Seksibloggaajan potkut, tai: Tunnistettavuudesta

No Sex and the City

Hesarissa oli vastikään juttu Cityn saitilla seksiblogia pitävästä Melissa Mäntylästä. Kyseessä taitaa olla yksi ensimmäisiä, kotimaista seksibloggaajaa käsitteleviä juttuja, joihin olen törmännyt. Ulkomailla seksibloggaajista on kirjoitettu jo pidempään ja runsaasti – onkohan ilmiö vähitellen yleistymässä Suomessakin?

Toivon, että on. Yleistymisen myötä seksibloggaamisesta kun tulee toivottavasti samalla myös hyväksyttävämpää. Ja edistystä tällä saralla kaivataan selvästi yhä, sillä Mäntylä kertoo Hesarin jutussa menettäneensä työpaikkansa bloginsa takia. Se on mielestäni aika surullista – että vielä näin vuonna 2013 joku voi menettää duuninsa siksi, että tunnustaa omaavansa seksielämän ja kehtaa puhua siitä suoraan.

Tämä sai minut miettimään Lilyssäkin viime aikoina käytyä keskustelua siitä, onko omalla nimellä ja naamalla bloggaaminen parempaa kuin vaikkapa nimimerkin käyttö. Monet tuntuvat pitävän anonyymiyttä huonona vaihtoehtona, mutta Mäntylän tarina näyttää, että on yhä syitä siihen miksi jotkut tahtovat kirjoittaa nimettöminä.

Kyseessä on aihe, jota olen miettinyt paljon. Itse en bloggaa tunnistettavana, mutta syynä tähän ei suinkaan ole se, että pelkäisin duunini puolesta. Sen sijaan jossakin takaraivossani kolkuttaa ajatus siitä, että oman kasvokuvani alla kirjoittaessani saattaisin alkaa itsesensuroida. En tiedä kävisikö näin, mutta en tahdo ottaa riskiä. Sillä mitä tekee seksibloggaajalla, joka alkaa pohtia kehtaako tietyistä asioista kirjoittaa?

Seksistä avoimesti puhuminen on yhä vaikeaa ja hävettävää monelle. Seksibloggaajan homma onkin mielestäni kirjoittaa aiheesta suoraan ja siten, että se herättää ajatuksia ja keskustelua. Itse päätin varmistaa kykyni tähän olemalla liittämättä kuvaani, koko nimeäni ja sosiaaliturvatunnustani tekstien oheen. En myöskään ole ainoa, joka kokee tietyn anonyymiyden vapauttavan keskusteluun: kaikkein henkilökohtaisimmat ja avoimimmat kommentit teksteihini jätetään aina nimimerkkien takaa, yleensä ilman kuvia tai muita tunnisteita.

Mäntylän tapa blogata ei ole omani, enkä kirjoittaisi samalla tavalla kuin hän, oli tekstin vieressä sitten kuvani tai ei. Siitä huolimatta olemme ehdottomasti samalla asialla. Hesarin jutun ingressi kuvaa Mäntylää näin: Mäntylä haluaa julistaa nuorille naisille seksin ilosanomaa, sillä heidän seksuaalinen itsetuntonsa on heikentynyt ja orgasminsa vähentyneet. Myös minä haluan omalta osaltani rohkaista nuoria naisia (tai naisia ylipäänsä, ja miksei myös kaikkia muita ihmisiä) ajattelemaan seksiä rohkeammin ja suhtautumaan siihen avoimemmin.

Toivonkin, että seksiblogit ovat yksi tapa saada tämä muutos aikaan. Toivon myös, että aiheesta kirjoittaminen nopeuttaa sen päivän saapumista, jolloin seksi vihdoin on ihan tavallinen asia. Sellainen, josta kirjoittaessaan ei tarvitse enää pelätä duuninsa puolesta tai miettiä, että kehtaanko, saako näin sanoa.

 

Mitä mieltä te olette tunnistettavuudesta/tunnistamattomuudesta blogeissa? Entä kun kyseessä on seksibloggaaja?

 

Kuva: denverpsychotherapy.com

Kommentit

Anna Blue Eyes

Ymmärrän hyvin, miksi moni haluaa kirjoittaa tunnistamattomana. Silloin saa mielestäni enemmän "vapautta rajata". Jos kirjoittaisin omalla nimelläni ja valokuvalla varustettuna, niin kokisin todennäköisesti tarvetta kertoa elämästäni useammalta kantilta. Oma nimi ja kuva sopivat hyvin sellaisiin arjesta kertoviin blogeihin, joita täältä Lilystäkin löytyy useita. Vaikka kirjoittaja toisi teksteihin mukaan reippaasti omaa persoonaansa ja kokemuksiaan, niin kun blogin aihepiirit ovat rajatumpia (oli aihe seksi tai jokin muu), myös kuva kirjoittajasta jää helposti kapeammaksi.

Ompas vaikea selittää, nyt en saa tuon paremmin sitä sanoiksi.

Omaan valintaani liittyy myös se, että ihmissuhteista kertoessani kirjoitan monesti myös ystävieni tarinoita tai yhdessä pohtimiamme asioita (aina luvan kanssa, mainittakoon varoilta). Jos kirjoittaisin omalla nimelläni ja kuvallani, en voisi jakaa heidän tarinoitaan, sillä tottakai silloin kokisin vastuuta myös heidän yksityisyydestään ihan eri tavalla.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Itse olen kirjoittanut paljon omista sairauksistani, jotka voisivat olla joillekkin sensuroinnin aihe. Olen kuitenkin päätynyt kirjoittamaan naama esillä silläkin riskillä, että jostain tulee ihminen, joka ei hyväksy minua sellaisena kuin olen. Siinä tapauksessa olkoonsa. 

Jemina
No Sex and the City

Anna Blue Eyes, mielenkiintoinen pointti, jota en ollut tullut edes ajatelleeksi! Mutta saattaa tosiaan olla, että omalla naamalla kirjoittaessa sitä kokisi tarpeelliseksi selitellä: on mun elämässä muutakin, hei oikeesti, on siinä... Käsittääkseni kun esimerkiksi jotkut lifestyle- ja muotibloggaajat ovat saaneet kommentteja, joissa päivitellään miten pinnallinen tyyppi taitaa olla kyseessä kun ei koskaan kirjoita mistään muusta. Ihmeellistä sinänsä, mutta olet ihan oikeassa, että selittelyn riski saattaisi silloin olla olemassa. Ja selittelyhän ei tunnetusti paranna mitään!

Seregi, minä en oikeastaan pelkää sitä, että ihmiset tuomitsisivat tekstien perusteella. Sen sijaan pelkään, että jos kirjoittaisin omalla naamallani, alkaisin yhtäkkiä pelätä moista! Tuomitsevat ihmiset saavat tosiaan jäädä omaan arvoonsa, mutta arkailen silti vähän sitä alitajuista vaikutusta, joka ajatuksella moisista ihmisistä saattaisi kuitenkin olla.

Serenia

Itse olen miettinyt ihan samaa asiaa ja päätynyt kirjoittamaan nimettömänä etten loukkaisi toisten yksityisyyttä. Kun purkaa perhe- ja parisuhdettaan blogissa tuntuu turvallisemmalta tehdä se nimettömänä. Etenkin kun perhe tietää että kirjoitan mutta eivät millä nimellä. Osa heistä haluaisi lukea tekstejäni, mutta pidän ne heiltä salassa nimimerkin takana etten satuttaisi heitä. Kyllähän he tietysti varmaan tekstistä itsensä tuntisivat, mutta eivätpä nyt ainakaan ole googlailemassa nimelläni mitä netistä löytyisi. Ja uskon kyllä että sensuroisin itseäni paljon enemmän jos kirjoittaisin omalla nimelläni.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ilman muuta anonyymiys on ihan jees, ja voi olla parempikin kun omalla naamalla ja nimellä esiintyminen, juuri näistä syistä mitä tässä on tullut esiin.

Mua esimerkiksi kiinnostaisi lukea kokemuksista siitä, miten lapsen saaminen muuttaa seksielämää. (Vinkkejä, linkkejä?) Mutta ne "äitibloggaajat", joita seuraan, ovat juuri omalla naamalla ja nimellä kirjoittavia, eikä tätä aihetta ole näkynyt käsittelyssä! Aihe on tietysti aika vaikea ja menee niin intiimille alueelle, että ehkä nimenomaan anonyyminä tästä olisi helpompi kirjoittaa..

Jemina
No Sex and the City

KatieLynn, kiva tietää, etten ole ainoa joka pelkää itsesensuurin iskevän nimi&naamakuva-kombolla kirjoitettaessa. Tai siis itsesensuurin pelosta ei ole kiva tietää, mutta on aina hauska kuulla muiden kokemusten olevan omieni kaltaisia - en siis ilmeisesti ole paranoidi tahi muuten hullu. :)

Vierailija, tuosta aiheesta olisi tosiaan mielenkiintoista lukea! Veikkaan sinun olevan kuitenkin oikeassa, ja yksikään äitibloggaajista tuskin lähtee moisesta omalla nimellään kertomaan. Syitä anonyymiydelle siis tosiaan on, sillä muuten jäisivät luultavasti monet tällaiset herkät aiheet käsittelemättä (ja siten kenties monelta vertaistuki väliin).

Vattu

Kerron blogissani hyvin henkilökohtaisia asioita, enkä haluaisi tulla tunnistetuksi omana itsenäni, en tekstieni enkä minkään muunkaan takia. Olen tottunut olemaan runsaasti paljasteleva anonyymi, silleen tuntuu internet paljon turvallisemmalta. Jotenkin mulla on aina ollut kova tarve varjella kasvojani, tai sitten olen oppinut internetkäyttäytymiseen ircissä ja kyseenalaisilla forumeilla.  Nimimerkin turvin voi kuitenkin kerätä huomiota minkä kerkiää. ^^

Jemina
No Sex and the City

Vattu, hauska pointti - sitä voi olla omilla kasvoillaan vain tiettyjä juttuja kertova, tai sitten juuri tuollainen 'runsaasti paljasteleva anonyymi'. Olisipa mielenkiintoista tietää, miten ihmisten aikainen nettikäyttäytyminen vaikuttaa tällaisen nettipersoonan vakiintumiseen (tai vaikuttaako lainkaan): ovatko esimerkiksi ircissä nettailun aloittaneet muita useammin anonyymeja? Entä tuleeko tietyiltä keskustelupalstoilta muita useammin omalla nimellään kirjoittavia bloggaajia? Tässäpä jollekulle loistava tutkimusaihe, olkaatten hyvä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.