Rakkautta ensisilmäyksellä, tai: Onko sitä?

No Sex and the City

Opin juuri, että suurin osa amerikkalaisista uskoo rakkauteen ensisilmäyksellä.  En ollutkaan aikoihin miettinyt tätä omituista konseptia. Rakkaus ensisilmäyksellä! Aikamoista höpöhöpöä, sanon minä.

Tiedän kyllä, että on täysin mahdollista luoda silmänsä johonkuhun ensimmäistä kertaa, ja päättää, että tuon minä haluan. Mutta se ei ole salamarakkautta. Sen sijaan love at first sight -ilmiön sijaan kyseessä on mielestäni pikemminkin lust as first sight. Siis silkka himo. Niinpä aina kun kuulen jonkun puhuvan ensisilmäyksellä syttyneestä rakkaudesta, tekee mieleni sanoa: ehei, tahdoit vain riipiä tyypiltä vaatteet päältä, myönnä pois! Ja jos tyyppi oli mukava vielä vaatteet päällä ja myöhemminkin, ja rakastuit tähän, se on hienoa. Mutta ei se silti tarkoita, että kyseessä olisi rakkaus ensisilmäyksellä.

Asiaan vaikuttaa toki myös se, miten kukakin sanan 'rakkaus' määrittelee. Englanninkielen sana love esimerkiksi on aika ympäripyöreä, ja sitä käytetään kuvailemaan montaa erilaista tunnetta. Oma mielipiteeni on se, että ensisilmäyksellä voi ainoastaan ihastua. Ihastuminen kun ei varsinaisesti perustu mihinkään konkreettiseen, ja ihastustunteiden herättämiseen riittävät usein jo vetoava ulkonäkö ja olemus. Ihastumista saattaa sitten seurata rakastuminen (siis tunteiden hiljattainen syveneminen, joka ei pysähdy edes toisen luonteeseen tarkemmin tutustuessa) ja sen jälkeen, jossakin vaiheessa, rakastaminen = rakkaus.

Monet tuntuvat pitävän tätä jotenkin liian monimutkaisena tapana katsoa asioita ja määritellä tunteita, ja puhuvat rakastamisesta välittömästi uuden kumppanin tavattuaan ja tähän hullaannuttuaan. Itselleni moinen ei koskaan tulisi mieleenkään, sillä pidän rakkautta ja rakastamista tunteena joka kehittyy ajan myötä, eikä todellakaan voi syntyä hetkessä. Hetkessä voi ihastua kuoreen. Mutta rakkaus perustuu pelkän kuoren sijaan koko ihmiseen, kaikkeen tässä, sekä omaan yhteensopivuuteen kyseisen ihmisen kanssa.

Lisättäköön vielä, että tunnen kyllä ihmisiä, jotka kokevat rakastuneensa ensisilmäyksellä, enkä minä suinkaan koe tarvetta jatkuvasti ns. sataa heidän paraatinsa päälle. Jokainen määritelköön itse omat tunteensa, enkä minä koskaan riennä etusormi ojossa luennoimaan tällaisille henkilöille, että ETKÄ RAKASTUNUT, OOKSÄ IHAN TYHMÄ. Mutta omaa mielipidettäni en piilottele. Sillä rakkaus ensisilmäyksellä? Niin. Höpöhöpöä.

Uskotko sinä rakkauteen ensisilmäyksellä? Miksi uskot tai et usko?

 

Kuvat: izquotes.com, lolimage.com

Kommentit

nansk

Veit jalat suustani. Eiku...? No kuitenkin, samaa mieltä.

Satunnainen vierailija (Ei varmistettu)

Huh, mä en tajuu miten joku voi ajatella niin samalla tavalla... Mut joo, voin kyl allekirjoittaa lähes jokaisen lauseen tästä (kuten muistakin jutuistasi). Oon aina päivitellyt mielessäni et miten jotku voi rakastua ensisilmäyksellä kun eihän se oikeesti tiedä siitä ihmisestä mitään. Tai tiedän kans ainakin yhden ihmisen jolle näin on käynyt ja eipä siinä mitään, hyvähän se vaan on. Mut sitä mäkin oon ajatellut et enimmäkseen se johtuu vaan seksin puutteesta :). Tai aiemmin oon miettinyt et miten jotkut voi olla suorastaan niin tyhmiä et sekoittaa rakkauden ja himon, mutta nyt itse näin puutteessa elävänä oon huomannut et ehkä ne tosiaan voi mennä vähän sekasin jos on hyvin puutteessa :).

VierailijaTii (Ei varmistettu)

Minäkään en usko rakkauteen ensisilmäyksellä, koska ketään ei tosiaan voi rakastaa tätä tuntematta, mutta uskon silti käsitteeseen "rakkautta ensisilmäyksellä". Se on jotakin aivan muuta kuin himoa. Kuten joku bloggaaja joskus sanoi, niiin ehkäpä rakkaus ensisilmäyksellä on sitä, että sinä tiedät voivasi rakastua kyseiseen henkilöön myöhemmin. Tai että vain katsomalla tiedät, että tuossa henkilössä on sitä jotakin, että hän on sinulle sopiva. Ja minä puhun nyt omasta kokemuksesta.

VierailijaAnzu (Ei varmistettu)

Yhdyn VierailijaTiin mielipiteeseen. Olen myös itse kokenut tuollaisen samankaltaisen jutun, siis että kiinnitin huomiota tyyppiin, jota kohtaan tunsin kyllä myös halua, mutta mukana oli vahva tunne siitä, että tässä ihmisessä on jotain aivan erityistä ja että häneen voisin joskus rakastua.

Varsinainen rakastuminen tapahtuikin sitten myöhemmin, mutta hänen kanssaan oli vain heti sellainen tosi vahva intuitiivinen tunne sekä myös poikkeuksellisen voimakas fyysinen vetovoima, jollaista en ole ikinä muulloin kokenut.

Siispä: uskon, että rakkaus tulee nimenomaan tuntemisen kautta, mutta joskus sen tulevan rakkauden kohteen vaan tietää tai jotenkin aistii hyvinkin nopeasti. Ehkäpä sillä olisi biologiassa jotain selityksiä, mutta näissä asioissa olen melko tietämätön joten varma en voi olla.

Vierailija (Ei varmistettu)

En usko omalla kohdallani millään tasolla rakastumiseen ensisillmäyksellä. Mulle on tosi harvinaista ees ihastua ensisilmäyksellä ja sillon harvoinkin mun tutka on yleensä ollu vaan tosi väärässä. Tän oon siis huomannut kun on tutustuttu paremmin.

Silti uskon, että joillekin se on mahdollista. Oon kuullut niin vahvoja kuvauksia ensikohtaamisista ja siitä molemminpuolisesta tunteesta, että toi on nyt se mulle just sopiva. Ei se todellakaan rakkautta ole, ei se voi syntyä hetkessä. Se on ehkä vain jonkilainen tunne, että tän puolesta pitää taistella ja tästä pitää pitää kiinni. Ja jos kerta tunne on molemminpuolinen, niin varmasti jutusta tulee jotain! :)

Jemina
No Sex and the City

nansk, :)

Satunnainen vierailija, minä en välttämättä ajattele, että kyseessä olisi seksin _puute_ sinällään. Mutta se seksi ja himo siis kylläkin, ainakin joissakin tapauksissa. Kenties nämä ensisilmäyksellä-ihmiset ovatkin niitä, joiden kanssa sovimme biologisesti oikein hyvin yhteen! Rakkauden sijaan kyse saattaisi siis hyvinkin olla hormoneistamme ja DNA:stamme huutamassa tarvettaan saada aikaan terveimpiä mahdollisia jälkeläisiä kyseisen tyypin kanssa. Ja me hölmöt vain luulemme kyseessä olevan tunnepuolen juttu!

louna, aivan!

Mahdoton nainen, and hallelujah!

VierailijaTii & VierailijaAnzu, itse olen hyvin skeptinen tällaisten "tiesin välittömästi, että voisin rakastua häneen" -tyyppisten juttujen suhteen - mutta kuten sanottu, jos joku moista tuntee kokeneensa, niin mikäpä minä olen siihen mitään sanomaan. Henk.koht. uskoisin silti kyseessä olevan toisen habitukseen (ja kenties tosiaan siihen biologiaan) perustuva välitön ihastus, joka sitten toiveiden mukaan johtaa johonkin muuhunkin. Mutta ehkä surkeat Hollywood-leffat, teinikirjasarjat ja Harlekiini-pokkarit ovat vain pilanneet tällaisen rakkauden konseptin minulta kokonaan. :)

Vierailija, minä taas uskon moisten tarinoiden olevan ihmisten itsensä alitajuisesti jälkikäteen kehittämiä. Sellainen kun ikäänkuin kohottaa pikaihastuksen aivan uudelle tasolle - että ehei, ei kyse ollut vain siitä, ettäMatti/Maija oli mielestäni kuuminta hottia, vaan tunsin meidän tulevan rakastumaan...! Lisäksi sen ajattelu, että juttu on tähtiin kirjoitettu ja universumin tarkoittama, toisi varmaan tietynlaista lisäuskoa ja -puhtia omaan suhteeseen. Mutta kuten sanottu, tämä onkin skeptikon mielipide!

Toisaalta samaa mieltä toisaalta eriä :)

Eli mä oon samaa mieltä siinä, että rakkaus vaatii aikaa.

Siinämielessä allekirjoitan kuitenkin lauseen rakkautta ensisilmäyksellä, että kun katsoo oma parisuhdehistoriaani taaksepäin niin väitän hyvin alussa jo tienneeni (ihastuksesta huolimatta), että voiko tästä oikeasti tulla mitään vai eikö voi (vaikka silloin sitä en olisi myöntänytkään). Eli sanoisin ehkä niin, että se tunne ei ole rakkautta vaan ihastumista mutta sillä ensimmäisellä hetkellä pystyt jo näkemään sen voiko tästä myös tulla rakkautta jolloin se ikäänkuin on "rakkautta ensisilmäyksellä". Eli kyllä sen "oikean" tai yhden niistä, voi tunnistaa samantien. :D

Ei varmaan kauhean selkeä selitys mutta kuitenkin.. näin minä uskon.

Oho. Huomasinkin vasta nyt että VierailijaTii on sanonut samaa :)

Jemina
No Sex and the City

NinaMaria, minulla taas ei tuollaista tutkaa taida olla laisinkaan. Nimittäin ne ihmissuhteeni, joihin olen uskonut heti alussa ja voimalla, ovat kariutuneet yleensä aika pikaisesti. Ja sitten taas ne useampia vuosia kestäneet, ne ovat kaikki alkaneet aika salakavalasti, ajatellessani kyseessä olevan pelkkä kevyt kenttäjuttu joka ei tule koskaan jatkumaan paria viikkoa pidemmälle. Minä en siis ainakaan luottaisi omiin ekoihin arvailuihini laisinkaan!

Anna
Ai niin!

Intuitio, muttei rakkaus eikä todellakaan himo.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä uskon rakkauteen ensi silmäyksellä onhan sitä omakohtaista kokemusta asiasta. Mikä muu olisi saanut jäämään nykyisen rakkaani viereen juttelemaan, halailemaan ja suukottelemaan neljäksi päiväksi putkeen ja saamaan valvomaan yötkin ihan kevyesti?

Sokerikeiju

En minäkään usko rakkauteen ensisilmäyksellä mutta johonkin sen tapaiseen kyllä. Kun tapasin nykyisen avopuolisoni, oli meidän välillä heti jotain maagista. Joo, varmasti suurin osa oli juuri sitä himoa mutta myös jotain muuta. Tunsin todella voimakkaasti häntä kohtaan, halusin vain olla hänen kanssaan ja tietää hänestä lisää. Tuli sellainen olo, että tuon kanssa voisin/haluaisin elää yhteistä elämää.  Hän tunsi minua kohtaan aivan samoin ja tässä sitä nyt ollaan, saman katon alla. :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kun näin mieheni ensimmäisen kerran, ei se heti rakkautta ollut, mutta sitä sanaa on helppo käyttää, kun ei muuten sanat riitä. Jotain outoa siinä kuitenkin oli ja mun vahva perstuntuma sanoi, että tää on nyt se jokin. Vajaa vuosi sitten kirjoitin aiheesta täällä.

LukijaKoo (Ei varmistettu)

Niin, kyse onkin nimenomaan USKOsta. Usko mahdollistaa sen kokemuksen.

Mä en usko rakkauteen ensi silmäyksellä. Sen sijaan ihastusta, vahvaa vetovoimaa, "sitä jotakin", olen tuntenut useamman ihmisen kohdalla heti ensi tapaamisen kohdalla..

Rouva X (Ei varmistettu) http://avioliitonalkeet.blogspot.fi

Täällä ollaan niin samaa mieltä. Rakkaus on tunne, joka ei yhdessä silmäyksessä (eikä edes kahdessa) kehity. Se on vaan hyvää tuuria, jos sattuu rakastumaan samaan ihmiseen, johon ensi hetkestä asti ihastuu tai tuntee himoa. Kyllä myös mun sukat pyöri jalassa jo ennen kuin oli sanaakaan nykyisen aviomieheni kanssa vaihtanut. Se taas johtui ihan tyystin hänen ulkoisista avuistaan, enkä pelkää sitä myöntää. :D

pienisisko
Spin off

En tiiä sen tarkemmin kysymyksen oikeasta vastauksesta, mutta kyllä minä vaan ihan silmät kirkkaana väitän että kyllä vaan voi rakastua ensi silmäyksellä. 

En usko että rakastuminen on mikään yksi hetki vaan parhaimmillaan toivottavasti kokonainen elämänmittainen taival. Minulla rakastuminen kyllä alkoi ihan sillä ensi silmäyksellä ja ei voi kuin vaan toivoa ja hoivata niin, ettei se koskaan loppuisi. 

Vähän tarkemmin sitä ensisilmäystä ruodin omassa blogissani täällä

Jemina
No Sex and the City

Anna, hmm, ehkä oma intuitiotutkani on sitten tosiaan maanantaikappale! Minä en meinaan ole koskaan ajatellut/aistinut mitään heti tyypin tavatessani - tai jos olenkin, ovat ne olleet pelkkiä haaveita tai arvauksia, ja menneet lisäksi aina pieleen.

Vierailija, heh, minä itse asiassa keksin aika montakin muuta syytä moiseen käytökseen... Kuten esimerkiksi juuri se himo, ja sen kautta syntyneet muut tuntemukset. Tarkoituksenani ei siis kuitenkaan ole jotenkin lytätä toisten tunteita tai kokemuksia - pointtinani vain se, että minäkin olen kokenut tuollaisia ensitapaamisia. Vaan rakkautta niistä yksikään ei ollut.

MellowMiles, joidenkin ihmisten kanssa sitä toki natsaa heti alusta lähtien jollakin aika ihmeellisellä tavalla. Tästä huolimatta tuppaan olemaan vähän sitä mieltä, että puheet ensihetkien ainutkertaisuudesta jne. jne. ovat tarina jonka jälkikäteen itsellemme sepitämme, saadaksemme elämään tarkoituksellisuuden tuntua. Mutta toisaalta - minäpä olenkin kyynikko. Älkää siis minua kuunnelko.

A. Sinivaara, niin, ehkä kyseessä onkin enemmän se, ettei muuta sanaa oikein ole, ja niinpä kaikenlaiset merkitykselliseltä tuntuneet ensikohtaamiset tavataan laittaa rakkauden piikkiin. Nyt pitäisikin siis lähteä kehittelemään ihan uusia sanoja!

LukijaKoo, niin, usko kieltämättä mahdollistaa mitä ihmeellisimpiä asioita - tai ainakin sen, että ihminen itse ajattelee kohdanneensa juuri jotakin todella erityistä ja ainutkertaista. Nyt tekisikin mieli heti alkaa tutkia, korreloivatko usko jumalaan ja usko rakkauteen ensisilmäyksellä jotenkin toistensa kanssa...

Rouva X, virkistävän rehellinen ja suora kommentti, kiitos siitä! Minäkin olen hullaantunut tyyppeihin lähes ensinäkemältä... Ja myöhemmin heihin rakastunut. Mutta hullaantumisen ja rakastumisen syyt olivat kyllä aivan eri asioissa.

pienisisko, oikeaa vastausta ei tietenkään ole olemassa, joten sellaista ei kukaan voikaan tietää. Mutta on varsin mielenkiintoista kuulla ihmisten erilaisia mielipiteitä asiasta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kukaan ei erehdy toisen puoliskonsa silmien loisteesta.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, heh, en ole nyt ihan varma oliko tuo kommentti kirjoitettu vakavissaan, vaiko sittenkin sarkasmia... Sarkasmina ainakin toimii!

Kommentoi