Millaisia vaatteita feministi voi ostaa?

No Sex and the City

Tällä viikolla alkoi taas Vaatevallankumous-kampanja, jolla pyritään kiinnittämään huomiota siihen, kuka vaatteemme valmistaa – ja millaisissa oloissa. Se on äärettömän hyvä kysymys, ja viime aikoina olen herännyt pohtimaan sitä ja ylipäänsä kuluttamisen etiikkaa nimenomaan feministiseltä kannalta. Feministinä uskon tietysti siihen, että tasa-arvon tulisi koskea ihan kaikkia, ei siis vain minunlaisiani ihmisiä omassa välittömässä elinpiirissäni. Niinpä esimerkiksi hikipajoissa työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella valmistetut vaatteet eivät varsinaisesti ole sellainen valinta, jonka takana koen voivani feministinä seistä.

Kuva: Fashion revolution

 

Olenkin nyt tullut lopullisesti siihen tulokseen, etten enää osta halpaketjujen vaatteita. Siinä missä tahdon palkkatasa-arvoa sukupuolten välille tässä maassa, tahdon luonnollisesti myös turvalliset työolot ja hyvän palkan jo valmiiksi heikommassa asemassa oleville ihmisille maapallon toisella puolella. Ja sellaisia harvoin löytyy suurten ketjuliikkeiden tuotteiden taustalta.

Kuten Hesarin Vaatevallankumousta koskevassa jutussa todetaan, viiden euron paita ei yksinkertaisesti voi olla eettisesti tuotettu. Minulle halvan vaatteen todellisen hinnan maksaa joku muu: usein työntekijät ja ympäristö.

Vaikka esimerkiksi H&M:n kaltaiset suurbrändit ovatkin viime vuosina petranneet paljon sijoitustaan erilaisilla tuotannon eettisyyttä mittaavilla listoilla, parannettavaa on vielä runsaasti. Monet firmat myös kikkailevat sijoituksiaan ylöspäin ulkoistamalla tuotteiden valmistuksen alihankkijoille ja sanomalla, että alihankkijoiden tulee sitoutua noudattamaan firman laatimia eettisiä ohjeita. Tuotanto-oloja ei kuitenkaan välttämättä valvota, ja niin suuryritys pesee kätensä: he voivat väittää panostavansa eettisyyteen, mutta todellisuudessa vain vähän muuttuu.

Muun muassa tästä syystä olen viime aikoina pyrkinyt pohtimaan kulutustottumuksiani enemmän ja ostamaan vielä entistäkin vähemmän. Olen aina hankkinut vaatteeni mieluiten käytettynä, ja nykyään yritän uutta ostaessani suosia kotimaassa valmistettua tai varmasti eettisiä merkkejä. Ajattelin pitkään, että opiskelijana ja freelancerina minulla ei ole sellaisiin varaa, mutta sittemmin olen tajunnut muutoksen olevan eniten kiinni ajattelutavastani – ja yksinkertaisesta matematiikasta. Kun ostan vuodessa vain muutaman vaatteen, minulla on varaa maksaa niistä enemmän.

Tämä ei tietenkään ole kaikille taloudellisesti mahdollista, mutta veikkaan, että monille minun kaltaisilleni ihmisille se sitä on, kunhan vain opettelemme suhtautumaan käyttämiemme vaatteiden hintaan eri tavalla. Halpaketjut ovat vääristäneet käsitystämme siitä, mitä vaikkapa t-paita maksaa, ja vaatii työtä saada käsitys kohtuullisesta hinnasta nyrjäytettyä takaisin paikalleen.

Kotimaisen ostaminen ei tietenkään pelasta maailmaa, eikä kaikkea ulkomailla tuotettua pidä boikotoida – esimerkiksi Bangladeshin kaltaisissa maissa vaateteollisuus on monille ihmisille ainoa tulonlähde. Siksi onkin tärkeää äänestää lompakollaan ja tukea tuotteensa eettisesti toimivia merkkejä. Toisaalta kaikki vastuu ei myöskään voi olla vain kuluttajalla, vaan muutoksen tulisi lähteä vaateteollisuudesta sekä päättäjistä, jotka sen sääntöihin voivat vaikuttaa.

Siksikin Vaatevallankumouksen kaltaiset kampanjat ovat niin tärkeitä. Viisi vuotta sitten alkaneen Vaatevallankumouksen johdosta vaateteollisuudessa on tehty jo paljon parannuksia, mutta kuten Puhtaat vaatteet -sivuston raporteista käy ilmi, työtä tarvitaan vielä paljon. Vaatevallankumoukseen osallistuminen onkin yksi tapa lähettää äänekäs viesti siitä, että meitä kiinnostaa, kuka vaatteemme valmistaa – ja että feministeinä emme tahdo, että ostamiemme vaatteiden halpa hinta on revitty jonkun muun selkänahasta.

 

Lue, miten voit itse osallistua Vaatevallankumoukseen. Kampanjan Facebook-sivuilta löytyy myös paljon kiinnostavaa tietoa ja erilaisia tapahtumavinkkejä.

 

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Tärkeää asiaa, jälleen. Ostin juuri People Tree -merkiltä ihan perus t-paidan, joka maksoi 40 euroa. Hinta kirpaisi, kun mietin montako t-paitaa olisin saanut samalla summalla joltain halpamerkiltä. Mutta kuten sanoit, viiden euron paita ei koskaan ole eettisesti tuotettu. 

Isojen vaatejättien ja alihankkijoiden välillä vallitsee usein epätasa-arvoinen valtasuhde, alihankkijat kun ovat usein riippuvaisia näistä isoista firmoista. Siinä vaiheessa, kun firma olettaa alihankkijoiden sitoutuvan eettisiin ohjeisiin, tulee alihankkijoille entistä enemmän painostusta: hinnat on pidettävä alhaalla ja laadun oltava hyvä, mutta samaan aikaan pitäisi uudistaa prosesseja eettisten ohjeiden mukaiseksi mihin on harvoin resursseja. Tämä saattaa johtaa siihen, että alihankkija yrittää valehdella esimerkiksi tehtaan työturvallisuudesta, työntekijöiden palkasta tai tunneista, joka saattaa luonnollisesti johtaa vaaratilanteisiin. 

Yksittäisenä kuluttajana vain tuntuu, että näihin asioihin on niin vaikea vaikuttaa. Suurin osa maailman väestöstä kuitenkin kuuluu tähän "fast fashion" -ilmiöön. 

Jemina
No Sex and the City

Tämä on täysin totta - olo on usein aika voimaton. Olen kuitenkin todennut, että jos ainakin pyrin kuluttamaan mahdollisimman eettisesti sekä tukemaan kaikkia tällaisia kampanjoita ja erilaisia vaateteollisuuden työntekijöiden oikeuksia puolustavia ryhmiä niin paljon kuin pystyn, on sekin jo jotain. Ja tärkeää on tehdä aina edes jotain, eikä vaipua pohjattomaan toivottomuuteen ja siitä syntyvään hälläväliä-asenteeseen (niin vaikeaa kuin sen toivottomuuten loitolla pitäminen usein onkin).

Minä ostin vähän aikaa sitten Neulomon t-paidan ja tavallasi löysin itseni kauhistelemasta paidan hintaa. Ja sitten järkytyin siitä, että käsitykseni vaatteiden kustannuksista on tosiaan niin helvetin vääristynyt, että pidin kolmenkympin t-paitaa jotenkin kalliina! Vaikka jokainen joskus itse vaatteita ommellut kuitenkin tietää, miten aikaavievää touhua se on - eivätkä ne materiaalitkaan todellakaan halpoja ole. Tämä oli viimeistään mulle sellainen lopullinen sysäys alkaa ihan tosissani uudelleenkouluttaa itseäni sen suhteen, mitä ajattelen 'kohtuullisena' hintana mistäkin tuotteesta.

kahvikuppi (Ei varmistettu)

KIITOS! Olen tosi kauan kaivannut feminististä kannanottoa tähän. Haluaisin itsekin ostaa enemmän eettisesti tuotettuja vaatteita. Pääasiallisesti ostan vaatteeni kirppareilta, mutta esim. alusvaatteet, sukat ja sukkahousut olen ostanut halpaketjuista. Tähän minun pitää tehdä muutos! :)

Jemina
No Sex and the City

Niin siistiä, että yhä useammat kelaavat näitä asioita ja haluavat niistä keskustella!

Omat halpaketjuostokseni ovat olleet pitkälti samanlaisia kuin nuo sinun, eli just niitä juttuja, joita ei kirppareilta saa ostettua tai sieltä halua ostaa. Pitääkin ruveta nyt selvittämään ihan urakalla, millaisia eettisiä vaihtoehtoja on olemassa.

Leijona (Ei varmistettu)

Upeaa, että otit tämän tärkeän asian esille. Tämä on nimenomaan feministinen asia, josta feministit puhuvat liian vähän. Kestävänkehityksen ihmisenä ajattelen, kuinka ympäristö kuormittuu, kun vaateteollisuus tuottaa jatkuvalla syötöllä uusia vaatteita. Jätevuoret, vesistöt, päästöt, energian kulutus, eliöiden siirtyminen toisiin vesistöihin ym.
Ostaminen on minulle eettinen valinta, joten haluan ostaa lähialueilla tuotettuja tai tehtyjä tuotteita. Ostan vähän ja laadukkaampia tuotteita sekä luonnon materiaaleja. Huollan hyvin vaatteitani, jolloin ne kestävät. Kierrätän ja ostan myös kierrätettyä. Pidän vaate määrän kohtuullisena.
Olen saanut sellaisen kasvatuksen, jossa on ohjattu tekemään harkittuja ja laadukkaita valintoja. Tällä ei tarkoiteta, sitä että pitäisi erottua muusta väestöstä.
Ketjuuntuminen syö myös pk-sektoria ja tarkkoitaa sitä, että persoonalliset putikit ovat kadonneet katukuvasta. Samat ketjut ilmestyvät, joka kadun kulmasta, joten ihmisten valinnan mahdollisuudet pienenevät.

Jemina
No Sex and the City

Älyttömän hyviä pointteja kaikki, ei mitään lisättävää!

Paitsi ehkä se, että hitto tällä blogilla on parhaat lukijat. Meikä <3 te kaikki fiksut ja ihanat!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.