Mies käy treffeillä ameeban kanssa ja kirjoittaa siitä lehteen

No Sex and the City

Maailma on toisinaan hyvin kummallinen paikka, ja hetkittäin minusta tuntuu, että elän eri todellisuudessa kuin jotkut toiset ihmiset – mahdollisesti jopa ihan eri planeetalla. Yksi tällaisista hetkistä sattui tänään lukiessani toimittaja Kyösti Niemelän kolumnin Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken. Oikeastaan tuo otsikko kertoo kolumnista jo kaiken tarpeellisen (samoin kuin se, että samainen kirjoittaja on aiemmin todennut naisten tahtovan rikkaan miehen), mutta jotta en vahingossakaan hukkaisi tekstin tuikitärkeitä nyansseja, lainaan nyt kirjoittajaa itseään:

Säännöllisin väliajoin joudun yllättymään siitä, kuinka sukupuolittunutta naisten ja miesten välinen pariutuminen edelleen on. Mieheltä odotetaan edelleen paljon:

Mies pyytää treffeille. Mies ehdottaa aikaa ja paikkaa. Mies ohjaa pöytään. Mies tarjoaa ensimmäisen juoman. Mies pyytää toisille treffeille. Mies kutsuu illan jälkeen kotiinsa. Mies järjestää taksin. Mies aloittaa suutelemisen. Mies tekee aloitteen seksiin. Mies soittaa seuraavana päivänä.

Köh, no jaa. Yritetäänpä hetki kuvitella tätä kirjoittajan kuvailemaa tilannetta. Mietitään naista, joka ensin pitää hakea kotoa kädestä pitäen treffeille, miehen päättämään paikkaan, jonne päästyään nainen sitten seisoo tumput suorana (kenties ravitsemusliikkeen ovella, vai pääseekö nainen itsenäisesti baari-tiskille asti? Jännitys tiivistyy!) kunnes mies ystävällisesti ohjaa hänet pöytään, mahdollisesti käsivarresta taluttaen, sillä tavalla kuin jaloistaan vähän huterien vanhusten kanssa tavataan tehdä. Alas istuttuaan (todennäköisesti mies on ensin joutunut tarjoamaan naiselle tuolin, koska muuten mokoma houkka ei ymmärrä, että istuakin sopisi) nainen on liian aneeminen ottaakseen esille lompakkonsa tarjotakseen juoman tai ostaakseen edes omansa (tarina ei kerro, mutta ehkä tähän liittyy myös naisen täydellinen kyvyttömyys päättää itse mitä joisi, ja niinpä mies joutuu hoitamaan senkin). Tämän jälkeen nainen ei myöskään kykene sanomaan, tahtooko toisille treffeille/jatkoille/sänkyyn. Suudellakin sitä pitää melkein väkisin, eikä se ainakaan ikinä tee aloitetta seksin suhteen, mokoma lahna. Eikä sillä pysy puhelinkaan kädessä, perkele, ja siksi se ei koskaan soita!

Onnistuitko kuvittelemaan tilanteen? Niin, en minäkään. Itse asiassa tässä parhaani mukaan yrittäessäni heräsi epäilys, että kirjoittaja on saattanut vahingossa käydä treffeillä joko a) naisen näköisen nuken (ne ovat kuulemma nykyään erehdyttävän aidon näköisiä), b) hirveässä pöllyssä olleen pimun, tai c) jonkin yksisoluisen eliön kanssa. En meinaan osaa kuvitella yhtään niin ameebamaista naista ihmistä kuin nämä kolumnissa kuvaillut tyypit.

Oman ja ystäväpiirini kokemuksen perusteella, plus ihan maalaisjärjellä päätellen, voisinkin väittää, että Niemelän kuvaama ilmiö on kaikkea muuta kuin universaali. Niin shokeeraavaa kuin tämä joidenkin ihmisten maailmankatsomuksen näkökulmasta saattaakin olla, myös suurimmalla osalla naisista on omat aivot ja oma tahto. Suurin osa meistä ei myöskään olisi koskaan käynyt yksilläkään treffeillä, jos olisimme jättäneet aloitteen tekemisen miehille tavalla, jota kolumnissa kuvaillaan. Tai sitten olisimme päätyneet deittailemaan vain todella omituisia tyyppejä - esimerkiksi sellaisia kuin vuosia sitten kohtaamani Euroteknokingi, moiset tyypit kun kyllä pyytävät ulos ja pyrkivät parhaansa mukaan myös tekemään kaikki päätökset puolestamme.

Siitäkin syystä monista naisista on muuten kätevää esittää niitä treffikutsuja ihan itse: silloin meinaan päätyy ainakin treffeille sellaisten ihmisten kanssa, jotka kiinnostavat. Ja jotka eivät esimerkiksi pidä naisia rikkaita miehiä jahtaavina ameeboina.

Miten kolumnissa kuvattu nainen onnistuu samanaikaisesti olemaan täydellisen aloitekyvytön ja silti myös jahtaamaan rikasta miestä, sitä en kyllä tiedä. Mutta kuten sanottu, ehkä minä ja Kyösti Niemelä elämme eri planeetoilla.

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Pari viivaa

Toivoin sormet ristissä, että tartut tähän aiheeseen. Jes!

Mutta olen aika varma, että elän eri planeetalla tämän Kyösti-herran kanssa. Oon lukenut hänen kirjoituksiaan ennenkin, enkä ole aivan varma asuuko hän kenties 1980-luvun konservatiivisella puolella. Tuntemani treffikulttuuri kun on lähinnä sitä, että ollaan yhteistuumin sovittu esimerkiksi kahville menosta ja molemmat maksavat omat kahvinsa. 

Jemina
No Sex and the City

Ihanaa pystyä täyttämään tuollaiset odotukset, jee!

Ja joo, siis ihan saletisti ollaan eri planeetoilta kuin tää herra! Ehkä kaikki Mars-ja-Venus -bullshitti syntyy just tän tyyppisistä tilanteista, kun tuntuu, ettei ihmisten kokemusmaailmoissa ole niinq mitään yhtymäkohtia, ja että ton toisen on pakko olla jostain Plutosta? En siis itse lähtisi sukupuolittamaan tätäkään ilmiötä ja tuollaista pesäeroa tekemään, mutta onhan se kyllä ihan selvää, että joidenkin kanssa ei vaan ajatusmaailmat kohtaa siis niin kuin tippaakaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan timanttinen vastine! Mäkin olen kyllä ihan aidosti ymmälläni siitä, onko tollanen vanhoillinen sukupuolistereotypiadystopia olemassa. Kuulostaa scifiltä, outo rinnakkaistodellisuus toimii aivan silmieni edessä ja en huomaa! Itse olen ollut aktiivisempi osapuoli aloitellessani tätä parisuhdetta KÖYHÄN miehen kanssa joten en vaan tunnista tota ilmiötä. Kaveritkin on ottanut hyvin napakasti kopin kiinnostavista tyypeistä joten en tunnnista ilmiötä.

Jemina
No Sex and the City

Hyvä pointti, rinnakkaistodellisuuden mahdollisuutta en ollut tullut edes pohtineeksi! Se saattaa hyvinkin olla todennäköisin selitys tälle eriskummalliselle ilmiölle.

IlonaK (Ei varmistettu) http://nennesitajasetata.blogspot.fi

Ah ihanaa, kun kirjoitit aiheesta! Luin kyseisen kolumnin tänään. Kulmakarvat nousivat tekstin edetessä hämmästyksestä niin korkealle, että otsa loppui kesken. Todella ärsyttävää ja vääristävää, että naisista halutaan maalailla avuton objekti ja miehestä ainoa toimija. Eipä ole tosielämässä tällaista asetelmaa (onneksi) tullut vastaan. Kummallista, että jotkut haluavat tällaista sukupuolittunutta ja häiritsevää mielikuvaa pitää yllä. Ps. Kommenttiosioita ei kannata tällaisista kolumneista mennä lukemaan. Meinaa hiipua usko ihmiskuntaan niitä lukiessa.

Jemina
No Sex and the City

Melkein tulee mieleen, että onkohan tällainen miehen aktiivisuuden lähes epätoivoinen toistelu ja korostaminen jonkinlainen yritys saada napattua kiinni sellaisesta toimijuudesta ja vallasta, jonka menettämistä monet miehet kovasti tuntuvat pelkäävän, nyt kun eivät ole enää ainoita tässä maailmassa, jotka saavat äänestää/käydä töissä/harrastaa esiaviollista seksiä/tehdä ihan mitä tahansa haluavat. Että yhyy, kaikki minulta tässä maailmassa viedään, mutta ainakin saan silti raahata jotain tahdotonta mimmiä matkassani, ja siitä tulee voimallinen apinamiesfiilis, fuck yeah.

Ja siis joooo, Hesarin kommenttipalsta noin ylipäänsä on suoraan saatanasta. Sinne kannattaa kurkata vain jos haluaa vetää aivan hirveät raivarit vaikka jonkinlaisen henkisen puhdistautumisen tarkoituksessa, joskin silloinkin on olemassa riski, että olo on jälkeenpäin yhä vähän likainen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää oli vielä parempi kuin itse postaus! t. köyhän morsian

Mahdoton Nainen

Ongelma ei liene se, että (kaikki) naiset olisivat vain rikkaiden miesten perään, vaan se että Kyöstillä vaikuttaa olevan hyvin spesifi naismaku. Ja sitten se reppana vielä luulee, että siitä syntyy hyviä kolumneja.

Jemina
No Sex and the City

Siis kiinnostaisi kyllä tosiaan tietää, että minkälaisten ihmisten kanssa tyyppi käy treffeillä, ja että mistä niitä sellaisia ihmisiä niin loputtomasti löytyy, että niiden perusteella tohtii tehdä tällaisia koko sukupuolta koskevia yleistyksiä. Meidän muiden täysin vastakkaisten kokemusten perusteella kun sanoisin, että tuon otannan on pakko olla tosi pieni ja/tai järjettömän tarkkaan rajattu.

vahingossa kerran (Ei varmistettu)

No siis. Näin anonyymisti voinen tunnustaa, että olen ollut Kyöstin kanssa treffeillä. En ollut ameeba, enkä etsinyt rikasta miestä. Treffien jälkeen selvisi, että en kyllä Kyöstiäkään. Mutta veikkaisin että hän treffailee kuitenkin aika laajalla skaalalla, ihan vaan saadakseen kolumnimatskua.

Jemina
No Sex and the City

Siis olisinkin ollut kovin yllättynyt siitä, jos kaikki tyypin tapaamat ihmiset olisivat olleet noin tahdottomia kuin kolumnissa kuvaillaan. Mistä toki herää kysymys, että mistä moiset yleistykset sitten tulevat, jos kerran näin todistetusti (yhden kommentoijan superlaajalla otannalla :D) kaikki treffikaverit eivät ole olleet ameeboja.

Voisiko olla, että kolumnisti tulkitsee treffikumppanin kiinnostuksen puutteen aina automaattisesti naisen aloitekyvyttömyydeksi? Siis että nainen ei pyydä seuraaville treffeille tai sanoa haluavansa suudella, ihan vain koska Kyösti ei kiinnosta tarpeeksi, ja Kyöstin mielestä tämä = naiset on aina niin passiivisia ja MEIDÄN MIÄSTEN PITÄÄ TEHÄ KAIKKI!!!1

Mahdoton Nainen

Mä oon suhteellisen varma että juuri tästä on kyse. Toki kolumneissa on kiva myös kärjistää.

miz
miz

Mäki voin pyytää treffeille ja voin kysyy uutta tapaamistakin mut kyl sen miehenkin pitäis sit tehä aloitetta ja kysyy treffeille sit vähintää 3 treffeille jos kiinnostaa sen enempää

Jemina
No Sex and the City

On ihan ymmärrettävää, että sitä haluaa jossain vaiheessa toiselta jonkinlaista osoitusta tämän kiinnostuksesta - jos kaverista ei kuulu mitään ja itse vaan soittelee jatkuvasti perään, voisi tuntua snadisti stalkkerimaiselta käytökseltä. :D

miz
miz

Joo seki etten jaksa kokoaika nyt olla se aloitteelinen osapuoli viestittelys

Vierailija (Ei varmistettu)

Näinpä! Ihan sukupuolesta riippumatta yleensä kokemukseni mukaan se, ettei toinen osoita mitään merkkejä kiinnostuksesta kertoo siitä, ettei hän ole kiinnostunut. Sitten olen valitettavasti myös törmännyt miehiin, jotka avoimesti sanovat, etteivät voi suhtautua vakavasti naiseen joka on liian "helppo", eli miehen täytyy saada "metsästää" ja ostaa lahjoja ja sen sellaista, nämä tyypit varmaan päätyvät yhteen tietyntyyppisten naisten kanssa (jos kenenkään). Itse olen ollut myös kaikissa suhteissani vähintään tasavertaisen aloitteellinen, jos olen halunnut niissä suhteissa olla.

CougarWoman
CougarWoman

Hahahaha, loistavaa!

Tosin...täytyy tunnustaa että olin itse vähän ameeba viime viikonloppuna, kun seuralaiseni vei mut treffeille ns. etniseen ravintolaan. Kommunikaatio aterioita tilatessa käytiin minulle vieraalla kielellä, ja kun kavaljeerini tiedusteli mieltymyksiäni, mutisin kengänkärkiäni katsellen, että otan sitä mitä säkin otat. Mies myös maksoi laskun, muistaakseni veti tuolinkin mun alle ja puki hupparin mun päälle poislähtiessä. 

No toisaalta taas, seuraavana päivänä minä päätin ravintolan, mies päätyi peesaamaan mun ruokavalintaa, ja minä maksoin laskun. Että kai tämä vei mua vähän monisoluisemmalle tasolle. 

Jemina
No Sex and the City

Meillä kaikilla lienee toisinaan vähän ameebamaisia päiviä, ja se on ihan okei. Kunhan ketään ei väkisin tungeta sellaiseen laatikkoon, että nyt tää veis ja sit se vaan seurais mukana eikä sillä koskaan olis mitään omia mielipiteitä, ja niin miehet kuin naiset kuin kaikki muutkin saavat olla ameeboita vaikka vuoronperään, silloin kun siltä tuntuu.

Me ollaan monisoluisia kaikki, kun oikein silmiin katsotaan!

Tepita
Outlandish

Luin kyseisen artikkelin eilen ja toivoin samoin kuin edelliset, että joku ottaa tästä kopin ja kiitos, että puit minunkin turhautumiseni sanoiksi! :)
Olisikohan kyseiselle herralle kerran sattunut tällainen ameeba kohdalle, josta hän sitten päätteli että ai kauhee, ne on KAIKKI tämmösiä.... Hohhoijaa

Jemina
No Sex and the City

Joo, siis toki aloitekyvyttömiä/aloitehaluttomiakin ihmisiä löytyy - ihan kaikista sukupuolista. Sen takia vituttaakin niin lujaa just tuo mainitsemasi asia, että joidenkin tällaisten naisten kohtaamisesta kätevästi päätellään, että NÄÄ NYT VARMAAN EDUSTAA KOKO SUKUPUOLTAAN JA VIDDU EN KESTÄ KU KAIKKI NAISET AINA. Ja samalla tällaiseen sukupuoliyleistykseen sisältyy tietysti myös se vastakkainen ajatus, että miehet eivät ole ikinä aloitekyvyttömiä, tai että ainakin mies, joka ei jatkuvasti ole tenttaamassa mimmejä ulos, ei voi koskaan päästä treffeille. Mikä on jo ihan tähän postaukseen tulleiden kommenttejen perusteella pelkkää paskapuhetta sekin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nää Kyöstin kolumnit on kyllä aina sellasta (heikosti) peiteltyä misogyniaa, joista paistaa niin selvästi Kyöstin "nice guy" asenne. Koska Kyösti on ihan mukiinmenevä keskiverto kaveri, joka ei mätä naisia harrastuksena turpaan, on suorastaan rikollista että Kyöstillä ei ole vaimoa tai edes tyttöystävää. En ymmärrä miten näitä koko naissukupuolta syyllistäviä kolumneja edelleen julkaistaan Hesarissa.

Jemina
No Sex and the City

Siis just näin.

Ranja
Haavekuvia

Kyösti Niemelän kolumnit ovat kyllä toisesta maailmasta. Mieleen on jäänyt myös teksti, jossa hän marisee siitä, miten hyvännäköiset saavat parisuhteen ja seksiä ja hänennäköisillään asiat ovat kurjemmin. Kun minä  taas katson ympärilleni, huomaan, että kaikennäköisillä ja kaikentuloisilla ihmisillä on kumppaneita.

Jemina
No Sex and the City

Joo, kovasti on näkynyt parisuhteellisia köyhiä ja ihan tavallisen näköisiä tyyppejä myös täälläpäin. Vähän veikkaankin, että rahapussi ja ulkonäkö ovat usein vähän sellaisia juttuja, joita on kätevää osoittaa syyttävällä sormella silloin kun oma rakkauselämä ei ole siinä kuosissa kuin sen tahtoisi olevan.

Mahdoton Nainen

Mä taidan olla vähän tyhmä tai ainakin mielikuvitusköyhä kun en ole keksinyt noita syitä sinkkuuteeni!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kirjoittajan ystäväpiiri ei ehkä ole tuollaisia mutta hyvin moni nainen on, feministikin, kuten Kyösti kirjoittaa. Ehkä puolet, ehkä ylikin, jos tuttavapiirini kokemuksiin voi luottaa. Joskus menee toisin päin, mutta useimmat miehet joutuvat tekemään paljon enemmän aloitteita kuin useimmat naiset. Vikoja on tietysti kaikissa. Silti miesten aloitteitakin paheksutaan paljon useammin kuin naisten, julkisuudessakin. Aloitteisiin pitäisi yleensä suhtautua myönteisemmin, ja jos jonkun ajoitus tai tapa on huono, ei siitä pidä tuomita koko sukupuolta. http://www.hs.fi/elama/art-2000005303000.html

Mahdoton Nainen

Hesarista löytyy totuuuuuuus!

nihil (Ei varmistettu)

Masennus saa mut aloitekyvyttömäksi ja olisi mukavaa olla vietävänä. Näin miehenä. Ootko käsitellyt deittikulttuuria debiksen kannalta? Ite en edes jaksa tehä aloitetta =(

Jemina
No Sex and the City

Tosi hyvä pointti - masennus on kyllä ehdottomasti sellainen asia, joka vaikuttaa deittailuun tai jo deittailumahiksiin ihan valtavasti! Itse en koe, että mulla olisi aiheesta kylliksi kokemusta siitä kirjoittamiseen, mutta toivottavasti joku niin tekee. Ottaen huomioon, miten suuri ongelma masennus ja muut mielenterveydelliset ongelmat Suomessa ovat, olisi varmasti todella hyvä saada puhuttua myös niiden vaikutuksesta rakkauteen, jota kuitenkin meistä monet niin paljon kaipaavat.

annn (Ei varmistettu)

Mitäh?! Mä oon käynyt kyllä yleensä ihan päinvastaisilla treffeillä. Usein joudun (olen siis nainen) keksimään sekä ajan että paikan. Lisäksi teen usein aloitteita tapaamisen, suutelun ja seksin suhteen. Tämä siitä huolimatta että olen kaunis ja mukava.

Pyjama79 (Ei varmistettu) http://pyjamapaivia.com

Kun luin ton kolumnin, niin huokaisin tyytyväisenä ettei enää tarvitse treffailla, jos 2010-luku on noin erilaista verrattuna 1990- ja 2000-lukuihin. ;)

Mutta. Meillä on miehen kanssa edelleen leikkimielinen kiista ensisuudelmastamme, että kumpi teki aloitteen. Minä olen mielestäni tarkempi havainnoimaan ihmisiä ja tekemään hyvin pieniä lähes huomaamattomia eleitä ja siksi mies luulee tehneensä aloitteen, vaikka minähän sen aloitteen tein. ;)

Jemina
No Sex and the City

Minä olen kyllä treffaillut 2010-luvulla, mutta huokaisin tyytyväisyydestä, ettei ole koskaan tarvinnut tehdä sitä pöytäänohjaavien ja kaikesta ohjelmasta päättävien tyyppien kanssa! Tosin saattaa hyvinkin olla, että terävästä kielestä ja pahasta luonteesta äänekkäästä feminismistä on tässä asiassa apua - eivät meinaan ole kaikenmaailman kyöstit meikäläistä paljon treffeille pyytäneetkään, ja varmaan ihan hyvä niin. :D

PiiaMarina
aaltoliikkeitä

Tähän olikin jo viitattu aiemmissa kommenteissa, mutta mä uskoisin myös, että kolumnin kirjoittajalla on aika suppea kuva naisista. Mä itse asiassa tiedostan kyllä näitä juttuja, joita hän luettelee, sillä olen itsekin tavannut naisia, jotka myöntävät, että rakastavat "hemmottelua" ja että miehen tulee mieluiten maksaa sekä järjestää kaikki treffeihin liittyvät jutut, ja niin edelleen. Siis että nainen on siinä se palvottu, sekä passiivinen osapuoli. Mutta jos mietin vaikka omia ystäviäni ja tuttujani, niin tällaisia naisia on hirveän vähän. Useimmat tuntemani naiset ovat päättäväisiä, rohkeita ja rempseitäkin eivätkä todellakaan odota mitään prinsessakohtelua.

No mut, näkemyksensä kullakin. Kirjoittajan pitäisi vaan rohkeasti tehdä tuttavuutta myös toisen tyyppisten mimmien kanssa. :D

Jemina
No Sex and the City

Jotenkin meikän on oman tuttavapiirin perusteella ihan todella vaikea kuvitella, että on yhä olemassa naisia, jotka haluaisivat olla palvottuja ja passiivisia - mutta tottahan se lie, että heitäkin riittää, meitä kun mahtuu monenlaisiin juniin. Kukin tyylillään.

Mutta se on kyllä kieltämättä tässä Kyöstin tapauksessa jännää, että tämä naistyyppi ei ilmeisesti miellytä, mutta sitten mies päätyy kuitenkin käymään samanlaisten tyyppien kanssa treffeillä - ilmeisesti kerta toisensa jälkeen, kun kerran nyt kokee voivansa yleistää asian koskemaan koko sukupuolta! Kuten sanoit, voi hyvinkin olla, että ihan erilaisten ihmisten tapailu vaihteeksi saattaisi auttaa tähänkin akuuttiin ameeba-ahdistukseen.

Gamgi (Ei varmistettu)

Ehkä hieman liian yleistävä tuo Kyöstin kirjoitelma, mutta on hän oikeassa, että nainen usein on vieläkin se passiivisempi deittailu skenessä. Tietenkin feministi piireissä pyörivänä ei tämmöiseen törmää usein, mutta pitää muistaa, että suurin osa naisista ei ole feministejä. En tiedä Suomen luvuista, mutta Briteissä vain 7% naisista kokee olevansa feministi ja samaa luokkaa on tuo luku Amerikassakin. Pointti myös "rikkaiden miesten" perää juoksemisesta ei ole täysin tyhjä(tosin yleistävä se on); on löydetty, että naiset TAPAAVAT priorisoida eri asioita kuin miehet kumppanin etsinnässä: miehet nuoruutta ja ulkonäköä kun taas naiset varakkuutta, koulutusta, kunnianhimoa ja ulkonäköä.

Myös läkkiksessä olevia opiskelijoita on tutkittu; löydettiin, että 85% naisista ilmoitti, että kun heidän statuksensa nousee; heille kelpaavien kumppaneiden määrä laskee. Miehillä tilanne oli päinvastoin; "kun sosioekonominen statukseni nousee; kumppaneiden määrä nousee"

NotCredibleDates

Hyva vastaus tosiaankin. Ei kaikki naiset ole missään mielessä tollasia mitä Kyösti kirjoittaa. Mutta pakko sanoa, että tunnen paljon naisia täällä Brittein saarilla jotka on kyllä juuri tuollaisia, mut harva niistä on suomalaisia. Nää naiset tosiaan odottaa, et mies ottaa yhteyttä, pyytää ekoille treffeille ja soittaa treffien jälkeen ja sit valittavat kun ei ole miestä ja asian eteenhän ei voi itse mitään tehdä. Yleisesti kyllä silti näkisin, ettei todellakaan me suomalaiset naiset olla mitään ameeboja jotka odottaa miesten tekevän kaiken. Mä en varmaan ikin pääsis yksillekään treffeille ellen ite ottaisi asiakseni, alottaisi keskusteluja ja suoraan kysyisi.

No meitä on moneen junaan...

Kommentoi