Paskalista, tai: Faktoja miehistä

No Sex and the City

Muistatteko vielä Mitä täydellinen mies sanoo naiselleen-paskalistan, josta vedin kilarit reilu kuukausi sitten? Siinä väitettiin, että naiset haluavat kuulla vähän kaikensorttisia typeriä asioita. No, tasa-arvon nimissä tällaista tuubaa väännetään näköjään molempiin sukupuoliin liittyen: nyt nimittäin törmäsin urpoon listaan nimeltä 50 Things Every Woman Should Realize About Men.

Lista väittää, tietysti, että kaikki miehet ovat samanlaisia, juuri tietynlaisia: he katsovat pornoa, haluavat anaaliseksiä, ja noin yleisesti käyttäytyvät kuin keskivertoa tyhmemmät apinat. Lista kattaakin sellaiset tutut kliseeköntsät kuin He Hates That Short Haircut, He’s Not As Complicated As You Are sekä kaikkia osapuolia oikein erityisesti halventava If You Make Him Watch A Chick Flick, At Least Give Him A Blowjob Afterwards.

Joko raivostuttaa? Niin minuakin. Kaikkein vahingollisin listalla on kuitenkin tämä:

You Need To Be His Moral Compass

He looks to his woman to keep him in check. Make sure he always does the right thing.

Tässä kohtaa minulla oli mennä luu kurkkuun silkasta paskan määrästä. Siis oikeasti? OIKEASTI?!

Kuinkakohan moneen onnettomaan parisuhteeseen tällaisten typerien heittojen toistelu kautta vuosikymmenien onkaan johtanut? Ajattelumalli jonka mukaan miehet ovat moraalittomia porsaita parantamisen tarpeessa ja naiset kontrollifriikkejä jotka vain etsivät jotakuta jonka elämää hallita ja "parantaa", on kertakaikkiaan sairas. Minä en rupea aikuista ihmistä vahtaamaan! Eikä kenenkään muunkaan pitäisi, todellakaan. Kyllä ne kompassit tulee löytyä ihan kaikilta omasta taskusta.

Jos minä kirjoittaisin listoja siitä, mitä kenenkin tulee milloin minkäkin sukupuolen edustajasta tietää, löytyisi siltä ainakin tämä kohta:

Jos ihmisellä on moraalisessa kompassissa vikaa, hommatkoon ihan itse uuden. Tai poistukoon hiljaa takavasemmalle ja painukoon sitten niin pitkälle kuin pippuri kasvaa. Siinä suunta jonka kompassittomankin luulisi löytävän.

 

Kuva: Paul Downey / Flickr

Kommentit

Workingonit
McINFJ

Mä luen noita listoja pilke silmäkulmassa, enkä vaan voi ottaa noita tosissaan. Koska tavallaan niissä on ihan hyviä pointteja! Miehillä on putkinäkö, naisilla on hoivavietti - kyllä se monesti niin on. Mut ei se todellakaan oo absoluuttinen totuus. Ite uskon evoluutioteoriaan, ja siihen että ihmiset on polveutunu apinoista, ollaan laumaeläimiä ja me halutaan mahdollisimman hyvät geenit jälkeläisille jne. Ne on kuitenki alitajuntaisia juttuja ja paljon on väliä ihmisen henkisillä ominaisuuksilla. 

Rakastuminen johonki ihmisee saattaa hämmentää itteäänki, ja usein tunteilleen ei voi mitään. Jos joku kolahtaa, niin se vaan kolahtaa. Ja usein kuulee sanottavan että "siin tyypis on vaa jotain" ja se "jotain" on aivokemiaa. 

Menemättä enempää sivuraiteille, en siis yhtään pane pahakseni noista listoista, koska tiedän että ei miehet lopulta niin pinnallisia sikoja oo, vaikka ne niin käyttäytyiski. Kyse on mahtailusta äijien kesken, ja oikeesti nekin haluaa vaan tulla hyväksytyksi.

Jemina
No Sex and the City

Minulta taas katoaa pilke silmäkulmasta välittömästi tällaisten listojen kohdalla, kun en mitenkään näe miten tällaista shaibaa voisi ottaa edes huumorin kannalta. Liian överiä ja liian vahingollista edes vitsillä heitettäväksi, tämä tällainen.

Workingonit
McINFJ

No, en tiedä miten tosissaan noita on tehty ja että uskooko joku oikeesti noihin. Cosmo lehdet on aina ollu viihdettä, mut nykyään kun lehden kannessa on joka kuukausi joku iskulause "näin saat miehesi puhumaan tunteistaan" tai "uskomatonta seksiä näillä vinkeillä" niin oikeesti huvittaa. Samat jutut vuodesta toiseen, eri otsikoilla. Kyllähän niistä vinkeistä voi nappailla jotain hyödyllistäki, mutta kaikki suhteet on erilaisia ja toimii omanlaisesti.

Mut onhan Se huolestuttavaa jos joku teini ottaa liikaa vaikutteita sieltä, Se lehti on 80% pelkkää viihdettä..

Jemina
No Sex and the City

Sehän tässä juuri on ongelmana: kriittiselle lukijalle tällaiset listat ja koko Cosmo ovat pelkkää viihdettä, jolle naureskella. Mutta monilla ei yksinkertaisesti ole vielä rahkeita lukea kriittisesti. Siksi tällaisia juttuja ei mielestäni missään nimessä voi kuitata "vitsi, vitsi"-ajattelulla, vaan niillä on ihan oikeita vaikutuksia ihmisiin.

Eikä siis pelkästään teineihin - kyllähän esimerkiksi mainoksetkin vaikuttavat meihin kaikkiin. Vaikka kuinka tietäisimme, että mallit on photaroitu laihemmiksi ja kaikin puolin todellisuutta täydellisimmiksi, jatkuva tietynlaiselle naiskuvalle altistuminen vaikuttaa silti siihen miten esimerkiksi koemme oman kehomme tai ulkonäkömme ylipäänsä. Kriittisyyskään ei siis päästä pälkähästä, vaan valtava viestitulva vaikuttaa meistä kaikkiin anyway, jossakin määrin vähintään, ihan sama miten kriittisellä silmällä sitä tarkastelemme. Ja juuri siksi tällainen setti on niin perkeleen vahingollista - kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Bänniä pitäisi, moinen kura.

Workingonit
McINFJ

Aivan, ymmärrän tuohtumuksen! Kyllähän kaikki alitajuntaisesti jollain tavalla vaikuttaa vaikkei itse huomaa.

kriittisesti lukemista vois opettaa jo yläasteella, muistaakseni vasta lukiossa alettiin käsitellä asioita myös kriittisestä näkökulmasta..

Jemina
No Sex and the City

Täysin totta - kriittisen lukutaidon tulisi aivan ehdottomasti olla pakollista tavaraa opetussuunnitelmassa läpi eri kouluasteiden!

Kissankieli
Hello Dolly!

Tämä ei liity mitenkään paskalistoihin, mutta tuo kirjoituskone on ihana, kuten kissakin. Olen niin hiilenä, koska ainoa kirjoituskoneeni meni jotenkin jumiin. Sillä on ihan karsea kirjoittaa muutenkin, mutta siinä on jotenkin oma fiiliksensä.

Jemina
No Sex and the City

Kirjoituskoneet ja kissat ovat parhautta! Minäkin kirjoitan tosin omalla koneellani aika harvoin, ja ainoastaan suht lyhyitä tekstejä, tiettyjä kirjeitä ja sen sellaisia - kirjoitusprosessi kun on sekä hidasta, aika fyysistä kaikessa takomisessaan, ja ihan pirun äänekästä! Vaan pois en silti vaihtaisi, sillä kuten sanoit, ihan oma fiiliksensä siinä on.

Jemina
No Sex and the City

Juuri näin. Tämä kuvastaa aika hyvin omia fiiliksiäni:

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen lukenut tätä sinun blogia hetken ja pohdin olisinko säästynyt silloin teininä, kun ahmin cosmoa kuin hullu puuroa, sen absoluuttisen totuuden perässä, säästynyt muutamilta (lue useilta) sydänsuruilta etsiessäni sitä cosmon mielestä täydellistä miestä (lue pettävää sovinistisikaa), jos joku olisi silloin kertonut että cosmo ei ole se absoluuttinen totuus, vaan erittäin paljon naisia halventava ja että se kulmakunnan renttu ei muutu unelmien prinssiksi vaikka kuinka yrität sitä muuttaa. Toisaalta silloin 16 kesäisenä en varmaan olisi tällaista ottanut kuuleviin korviin ja lopputulos olisi sama, mutta..tuli vain mieleen.

Maylicious

Jeap, minäkin olen nuorena ahminut cosmoa ihan urakalla. Viime kuukauden lehden satuin vilkaisemaan kun kaveri oli sen ostanut. Ihan viihdyttävää kun aivot haluaa narikkaan, mutta hitto mitä shaipaa! Ihmettelin miten olen voinut tosissani lukea sellaista teini-ikäisenä. :D

Jemina
No Sex and the City

Kiitos kommentistasi! Se ilahdutti minua valtavasti, sillä kirjoitan blogia suurilta osin juuri siksi että nykyisessä cosmomaailmasta seksuaalisuudesta ja ihmissuhteista annetaan mielestäni ihan perkeleen vääristynyt kuva. Ja sillä kuvalla on tosiaan myös ihan konreettisia seurauksia, sillä tottakai jatkuva indoktrinaatio Tietynlaiseen Naiseuteen vaikuttaa ajattelutapoihimme sekä siihen millaisia ihmissuhteita tai seksikokemuksia meillä on. Ja ihan karsealla tavalla vaikuttaakin! Toivon siis todella, että ihmiset löytävät myös tällaisten, toivottavasti realistisempien ja ylipäänsä asioita toiselta kantilta katsovien medioiden pariin. Ja tosiaan itse yritän parhaani mukaan tässä sellaista vaihtoehtoista ja vapauttavaa mediaa luoda - tekstiä ja tilaa joka toivottavasti voimauttaisi naisia sen sijaan että vain ahdistaisi.

Siispä jälleen kerran: kiitos. Ja jatketaan kaikki yhdessä tämän avaramman maailmankuvan luomista, ja yritetään parhaamme mukaan pelastaa 16-vuotiaat cosmomaailman kiroukselta. :)

 

Vieras
Vierailemassa

Oma ajatusmaailmani lyö kyllä erittäin hyvin yhteen sun oman kanssa (ainakin mitä tulee parisuhteisiin, seksiin ja sellaiseen, mistä täällä puhut). Minustakin tällaisten cosmojen antama kuva maailmasta ja sukupuolirooleista yms. on niin kieroutunut, että kiitos että edes joku tässä maailmassa yrittää sitä kritisoida julkisesti ja takoa järkeä ihmisiin! Toivottavast jatkat blogia vielä pitkään! :)

Jemina
No Sex and the City

Kiitos! Juuri sitä tässä pyrinkin tekemään. Ja minusta on myös ihan huippua, että teitä ihania ja fiksuja, samanhenkisiä lukijoita löytyy niin runsaasti - eiköhän me tässä yhdessä vielä yksi maailma muuteta! Järkeä käteen ja loppu cosmohirmuvallalle!

Jemina
No Sex and the City

:D Hyvä että kilahtamiseni ilahduttavat - ne kun tuskin tulevat kovin pian loppumaan...

annepa (Ei varmistettu)

Voi jösses. Mulla ois muutamia ehdotuksia. Mutta tulisi niin pitkä kommentti, että jaan vain kaksi:

You Shouldn’t Take It Personally When He Checks Out Other Women. Kylläpäs pitäisi ottaa se henkilökohtaisesti, koska tuotakin ajanvietettä voi tehdä YHDESSÄ! :P

Käytän myös itse tätä: Älä kysy kysymystä, johon annettua vastausta et kestä. Olenko siis äiä?

Salla-Maaria (Ei varmistettu)

Nämä listat saavat meikän aivan raivon partaalle, eikä vähiten sen takia, että aina on joku, joka näitäkin listauksia uskoo.

Itse tilasin teini-ikäisenä cosmoa, ja vaikka jokainen on vastuussa siitä, kuinka vakavasti lehtien jutut ottaa, niin kyllä ne ainakin meikäläiseen vaikutti todella vahvasti. Itselläni kesti todella pitkään tajuta, että ehkäpä joku voi minustakin pitää vaikkei minulla olekaan "täydellistä" kroppaa tai ole ensimmäisellä kerralla täydellinen seksin ylipapitar. Näin jälkeenpäin ajateltuna ei ole tervettä, että 16-vuotias treenaa lantionpohjan lihaksia, jotta ensimmäinen seksikokemus olisi sille toiselle puolelle mahdollisimman miellyttävä. Siis mitä helvettiä?? Kyseisen lehden lukematta/uskomatta jättäminen olisi ainakin minut säästänyt monelta kompleksilta ja syömishäiriöltä.

Herääminen siihen, ettei näitä listauksia kannata ottaa liian vakavasti, tuli sillä hetkellä, kun cosmo antoi vinkkejä suihinottoon (onkohan miesten lehdissä jatkuvasti ohjeita naisten nuolemiseen? Kysynpä vaan...). Yhdessä näistä vinkeistä todettiin kostean suun olevan ensiarvoisen tärkeä, ja lisäliukastimeksi ehdotettiin muun muassa mustikkakeittoa ja likööriä. Eli hörppy mustikkakeittoa ja eikun hommiin. Tuli niin kusetettu olo, kun tajusin, että jos vinkit ovat tätä tasoa, olisi kannattanut jättää ehkä muitakin niistä listauksista huomiotta...

Jemina
No Sex and the City

Minusta taas ei voida missään nimessä sanoa, että teini-ikäiset ovat vastuussa siitä mitä osaa he lehtijutuista uskovat. Ei suurimmalla osalla nuorista ole vielä kykyä suodattaa suurinta paskaa sieltä joukosta pois, eikä heiltä sellaista voi vaatiakaan. Ja kuten sinun surullinen kokemuksesi näyttää, tällaiset jutut eivät todellakaan ole vain huumoritekstejä, vaan vaikuttavat ihan oikeisiin ihmisiin ihan oikeilla, kamalilla tavoilla - eihän meistä kukaan ole immuuni niille viesteille, joita meille kaikille jatkuvasti tuputetaan. Jos itse olisin diktaattori, luultavasti kieltäisin kaiken tällaisen paskan, tai vähintään lätkäisisin ikärajatarrat tietynlaisten naistenlehtien kanteen. Ei alle kolmefemmoille!

Ja toinenkin pointtisi oli muuten ihan äärimmäisen hyvä: että löytyyköhän Men's Health-lehdestä kuukausittaisia 69 tapaa nuolla klitorista -listauksia? Ei ihan varmasti löydy!

Maailmassa on virhe.

Hosuli
Hömppäblogi

... ... ...

Jos ajattelen oman lähipiirini miehiä, niin tällaiset jutut on todella loukkaavia ja haitallisia eikä millään tapaa hyödyllisiä. Veikkaan, ettei esim. puolisoni kauheasti ilahtuisi, jos ottaisin "moraalisen kompassin" roolin. Lyhyttä hiustyyliäkin se on toistuvasti kehunut. Jännä. Pakko kai uskoa, että salaa se vihaa kampaustani.

Soppaneiti (Ei varmistettu)

Itseäni ärsytti (jos tämä edes on sama lista, mutta luulisin), se "älä ole miehesi kanssa eri mieltä julkisesti" :DDDD Jos ei saa omaa mielipidettä omata ja saa sanoa, että oot kuule jätkä väärässä, silloin kun jätkä on väärässä, niin ei voi mitään sitten. Tukeminen jees joo, mutta joku raja.

Jemina
No Sex and the City

Ihme ajatus! Yes-naiseksiko tässä pitäisi ryhtyä, ilman omia mielipiteitä? Taitaa olla aika todellisuudesta vieraantunutta hommaa, moisten listojen duunikseen väkrääminen, kun niiden kirjoittajat kerran flippailevat näin pahasti...

huopis
Merennoita

Ja se se vasta creepyä onkin, ku törmää mieheen, joka todella olettaa naisen jotenkin parantavan tämän ja tekevän elämänsä paremmaksi. O.O Huhhuh, aikamoisen vastuun lykkää naisen niskoille. Mut eihän meillä naisilla mitään omia ongelmia olekaan, ollaan täällä ihan vaan miesten takia....

Ja btw, aikamoinen kaksinaismoralismi siinä, että sit kuitenkin - saatana kuitenkin! - miehet puhuu naisista milloin pallona jalassa, hallituksena tai justiinoina.. puhumattakaan avioliittoon ja häihin liittyvästä game over -retoriikasta. Grrrrhhh. 

Kommentoi