Outlander: Lisää suuseksiä naisille!

No Sex and the City

Suuseksi, mikä ihana aihe blogilomailun lopettamiseen!

Meneekö ihan metsään, jos veikkaan että monet teistä tietävät Diana Gabaldonin Outlander-kirjasarjan? Kirjoista on vihdoin, vuosien odotuksen jälkeen tehty telkkarisarja ja kolmen jakson perusteella sarja näyttää oikein hyvältä. Mutta se mistä halusin tänään puhua, on Outlanderin ensimmäisen jakson seksi. Suuseksi. Jossa vastaanottajana on nainen.

Yritin kovasti etsiä kohtausta netistä, mutta videota ei löytynyt sitten mistään. Huutava vääryys, sanon minä! Olisin tahtonut jakaa sen kanssanne, sillä kohtaus pysäytti minut paristakin syystä. Ensinäkin päähenkilö Claire on siinä selvästi tilanteen ohjaksissa, aktiivinen oman seksuaalisuutensa suhteen ja pyytää sitä mitä haluaa, siis tässä tapauksessa suuseksiä. Ja toiseksi: kuinka usein näemme televisiossa, elokuvissa tai missään populaarikulttuurinmuodossa naisen saavan suuseksiä? Tai kuulemme edes viittauksia siihen?

Minä ainakin mietin melkein pääni puhki, enkä keksinyt kuin muutaman esimerkin. Kuten Emily Heist Moss kirjoittaa Role/Rebootin Why We Need More Cunnilingus on TV-jutussa: “People, we have spotted a unicorn. - - [A] true television miracle: implications of cunnilingus.”

Vaan entäpä toisinpäin – kuinka usein näemme miesten saamaan suuseksiin viitataan tai sitä näytetään?

Niinpä. Fellaatiota on tarjolla niin paljon, että poskeenoton näkeminen ihan haukotuttaa. Se on oletusarvo, ja suuseksi-sanallakin tunnutaan usein viittaavan vain ja ainoastaan tähän versioon. Naisten saamasta suuseksistä sen sijaan ei juuri puhuta, eikä sitä todellakaan näytetä. Se on yhä, kuten Heist Moss toisessa aihetta käsittelevässä artikkelissaan kirjoittaa, "the other oral sex."

Tällainen kulttuuri syöttää meille ajatusta siitä, että miesten saama suuseksi on normaalia, mutta naisten ei. Että miesten sukuelimet ovat ihan ok ja niiden sopii olla framilla, mutta naisten nautintopaikkojen paikka on piilossa. Heist Mossin mukaan (Emily Heist Moss on selvästi sielunsiskoni mitä suuseksiasioihin tulee) fellatio has become a mainstay of pop culture portrayals of sex and an expected part of most hetero sexual encounters. There’s nothing inherently wrong with that, but there is something wrong when the reciprocal act is deemed “gross,” “unclean,” or “icky.”

Maailmassa on siis selvästi virhe. Ja juuri tämän vuoksi Outlanderin suuseksikohtaus vaatii hehkutusta vähintäänkin yhden blogipostauksen verran. Eikä siinä vielä kaikki: kyseisen kohtauksen lisäksi sarjassa on tähän mennessä nähty enemmänkin seksiä, ja kirjasarjan tuntien lisää tulee piisaamaan. Yhteistä kaikille tähän asti nähdyille kohtauksille on se, että nainen on niissä selvästi pääosassa, ja seksin nautintoa on kuvattu juurikin Clairen kautta. Juurikin tämän (valitettavasti) harvinaisen seksiperspektiivin vuoksi BuzzFeedissa julistettiin sarjan olevan feministinen vastaus Game of Thronesille. Sillä GoT:n seksi tuntuu usein miesten silmille tehdyltä: naisen on tarkoitus näyttää kiihottavalta, mutta ei välttämättä kiihottua itse. Outlanderin Claire sen sijaan on selvästi seksuaalinen ihminen ihan itse, eikä mieshahmojen tai mieskatsojien mieliksi sarjaan isketty seksiobjekti.

Sellaista on pakko arvostaa. Niinpä toivelistalleni lisättäköön, tähän syksyyn ja tähän maailmaan noin ylipäänsä: lisää Outlanderia, ja lisää suuseksiä telkkariin!

 

Käsi ylös - kuinka moni tykkää Outlanderista ja/tai suuseksistä?

 

Aiheeseen perehtymättömille vielä sarjan traileri nähtäville:

 

GIF: That's Normal

 

 

Kommentit

Eksyksissä elämässä

En ole aikaisemmi kuullut tästä sarjasta, mutta nyt kiinnostuin. Tekstistäsi tuli mieleen Weedsin kohtaus, jossa Nancy nousee seksistisen esimiehensä pöydälle, nostaa jalkansa hänen hartioilleen ja vastaanottaa suuseksiä. Se kohtaus säväytti minua juuri sen takia, koska Nancy osoitti pomolleen ettei ole viaton tyttö jota mies voi mielensä mukaan käyttää halujen tyydyttämiseen, vaan on itsevarma nainen joka on sinut seksuaalisuutensa kanssa ja osaa vaatia mitä haluaa.

Mahdoton Nainen

Ryan Gosling sanoi sen parhaiten: "There's something very distorted about this reality that they've created, which is that it's ok to torture women on screen, sure, they probably deserve it, you know. But, you know, and then you've kinda like... violence towards women in a sexual scenario is fine, but give a woman pleasure? No way. Na'ah, not a chance, you know, that's pornograpy."

Bless his heart.

(litterointi videolta omani, alkaa n. 1 minuutin kohdalta)

Jemina
No Sex and the City

Totta puhuakseni en ole ikinä ymmärtänyt Gosling-fanitusta, mutta nyt: jätkähän on fiksu! Ja se jos mikä on seksikästä!

Lullah

Muistan ikuisesti sen kun kävin 15-vuotiaana katsomassa elokuvateatterissa Millenium trilogian toisen osan, eli Tyttö joka leikki tulella. Siinä tämän tytön suu loksahti auki, kun yhtäkkiä valkokankaalle rävähtää kuva Lizbethistä antamassa Mimmille suuseksiä. Elokuvan tyylille uskollisesti se ei ollut mitään kaunisteltua romantiikkaa vaan kaksi naista lattialla ja toisen pää toisen haaroissa ja saava osapuoli nauttii. Kohtaus tuntui melkein piinaavan pitkältä ensimmäisellä katselukerralla, kun muutenkin oli siinä hieman ujostelevassa isässä. Katsoin leffan äitini kanssa sitten kun se tuli DVDlle. Luikin jääkaapille kun tunnistin kohtauksen tulevan pian.

Lullah

Mitäköhän helvettiä tässä on tapahtunut? Eikös nämä olleet vastauksia ihan toiseen kommenttiin?

nansk

Ihan varmaksi en sano, mutta muistelisin, että olisi tulossa Ylelle?

Jemina
No Sex and the City

Näin minäkin käsitin. Julkaisuajankohdasta ei tosin vielä tainnut olla puhetta. No, hyvää kannattanee odottaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Yle on käsittääkseni ostanut oikeudet Outlanderiin, toivottavasti ilmestynee piakkoin siis Suomenkin telkkariin. Itse katsoin jo netistä kaksi jaksoa, on muuten hyvä sarja. Melkein yhtä hyvä kuin kirjasarjakin :)

satu.p (Ei varmistettu)

Ylen sivuilta kävin kattomassa, ilmeisesti vasta kesällä 2015 tulisi telkkarista. Odottavan aika on pitkä...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mullan alla -sarjassa Fishereiden äiti yllätti Naten antamassa suuseksiä Brendalle - tyylikkäästi nojatuolissa keskellä salia, jossa hautajaisten muistotilaisuus yleensä pidetään!

Jemina
No Sex and the City

Oho, tällainen kohtaus meni minulta aikoinaan ihan ohi - ehkä olin jo lopettanut sarjan katselun ennne tätä. Nyt sait kyllä Mullan alla-kiinnostukseni heräämään uudestaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä myös sun melkein-kaima-tv-sarjassasi osattiin! Naisen saamaa suuseksiä oli ja näytettiin muistaakseni paljonkin, ja ainakin yhden miehen arvo mitattiin yksinomaan kyseisen taidon perusteella.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomalainen elokuva oliko se nyt sitten Rukajärven Tie tms sotaleffa, missä Peter Franzen antaa Irina Björklundille suuseksiä.

naninani (Ei varmistettu)
CougarWoman
CougarWoman

Minä en itseasiassa tykkää suuseksistä (vastaanottavana osapuolena). Johtunee tosin varmaan siitä, että olen sitä jossain kimppakombossa joskus sata vuotta takaperin naiselle itse antanut, ja valitettavasti se oli mielestäni juurikin gross, unclean and icky...  

Jos mies siitä itse saa kiksejä niin tervetuloa, mutta ihan vain sen minun miellyttämiseni takia ei tarvitse. 

CougarWoman
CougarWoman

Paketti oli puhdas...

Jemina
No Sex and the City

Siistiä että esimerkkejä löytyy! Vaikka onhan tämä edelleen tosi vähäinen määrä, jos verrataan siihen miten usein miesten saamaa suuseksiä esiintyy eri paikoissa. Mutta ehkäpä muutoksen tuulet puhaltavat tämänkin asian kohdalla...?

 

 

vislaava (Ei varmistettu)

Mun mielestä aivan ihana kohtaus on Atonement-leffassa kun James McAvoyn näyttelemä mies helteisessä huumassaan kirjoittaa naiselle kirjeen (jonka ei ollut tarkoitus päätyä kenenkään luettavaksi). Ulkomuistista: "In my dreams I kiss your cunt. Your sweet, wet cunt."
Mulla menee jotenkin polvet pehmeäksi tästä.

Suosittelin blogiasi blogissani! Piti ihan ilmoittaa :)

Jemina
No Sex and the City

Piti vielä ihan tulla kiittämään suosituksesta - arvostan meinaan tosi paljon teidän lukijoiden mielipiteitä (d'oh - teillehän tätä kirjoitetaan!) ja niinpä suositus merkkaa tosi paljon. Siispä: kiitos!

Hem Buggah

Mitä?! Apua, onko Outlandersista tehty sarja??! En tiedä uskallanko katsoa edes tuota traileria, koska kirjasarja on mulle suorastaan pyhä, ja pelkään, että näyttelijävalinnat ja kaikki muut ratkaisut ovat IHAN VÄÄRIÄ. :D

Suuseksiä lisää toki. Gabaldonin kirjoissa sitä on ihan kivasti. Mieleen tuli myös kirjallisuuden puolelta Ethan Hawken Tuhkakeskiviikko, jossa kirjan mieskertoja puhuu positiiviseen sävyyn oraalisen mielihyvän antamisesta naiselle. Muistan lukeneeni sen joskus nuorempana, ja olin ihan että "Iiih! Siis Ethan Hawke kirjoittaa jotain tällaista! En kestä, ihanaa!", koska mies oli (ja on) yksi mun (lukuisista) valkokangasihastuksistani.

Ai niin, ja Pulp Fictionissakin Bruce Willisin hahmo antaa suuseksiä tyttöystävälleen.  <3 

Jemina
No Sex and the City

Joko ehdit katsoa trailerin? Kerro ihmeessä mitä mieltä olet! Omalta kohdaltani on pakko sanoa, etten ikinä uskonut että pääosiin voisi löytyä sopiva näyttelijöitä... Mutta niin vastahakoisesti kuin kelkkaan lähdinkin, nyt olen ihan myyty: etenkin Claire on mielestäni roolitettu kertakaikkisen täydellisesti, ja kumma kyllä, Jamien näyttelijää ei tarvitse parjata tätäkään.

Vivi
Elämäni palasia

Eikös Sinkkis ja ainakin Orange is the new black oo täynnä naisen saamaa suuseksiä? Ja Black Swanissa on mun mielestä Kunis + Portman -kohtaus? En tähän hätään osaa nyt listata enempää esimerkkejä mutta mulla on sellanen fiilis että oon nähnyt molempia jopa aika tasapuolisesti!

Mirene (Ei varmistettu)

Itse en laskisi mukaan suuseksiä, joka tapahtuu kahden naisen välillä, koska se tapahtuu tilanteessa josta puuttuu penis, fallis. Nimenomaan naisten saama suuseksi tuntuu olevan vain korvike puuttuvalle penikselle.

Mirene (Ei varmistettu)

Kännykä nappasi näköjään osan tekstistä pois tai ajatuskatkos iski. Tarkoitus oli sanoa, että suuseksin esiintyminen lähinnä vain lesbosuhteissa viittaa siihen, ettei naisen edes ajatella tarvitsevan suuseksiä, jos penis on tarjolla.

Jemina
No Sex and the City

On muuten todella hyvä pointti! En ollut tullut tätä edes ajatelleeksi, mutta naisten välinen suuseksi voisi tosiaan olla oma alakategoriansa. On tietysti harvinaista ja hyvää että minkäänlaista naisten saamaa suuseksiä näytetään, mutta kuten sanoit, penis samassa tilantessa muuttaa koko tilanteen ihan täysin ja tekee tosiaan naisen saamasta suuseksistä vielä erityisempää.

Kay (Ei varmistettu)

True Bloodistakin löytyy! Mutta joo, onhan se aika nurinkurista, että sitä osaa tuosta noin vaan laskea yhden käden sormella ne leffat tai sarjat, joissa naiset suuseksiä saavat..

snna (Ei varmistettu)

Muistanko oikein, että Minä ja Morrisonissa olisi myöskin ollut Irina Björklundin ja Samuli Edelmannin suuseksikohtaus?

Vierailija (Ei varmistettu)

Masters of Sexia kannattaa vilkaista, tuon Ryan Gosling -sitaatin lähde on Blue Valentine jonka (juurikin suuseksikohtauksen takia) saamaa NC-17 -ikärajaa Gosling kritisoi.

Jemina
No Sex and the City

Masters of Sex olikin jo tuttu, vaikka en totta puhuakseni kovin ajantasalla sarjan suhteen olekaan, jaksojen katselu kun tuppaa jäämään kertaan kuukaudessa. Pitänee jatkaa sen parissa siis, jos kerran sarjan puolella on suuseksisuosituskin! Ja Blue Valentine on kiinnostanut jo pidempään, pakko nyt laittaa sekin katselulistalle.

Hem Buggah

Uskaltauduin lopulta katsomaan Outlanderia, ja viimeisimmästä jaksosta täytyy sanoa, että harvoinpa oon nähnyt seksiä kuvattavan yhtään missään noin kivasti naisnäkökulmasta kuin siinä. Niinku että... huhhuh ja nam! Jakson käsikirjoittaja ja ohjaaja näyttivät molemmat olleen naisia, joten tämä ehkä selittää asian. (Toki Gabaldonin kirja itsessäänkin vähän siihen pakottaa.)

Jemina
No Sex and the City

Hah, hauska sattuma - minä kun juuri mietin sitä miten en tykännyt viimeisen jakson seksistä lainkaan! Odotukset olivat suuret, mutta pettymys seurasi. Olihan se toki naisen näkökulmasta, ja olen samaa mieltä siitä että se on hyvä homma... Mutta samanaikaisesti: kumpikaan näytetty yhdyntä ei käsittänyt juuri minkäänlaista esileikkiä. Ja minua ottaa aina päähän aivan sairaasti, jos telkkarissa/leffassa pariskunta hyppää suoraan yhdyntään, ilman että esimerkiksi naisen klitoris on saanut minkäänlaista huomiota. Harvassa kun taitavat olla ne naiset, jotka kostuvat kylliksi pelkästä himokkaasta silmiinkatselusta - saati sitten siihen pisteeseen, että laukeavat huutaen melkein välittömästi miehen työntyessä sisään, kuten tuossa jaksossa tapahtui!

Laiskuuttani lainaan nyt itseäni No Strings Attached-leffaa ja samankaltaista pikaorgasmia käsittelevästä postauksesta:

Pariskunta ryhtyi siis tositoimiin saman tien. Ilman että mies olisi koskettanut naista. Kertaakaan. Mistään. Anteeksi tosikkouteni, mutta uskon suurimman osan naisista vaativan enemmän kuin kaksi suukkoa kiihottuakseen kylliksi. Tosiasiassa nainen olisi ollut aktin alkaessa vielä kuiva kuin korppu, ja minkäänlaisen suureksi turvonneen ruumiinulokkeen sullominen tämän sisään olisi luultavasti johtanut nyrkkitappeluun.

Mutta saattaa toki olla, että olen vain kertakaikkiaan liian kriittinen kaikenlaisten seksin representaatioiden suhteen. :)

Hem Buggah

Hah, no mutta tuohan vain johtuu siitä, että Clairella ja Jamiella on kirjoissa NIIN uskomaton, lähes yliluonnollinen fyysinen vetovoima, että molemmat tulee salamannopeasti pelkästään silmiintuijottelemalla. :D Tässä kehyksessä mun mielestä hyvin toteutettu.

Mä oon muuten samaa mieltä siitä, että realistisempia seksikuvauksia kenen tahansa vinkkelistä (mieluiten tietty naisten) kaivattaisiin kaikkialle, koska nää pikahekumat on varmasti entisestään lisäämässä (naisten) paineita saada orgasmi nopeasti ja "oikein", ts. yhdynnässä. Sit kun ei onnistu, luulee, että on viallinen ja/tai että seksi ei vaan oo onnistunutta sen kumppanin kanssa, kun ei muutama työntö saakaan näkemään tähtiä. Tai että seksi onkin sotkuista eikä noudata mitään nättiä koreografiaa, tai että ihmiset näyttää osi tyhmiltä kun ne saa. Jossakin määrin sellaista inhorealistista seksiä miesnäkökulmasta on mun mielestä jo nähty, mutta niissä representaatioissa jotenkin puretaan sitä seksin mystisyyttä ja mieskuvaa mun vinkkelistä masentavalla tavalla. Semmoinen kiva, arkipäiväinen mutta mukava ja luonteva seksi uupuu kuvastoista lähes tyystin. Tossa Outlanderissa tykkäsin esim. siitä, että seksikohtauksessa päähenkilöt myös hymyilivät aktin aikana, eivätkä vaan olleet "niin kauhean vakavasti kiihoittuneita", kuten yleensä nautintoa näytellessä tupataan tekemään. 

Toki ymmärrän, että vaikka elokuvissa tai tv:ssä aika on rajallinen käsite, eikä mitään muutakaan esitetä siinä mielessä realistisesti, että minuutti- saati tuntikaupalla kuvattaisiin vaikka mua makaamassa tässä sohvalla pierunvärisissä pyjamahousuissa makaamassa läppäri mahan päällä. Eihän sitä kukaan jaksaisi katsoa, vaikka se todenmukaista onkin. :P  

Jemina
No Sex and the City

Joo, eihän sitä kaikkea ja reaaliajassa missään nimessä tarvitse näyttää. Mutta jotenkin veikkaisin, että sarjan tekijöistä kaikki tietävät about 99% naisista tarvitsevan ainakin jonkinlaista klitoriskosketusta ennen kuin yhdyntään ryhdytään... Joten eikö siiihen nyt voisi edes viitata! Edes jotenkin! Voin tosiaan kuvitella millaiset paineet tällaisesta seksikuvasta voi saada jos ei vielä tiedä paremmasta.

Ja on muuten tosi hyvä havainto, että miesnäkökulmasta seksiä on alettu käsitellä vähän erilaisista kulmista, mutta että naisten puolelta tuo vielä uupuu ihan täysin. Mikäköhän siinä mättää? Missä voi allekirjoittaa addressin, joka vaatisi lisää realistista ja mukavaa seksiä telkkariin?

Hem Buggah

Tommonen addressi kehiin ja sassiin! Minä allekirjoitan ainakin!

lilahh (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida, että mä kuulun sitten vissiin siihen 1% naisista, jotka eivät tarvitse klitoriskosketusta ennen yhdyntää. En suostu sänkyyn kuin sellaisten miesten kanssa, jotka oikeasti saavat mut syttymään (syy, miksi seksikumppaneita ei hirveästi ole kertynyt) ja oon kyllä aivan uskomattoman märkä ja fiiliksissä vain jo siitä lupauksesta, että kohta tapahtuu. :D

En ole tuota kyseistä seksikohtausta nähnyt, mutta mulle se voisi tämän kuvailun mukaan olla kyllä ihan realistinen. Enkä halua ampua alas kenenkään muun näkemyksiä: halusin vain tuoda oman kantani esille. :)

Banaanisplit (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen sarja, mutta itseäni häiritsee se, että melkein joka jaksossa päähenkilöä uhkaa raiskaus tai raiskaus mainitaan jollain tavalla. Jotenkin halpa juonimekanismi. Myös se, että Claire on tavallaan ainoa naishenkilö johon kunnolla keskitytään ja muut hahmot ovat miehiä, onkin sitten se tavallinen asetelma. Tv:stä tuttu niin sanotusti. Yksi spesiaali nainen mahtuu tarinaan, mutta muihin naisiin ei oikein keskitytä kunnolla. Mieshahmot saavat paljon enemmän dialogiaikaa naishahmoihin verrattuna, jos Clairea ei lasketa. En ole lukenut kirjoja, joten ehkä niissä asiat ovat niissä toisin. Vähän petyin tähän sarjaan. Odotin enemmän kuin yhtä suuseksikohtausta naiselle.

Jemina
No Sex and the City

Mietin ihan samaa viime jaksoa katsoessani! (Very Game of Thrones-y, taisi olla kommenttini.) Kirjan lukemisesta on vuosia, joten en muista oliko raiskausuhka siinä yhtä suuressa osassa - ehkä tapauksia oli yhtä monta mutta teoksen pituuden takia niitä ei tuntunut tapahtuvan ihan kokoajan? En ole varma, mutta tuossa sarjassa homma tosiaan häiritsee.

Ja siis ylipäänsä tietysti. Raiskaus tai sen uhka tuntuu tosiaan olevan yleinen ja, kuten sanoit, halpa kikka jolla (etenkin historiallisissa) telkkarisarjoissa naisia koetellaan. Jännästi yleensä kyseinen juonikuvio ei myöskään millään tavalla todella koske raiskausta vaan kyseessä on pelkkä action- ja adrenaliinipiikki kässärissä - naisen kokemusta ja järkytystä ei yleensä kuvata lainkaan, trauman käsittelystä puhumattakaan. Myönnän Outlanderille edes vähän pojoja siitä, että Claire näytettiin todella järkyttyneenä jälkikäteen (vaikka siinäkin ehkä oli kyllä enemmän kyse tappamisesta kuin raiskausyrityksestä). Yleensähän koko hommaan ei taideta enää millään tavalla viitata sen jälkeen kun kyseinen kohtaus on täyttänyt tarkoituksensa.

Ja kylläpä rupesi nyt vituttamaan tämä aihe! Pitääkin kelata tarkemmin samanlaisia esimerkkejä muista sarjoista (niitä kun varmasti löytyy jos hetken miettii) ja sitten kirjoittaa tästä ihan oma postauksensa.

Hem Buggah

Raiskaukset ja raiskauksen uhka on kantava teema koko kirjasarjassa. Suurin osa päähenkilöistä raiskataan jossain vaiheessa. Toki tappamista ja muuta väkivaltaa on vieläkin enempi.

Hem Buggah

Niin, ja se piti vielä sanoa, että niissä kirjoissa henkilöiden (raiskaus)traumoja käsitellään paljon - parhaimmillaan ihan kymmenien vuosien aikajanalla. Tv-sarjassa tälle ei ehkä oo samalla tavalla tilaa. 

Mä oon lukenu noita kaikkia kahdeksaa kirjaa jonkinasteisena tutkielmana ihmisruumiin ja -psyykeen hauraudesta, ja toisaalta myös eheytymiskyvystä; niin naurettavissa määrin siellä hahmoja pannaan ahtaalle sekä fyysisesti että henkisesti. 

Kommentoi