Katso tämä: Alias Grace

No Sex and the City

Jos rakastit The Handmaid’s Talea, tulet todennäköisesti rakastamaan myös nyt Netflixistä löytyvää Alias Grace -minisarjaa. Myös tämä sarja perustuu Margaret Atwoodin mestariteokseen, ja kaikki kuusi osaa lähes yhteen putkeen viikonloppuna katsoneena voin nyt onnellisena todeta sen täyttäneen kaikki odotukseni: Alias Grace on kiehtova, hetkittäin jopa häiritsevä tarina kehoista ja kontrollista, totuudesta ja muistoista, vallasta ja naisten hiljaisesta vastarinnasta. Sarja myös resonoi voimakkaan ajankohtaisesti tällä hetkellä käytävän seksuaaliseen ahdisteluun liittyvän keskustelun kanssa.

Kuva: netflix

 

Sarjan nimiosassa on 1800-luvulla elänyt Grace Marks, nuori irlantilaistyttö, joka muuttuu perheensä mukana Kanadaan ja alkaa ansaita elantonsa palvelustyttönä paremman väen kodeissa. Erinäisten tapahtumien kautta Grace päätyy pian syytetyksi kahdesta julmasta murhasta. Mutta onko hän todella syyllinen? Sitä koettaa selvittää psykiatri Simon Jordan, joka pyytää vuosikausia vankilassa istunutta naista kertomaan tarinansa. Mutta Grace ei avaudu tuosta vain; Grace on arvoituksellinen, Grace on salaisuus. Hän tietää, että joskus valta kertoa oma tarinansa haluamallaan tavalla on ainoa valta, joka naisella on.

Alias Grace on monella tavalla kiinnostava lukea The Handmaid’s Tale- eli Orjattaresi-kirjan ja televisiosarjan vastaparina. Siinä missä Orjattaresi sijoittuu kuvitteelliseen lähitulevaisuuteen, Alias Grace (suomeksi Nimeltään Grace, suomentanut Kristiina Drews) sijoittuu menneisyyteen ja pohjautuu lisäksi tositapahtumiin. Molemmissa teoksissa on kuitenkin samanlaisia teemoja liittyen esimerkiksi naisen ruumiin kontrollointiin, raskauden riskeihin, siihen miten vähissä on ihmisen valta silloin kun hän ei saa päättää edes omasta kehostaan.

The Handmaid's Tale sopi täydellisesti alkuvuoden keskusteluun aborttioikeudesta, ja sen tavoin myös Alias Grace tuntuu sekä tapahtuma-aikansa että julkaistuvuotensa kaukaisuudesta huolimatta todella ajankohtaiselta. 1800-luvun naisilla on vain häviävän vähän sanottavaa siihen, miten heidän kehojaan kohdellaan ja kosketaan, ja sarja tuntuukin hetkittäin lähes kommentoivan tämänhetkistä keskustelua seksuaalisesta häirinnästä sekä naisten kehon alistamisesta miehisen katseen ja kosketuksen alle. Se todella pysäyttää.

Omiin lempiteoksiin pohjautuvat elokuvat ja tv-sarjat ovat aina vähän vaarallisia, sillä ne saattavat osoittautua niin paljon alkutekstiään köyhemmiksi – tai sitten vain erilaisiksi kuin itse oli kuvitellut ja siksi pettymyksiksi. Olenkin todella riemuissani siitä, että Alias Gracen kohdalla pettymystä ei tullut. Sarja on valtavan kaunis ja lisäksi rakentaa sekä ylläpitää jännitystä taitavasti, aivan kuten itse romaanikin, joka keriytyy hitaasti auki – tai sitten menee vielä pahemmin solmuun, tulkinnasta riippuen. Kuka voittaa hienoperäisessä valtapelissä? Millainen nainen tuomitaan, ja onko meidät kaikki tuomittu jo valmiiksi?

Kaiken kaikkiaan Atwoodin tarina on äärettömän vaikuttava ja monitulkintainen, ja minua kiinnostaisi aivan valtavasti keskustella siitä muiden sarjan katsoneiden tai kirjan lukeneiden kanssa. Jos Grace Marks salaisuuksineen on siis teille tuttu, kertokaa kommenteissa ajatuksianne! Ja jos ette vielä tiedä, mistä on kyse – äkkiä sarja pyörimään tai kirja käteen! Margaret Atwood on nero, ja tätä tarinaa te ette halua missata.

 

jatka lukemista:
tätä odotan: the handmaid's tale
the handmaid's tale -kirja suomeksi

 

Seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

R a k a s t i n tätä sarjaa. Juoni tiheni ja avautui niin, että sarja piti näpeissään loppuun asti. En ole kirjaa lukenut, mutta tämä kyllä herätti kiinnostuksen myös kirjaa kohtaan. Nyt nähtyäni kaksi loistavaa saman kirjailjan teoksiin pohjautuvaa sarjaa, alkaa todella hävettää, etten ole kirjoja lukenut. Ihanasti sarjojen tekstissä oli myös keskenään samanlaista vivahdetta, jonka oletan olevan peräisin alkuperäisteoksista. Laitan molemmat lukulistalle!

Jemina
No Sex and the City

Oi, lue tosiaan kirja, se on ihana! Atwoodin teoksissa on sekin hyvä puoli, että niiden ei tarvitse pelätä menettäneen sävyjään käännösprosessissa, Atwoodia suomentava Kristiina Drews on nimittäin juuri niin hyvä. (Ja Orjattaresi-käännöksn tehnyt Matti Kannosto osaa ehdottomasti asiansa hänkin.) Toivottavasti innostut lukemaan molemmat teokset - sekä Orjattaresi että Nimeltään Grace ovat omien lempikirjojeni top femmassa, joten tule sitten teokset luettuasi ihmeessä takaisin tänne keskustelemaan niistä. :)

CougarWoman
CougarWoman

Mä äkistin katsoa ton just viime lauantaina yhdeltä istumalta - oli tosiaan niin raadollisen(kin) kaunis ja kiehtova että oli pakko. <3

Jemina
No Sex and the City

Niinpä! Itse en yleensä harrasta binge-watching -tyyppisiä sarjaputkia, ihan vain siksi, että kärsivällisyys ei riitä ja kyllästyminen iskee. Mutta tämän kohdalla ei iskenyt! Siinä vaiheessa kun sarja saa minutkin istumaan perse penkissä tuntikausia yhteen putkeen, sen on pakko olla aivan erityisen hyvä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo mä katsoin tämän putkeen heti sen ilmestyttyä ja tykkäsin jopa enemmän kuin Handmaid's Talesta! Ärsyttää vaan ettei voida tietää mitä oikeasti tapahtui :D Vaikka tavallaan se on osa tän sarjan koukkua. Innolla odotan jos saadaan joskus MaddAddam-kirjoitakin sarja!

Jemina
No Sex and the City

Ooooooh, MaddAddam-sarja olisi  p a r a s t a !

IlonaK (Ei varmistettu) https://nennesitajasetata.blogspot.fi/?m=1

Viime viikolla katsoin tämän sarjan kahdessa päivässä - imaisi kyllä totaalisesti mukaansa! Grace oli hahmona moniulotteinen ja kiehtova. Viimeisessä jaksossa myös pelottava, kun nössö katsoo yksin iltamyöhään! :D Ja olet oikeassa - sarja on teemaltaan myös ajankohtainen. Täytyy lukea kirja, johon tämä sarja perustui. Jos sarja oli näin vaikuttava, täytyy kirjan olla ihan mieletön! Alkuperäisversiot kun ovat aina niitä parhaita.

Jemina
No Sex and the City

Kirja on hieno, mieletön, ehdottomasti! Olin tosi onnellinen siitä, että sarjan sävy oli pysynyt samana, teoksesta tunnistettavana sävynä, ja Gracen kertojanääni ja puhetapakin olivat alkuteokselle uskollisia. Et siis varmastikaan tule pettymään!

Emilia Q (Ei varmistettu)

Oliko teidän mielestä Grace syyllinen? Katoin tän just putkeen ja pelottava vika osa...

Jemina
No Sex and the City

Siis se loppu aiheuttaa niin raastavaa epätietoisuutta! Luin sarjan pohjalla olleen kirjan ensimmäistä kertaa aika nuorena, ja muistan silloin ottaneeni lopun aika kirjaimellisesti ja ajatelleeni Maryn tosiaan ohjaillen Gracea. Näin vähän vanhempana sarjan katsottuani epäilyksiä heräsi enemmän - osittain tietysti myös siksi, että televisiossa Gracen epäluotettavuutta kertojana tuotiin ilmi myös esimerkiksi myös tämän ilmeillä. Niiden kautta Gracea saattoi mielestäni tulkita piilopahansuovaksi (kuten kaverini, jonka kanssa sarjaa katsoin, tulkitsi) helpommin kuin romaania lukiessa ja tapahtumat itse kuvitellessa. Mutta niin, että mistäs siitä sitten tietää! Rakastan Atwoodia kertojana, mutta tämän luomat avoimet loput saavat välillä kiskomaan tukkaa päästä kun haluaisi vain tietää, että niin niin mutta miten tässä siis niin kuin OIKEESTI tapahtui?!

Mihin tulokseen tulit itse Gracen suhteen?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.