Nartut, ämmät, muijat, tai: Mistä puhumme kun puhumme ilkeistä naisista?

No Sex and the City

Aamukahvia hörppiessäni tein klassisen virheen ja selasin samalla iltapäivälehtiä netissä. (Jotkut meistä eivät ikinä opi virheistään.) Meinasin kiskaista kahvit väärään kurkkuun lukiessani Iltalehden jutun netissä levinneestä Dancing Man-keissistä – mutta en itse tapauksen vuoksi. Älkää käsittäkö väärin: kyseessä on kammottava bodyshaming- ja nettikiusaamistapaus, enkä missään nimessä pidä sitä hyväksyttävänä. Mutta nyt jäin miettimään erityisesti Iltalehden tapaa kirjoittaa aiheesta. Jo jutun ingressi julistaa: Viikonloppuna julkisuuteen nousi lontoolaismies Sean, joka joutui varsinaisten narttujen kiusan kohteeksi.

Narttujen? Saako ihmisistä puhua näin lehdessä? Korjaus: saako naisista puhua näin? Ilmeisesti saa.

IL:n juttu viittaa koko sopan aloittaneisiin naisiin muun muassa sanoilla “varsinaiset nartut”, “ämmät” ja “muijat”. Olenko minä jotenkin erityisen tiukkis, kun en näe että tällaista kieltä sopisi käyttää valtakunnallisessa lehdessä? Pohdin myös huvikseni sitä, miten asiasta oltaisiin uutisoitu jos kyseessä olisi ollut miesporukka kommentoimassa ylipainoisen naisen ulkonäköä ja tanssitaitoa. (Oltaisiinko siitä ylipäänsä uutisoitu?) Olisiko Iltalehti silloin kirjoittanut, että nainen joutui varsinaisten mulkkujen kiusan kohteeksi? Olisiko lehti kutsunut miehiä mulkuiksi, kusipäiksi ja paskiaisiksi? Vähän epäilen.

Ikävät ihmiset ovat ikäviä, se on ihan selviö. Mutta mikä siinä on, että me puhumme ikävistä naisista eri tavalla kuin ikävistä miehistä? Että meillä on miljoona negatiivista, sukupuolitettua sanaa ikäville naisille, mutta huomattavasti vähemmän miehille tarkoitettuja? Mulkun lisäksi en meinaan ihan heti keksi montaa sukupuolitettua pilkkasanaa miehille. Asia taitaa valitettavasti olla niin, että sekä naisten että miesten kohdalla pahimmat mahdolliset loukkaukset ovat yhä edelleen naiseuteen liittyviä.

Että tällainen piristävä alku päivälle.

Kommentit

aliisajoo

Ehkä hienointa tässä on se, miten toi juttu on nyt korjattu. "Ei voida tietää olivatko naisia", ei sanaakaan siitä että alkuperäinen kielenkäyttö olisi ollut väärin ja kusta ja paskaa. Päivän cosmokilariannos on täynnä, eikä ollu ees cosmo. Hurraa!

Jemina
No Sex and the City

Kappas, sehän korjattiin nopeasti. Tässä vielä alkuperäinen sen missanneille, kaikessa kaameudessaan:

 

Jemina
No Sex and the City

Ja sähköpostiinihan sieltä ei tietenkään vastattu. Jännästi näillä Iltapuluilla on tapana korjata (jos korjaavat) asiat aina vähin äänin, eikä puhettakaan että virheet myönnettäisiin tai töppäilyjä pahoiteltaisiin. Edes jutun loppuun ei näköjään ole lisätty muokkausilmoitusta, kuten yleensä on tapana. Ihme tyyppejä.

Laurr (Ei varmistettu)

Tollainen muuttaminen ilman huomautusta on itse asiassa Julkisen sanan neuvoston ohjeiden vastaista. Tietääkseni tämäkin lehti on kuitenkin jäsen ja sitoutunut ohjeita noudattamaan.

Jemina
No Sex and the City

Minäkin itse asiassa mietin tätä asiaa, että olisiko näin, mutten saanut aikaiseksi etsiä faktatietoa asiasta. (Syytän flunssaa, jonka johdosta pää tuntuu olevan yhtä täynnä räkää ja muuta paskaa kuin näillä iltistyypeillä ilmeisesti joka päivä.) Pitänee yrittää googlailla asiaa, sillä niin maar oli törkeää tuon ekan version kielenkäyttö, että vieläkin kohoaa verenpaine suorastaan vaarallisiin lukemiin asiaa miettiessä.

Jemina
No Sex and the City

Huomasin juuri, että muokkausilmoitus oli ilmestynyt jutun perään jossakin vaiheessa. Vaan hienostipa ovat takertuneet epäolennaiseen eivätkä suinkaan mainitse sanallakaan alkuperäisen jutun todella epäasiallista ja äärettömän seksististä kielenkäyttöä.

Juttua muokattu 10.03 klo 9.50 Kukaan ei voi todistaa, että kuvat 4Chaniin ladanneet käyttäjät olivat naisia. Fiidi pahoittelee virheellistä mielikuvaa ja paheksuu epävarmoja tanssijoita kiusaavia henkilöitä sukupuolesta riippumatta. )

hako (Ei varmistettu)

Jotenkin iltapäivälehtien juttujen tason tietäen (viittaan tällä mm. siihen urheilujuttuun, jossa ei sanallakaan mainittu naispuolisten urheilijoiden tuloksia, vaan keskityttiin arvioimaan näiden takamuksia) ei pitäis olla yllättynyt, mutta noin halventava kielenkäyttö yllätti silti... En pidä tosin "sadisti" -sanaakaan korrektina. Ilkeämieliset, sydämettömät, miksei pirullisetkin... Sadistinen on kuitenkin aivan eri asia.

Jemina
No Sex and the City

Totta turiset! Pitäisi ehkä ostaa sivistyssanakirja ja lähettää se kivana kevätlahjana tuonne toimitukseen. Jos vaikka joskus oppisivatkin jotain, prkl.

Platypus

Roskalehdet ovat syystäkin saaneet tämän nimityksen. En millään muotoa jaksa olla kovin fanaattinen minkään asian suhteen, mutta semmoinen punainen raivohtava lieska kyllä lehahti välittömästi. Ihan yhtälailla iltalehdet ovat olleet huutamassa kiusaamisen puolesta ja sitten vedetään matto alta ala-arvoisilla nimittelyillä. 

Ei sillä, että tämä tasottomuus yllättäisi.

mies (Ei varmistettu)

Kerrankin joku puhui naisista rehellisesti mainstream mediassa. Feministimafia iski heti takaisin.

Girls Run the World (Ei varmistettu)

Rehellisesti? Siis ihan oikeesti. Ja kannattais palata koulun penkille, kun et näköjään ee tiedä mitä OIKEA feminismi on...

Jemina
No Sex and the City

Tehdäänkö kaikki silleen, että jätetään tää mies mölisemään ihan omiaan eikä lähdetä tähän nahisteluun? Meikää ei ainakaan kiinnosta tarjota tilaa taikka kiinnostusta tällaiselle miesasiamiestrollailulle. Eiköhän koko maailma riitä heidän hiekkalaatikokseen, joten menköön muualle rehaamaan tai rehatkoon ainakin yksinään, ilman että kukaan jaksaa heidän typeriin heittoihinsa tarttu. 

Tää on feministimafian hiekkalaatikko, ja täällä leikitään me!

Girls Run the World (Ei varmistettu)

Joo tehdään vaan. Onneks on maailmassa myös järkeviä ihmisiä

Mahdoton Nainen

Olen samaa mieltä, eipä noihin kannata reagoida. Itsehän poistaisin mokoman kommentin (ja olenpa vastaavanlaisia omasta blogistani poistanutkin), mutta täähän ei ole mun blogi.

Jemina
No Sex and the City

Joo, kyllä mullakin poistosormea kutittelee aina tällaisten kommenttien kohdalla. Toistaiseksi olen kuitenkin pitänyt yllä sellaista politiikkaa, että todella loukkaavat kommentit poistetaan suoraan (esim. huorittelua en siedä täällä ollenkaan), mutta nämä muut hölmöilyt jätän suosiolla nähtäville. Ja itseasiassa hetkittäin on ihan hauskaa, että kaikki pääsevät todistamaan just miten daijua porukkaa on kyseessä. Eipähän tartte meikän tuhlata aikaa ja energiaa miesasiamiesten dissaamiseen kun ne näköjään kaivavat ihan itte omat kuoppansa - ja oikein hyvin ja syvälle kaivavatkin.

Mirene (Ei varmistettu) http://kattimania.blogspot.fi

Samaa porukkaa tämän kanssa? ;)

"Oon valmis vaikka lyömään vetoa, että kohta joku feministiksi itseään kutsuva tulee sanomaan, kuinka tuossakin tapauksessa todennäköisesti tämä mies oli syyllinen itse. Ja että "narttu" sanan käyttö on väärin joka tapauksessa ja että jutun kirjoittaja on hirveä sovinisti, joka vastustaa tasa-arvoa koska hän kehtaa kirjoittaa jotain tällaista tänne! Ou mai gaad!"

Banaanisplit (Ei varmistettu)

Onneksi on olemassa kivojakin miehiä, jotka eivät inhoa naisia tai feministejä. Heillä sitten riittääkin vientiä.

Jemina
No Sex and the City

Feminist men make better lovers!

Jännää (Ei varmistettu)

No olihan tuo asiatonta kielenkäyttöä lehdeltä, vaikkakin iltapäivälehdeltä. Mutta onhan niitä myös miehestä käytettäviä halventavia nimityksiä, esim. sika ja runkkari. Oisko sika vastine nartulle? Mielestäni muijaa voi käyttää jopa ihan positiivisessa mielessä. Tässä se tosin oli negatiivinen, varmaan johtuen tuosta negatiivisesta kontekstista.

Mielenkiintoista on muuten ämmä- ja äijä-termien merkityserot. Ämmästä on tullut selvästi negatiivinen kun taas äijästä positiivinen. Ukko ja eukko/akka taitaa olla kaikki aika positiivisia. Ainakin hellyttelyniminä niitä käytetään parisuhteessa. Akassa taitaa kyllä olla myös negatiivisia sävyjä.

Sekin on mielenkiintoista, että ainut miehen seksuaalisuuteen liittyvä haukkumasana, jonka keksin, on runkkari. Eli siis miehen epätoivottava seksuaalista käytöstä on säälittävä yksin tumputtelu, muusta seksuaalisesta aktiivisuudesta puhutaan ihaillen.

Jemina
No Sex and the City

Totta, noita nimityksiä en miettinytkään. Hyvä huomio myös tuo runkkaaminen - kertoo aika paljon siitä, miten eri sukupuolten edustajien seksuaalisuuteen yhä suhtaudutaan. Pidän myös kuvaavana, että näitä miehiin liittyviä saa ihan hakemalla hakea... Siinä missä naisia halventavista sanoista saisi varmaan loputtoman listan.

Hyvä esimerkki myös tuo äijä/ämmä-merkitysero! Tällaisia termipareja, joissa miestä kuvaava sana on positiivinen/neutraali ja naista kuvaava sana negatiivinen, on ihan luvattoman paljon. Sattuneesta syystä mieleen juolahtaa nyt vain englanninkielisiä (esim. master/mistress, star/starlet, governor/governess, stud/slut...), mutta ehkä joku asiaan perehtynyt voi halutessaan listata niitä myös suomeksi. On meinaan tosi kiinnostavaa, tämä kielen sukupuolittuneisuus - vaikkakin samalla myös aika masentavaa.

Nāiádes
Naiádes

MÄ EN KESTÄ. 

Kirjoittaja on näköjään sama, kun sunnuntaina ilmestyneessä "10 syytä, miksi naisena on mahtavaa" -kirjoituksessa, joka kuuluu näin:

"1. Saat miehet tuntemaan itsensä tärkeäksi silloin, kun et ylety nostamaan purkkia hyllyltä.
2. Mutta saat tehtyä yllättävän vaikutuksen sillä, että osaat vaihtaa renkaat.
3. Saat vaihtaa mielipidettä ihan niin usein kuin haluat, koska hei, eikös naisella ole siihen oikeus?
4. Voit pistää kilarisi naistenvaivojesi piikkiin. (Myös silloin kun sinulla ei niitä ole, sillä työkaverit harvoin tarvistavat, hihiii!)
5. Hillopäivien aikaan saat mässyttää herkkuja kilokaupalla, sillä hei, menskuviikolla ei lasketa.
6. Suurin osa ehkäisymenetelmistä on naisille tarkoitettuja, joten sinut ei tarvitse huolehtia siitä, että onko miehesi muistanut ehkäisyn. (Eihän se kuitenkaan muistaisi.)
7. Olet aina oikeassa. Koska asiahan nyt on vaan niin.
8. Vaatekaupoissa on paljon enemmän valinnanvaraa.
9. Voit myös käyttää miesten vaatteita ilman epäilyksen häivää.
10. Kun joudut täpärään tilanteeseen, voit aina ottaa paidan pois. Hämää aina."

Vittu, Jonna.

Helmi K

Mä kuolen. 

Vau mikä vauva!

Mä taisin just unohtaa hengittää, "mitä vittua" ei riitä lähimainkaan. Mä ymmärrän että iltapäivälehdiltä ym ei odotetakaan korkeetasosta uutisointia, mutta kai jotain alkeellista aivojen käyttöä edes?

Nāiádes
Naiádes

No siis, utelias kun olen niin mä huomasin et Jonna on myös tehnyt itselleen fanisivun Facebookiin...

Toimitus
Toimitus

Kiitos hyvästä postauksesta! Jaoimme sitä täällä.

Ivy (Ei varmistettu)

Lisäkommenttina huomasin, että täällä Suomen rajojen ulkopuolella ei edes uutisoitu, mitä sukupuolta kiusaajat olivat. Ällistyin jo nähdessäni Hesarin - jonka pitäisi olla laatulehti tai edes iltapäivälehtiä tasokkaampi - otsikoinnin aiheesta: 'ilkeät tytöt' kiusasivat (tosin jatkaen, että 'kivat naiset' pelastivat).

Itselleni jutussa ei ollut kiusaajien sukupuoli pätkääkään tärkeä, vaan se, että asialla olivat epäkypsät tollot; mutta onneksi mahtavat sympaattiset tanssista pitävät ihmiset pelastivat ko. miehen päivän. Iltiksen linja nartutella uutisessa ei kauas jää mauttomuudessa alkuperäisten kiusaajien meiningistä.

Kommentoi