nonnania (Ei varmistettu)

Mulle särähti kanssa toi kappale korvaan sanoitusten vuoksi. Joka tapauksessa tällaisia avauksia tarvitaan ehdottomasti lisää, jotta naisten ihokarvat ehkä joskus vielä normalisoituisivat, joten kyseinen video jää plussan puolelle.

Karvakeskusteluissa hygieniapuoli on mielestäni hieman kummallinen perustelu - luulisi evoluution hankkiutuneen karvoista eroon jos ne olisivat jotenkin haitalliset tai epähygieeniset. Näin ei kuitenkaan ole, joten tämä hygieniapuoli tullee ennemminkin yrityksiltä ja markkinoinnista? Ja ihan ehdottomasti kannatan sitä että miettii miksi ajattelee jostain asiasta tietyllä tavalla, tämä "oma halu" esimerkiksi tässä karvakeskustelussa on täysin kulttuurisidonnainen.

Jemina
No Sex and the City

Hygienia-argumentti on tosiaan aivan valtavan kummallinen - etenkin kun on olemassa aika paljon näyttöä siitä, että esimerkiksi häpykarvoituksen sheivaamisen vaikutukset ovat ihan päinvastaiset! Esimerkiksi Savon sanomien juttua varten haastateltu Väestöliiton seksuaaliterapeutti ja kätilö Mari Päiväniemi kommentoi asiaa näin: "Päiväniemen mukaan karvattomuusbuumi aiheuttaa ihmisille fyysisiä vaivoja ... Päinvastoin kun mediassakin välillä esitetään, ei karvattomuus suinkaan ole hygieenisempää tai hyväksi alapäälle. Päiväniemen mukaan karvat kun ovat intiimialueen ilmastointikanava. – Karvojen ajelun seurauksena naisten emätintulehdukset lisääntyvät. Tulee hiivatulehduksia ja tulehtuneita karvatuppeja."

Brittien kansallinen terveyspalvelu NHS:n mukaan puolestaan sheivaamisen ainoa terveydellinen hyöty on se, että karvoituksiin ei silloin pääse pesimään täitä - mutta kuten NHS myös huomauttaa, täit ylipäänsä eivät enää ole valtava ongelma Iso-Britannian (tai Suomen) kaltaisissa paikoissa, ja niinpä tämäkin hyöty on siis oikeastaan vähän kyseenalainen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.