Viikon inspiroivin tapahtuma, tai: Meikitön päivä

No Sex and the City

Tänään en ole miettinyt seksiä, vaan jotakin ihan muuta. Nimittäin Au Naturelin Iisan vinkkaamaa, huomenna järjestettävää Meikitöntä päivää.

Päivän ajatus on oikein hieno – kannatan vilpittömästi meikkaamisen kyseenalaistamista, eettisten syiden ja ympäristösyiden lisäksi myös feministiseltä kannalta. Toivoisin todella kaikkien naisten vapautuvan vihdoinkin loputtomista ulkonäköpaineista ja oppivan arvostamaan itseään sekä toisiaan naamat maalaamattakin.

Se on vaikeaa, taianomaista itsetuntoa kun ei saa sormia napsauttamalla, mutta jostakinhan sitä tulee aina aloittaa. Vaikka sitten vain yhdestä päivästä.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös oikein inspiroivalta kuulostava valokuvaprojekti:

"Tänä vuonna koostamme Meikittömästä päivästä kirjan, johon kuvataan ja haastatellaan valikoituja osallistujia, bloggaajia ja tunnettuja suomalaisia. Kuvista ja päivän herättämistä ajatuksista koostetaan myös taidenäyttely, joka käsittelee ihmisten kauneuskäsityksiä ja ihmisten ulkonäköpaineita."

Siispä kaikki mukaan meikittömään päivään! Ja jos et ehdi tai pysty moiseen huomenna, ei se onneksi haittaa: meikitön päivä voi olla milloin tahansa.

Totutellaan kaikki hiljalleen omaan luonnonkauniiseen naamaamme. Sillä uskokaa tai älkää - niin se on kaikista paras.

 

 

Kuva: facebook.com/Joutsenmerkki

Kommentit

Fw (Ei varmistettu)

Mmm. Mulle tuli tuosta uutista lukiessani vähän vaikea olo. Siellä(kin?) missä kasvoin kontrolloitiin naisten ulkonäköä vähintään kommenttien tasolla, ja erityisen rumasti saatettiin kommentoida meikkaamiseen liittyen. Ei niinkään siihen että joku ei meikannut, vaan että meikkasi, tai meikkasi liikaa, sillä se samoin kuin aika monenlainen pukeutuminen nähtiin moraalittomuuden merkkinä. (Sinänsä myös meikkaavia tai näyttävästi pukeutuvia poikia arvosteltiin, kunnon naisen ja kunnon miehen ihanne oli siinä mielessä aika sama.)

Ymmärrän kyllä, että suurin osa naisista kohtaa erilaisen ympäristön, sellaisen jossa "normaali huoliteltu ulkonäkö" vaatii suhteettomasti panostusta ja rahankäyttöä. Eli olen kyllä meikittömän päivän kannalla siinä mielessä ja toivon että tuollaista normaaliuden ihannetta saataisiin purettua. Tuntuu aina ikävältä kun meikkaamisen, sheivaamisen tai kauneusleikkaustenkin kaltaisista asioista puhutaan "itsestään huolta pitämisenä" ja samalla määritetään laiskoiksi ja tahallaan sopimattomiksi ne, joiden kauneusihanne on toinen tai joille ulkonäkö ei ole tärkeä. Meikitön päivä näyttää myös olevan paljon tyylikkäämmin toteutettu kuin Kuukausiliitteen silikonirinta-adressi, vaikka pyrkimys ehkä lopulta saman kaltainen.

Ja silti. Se, että joku erityisesti kehottaa minua olemaan meikkaamatta yhdistyy mielessäni välttämättä siihen kunnollisen naisen ihanteeseen jonka kanssa olin pulassa. Nykyisin kun meikkaan tai vaikka kiharran hiuksia, tuntuu se keskisormen näyttämiseltä niille joiden mielestä lakatut kynnet tekivät 12-vuotiaasta huoran.

Sori tämä tilitys, mutta uutista päivemmällä lukiessa oikein kaipasin että pääsisin tästä asiasta avautumaan :D

sara_ (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä Fw:n kanssa, toisaalta ymmärrän idean ja se on hyvä, mutta toisaalta siitä tulee mieleen ajatus, että meikkaavat naiset ovat bimboja, huoria, heikolla itsetunnolla varustettuja jne.
Itse meikkaan "viihteelle" aika paljon, arkena töihin ripsiväriä ja rajaus, muuten olen usein ilman. Asian suhteen ei minulla ole ongelmaa ja "viihteelle" lähtiessä minusta on ihana meikata. Nautin siitä aivan kuten siitäkin, että laitan korkeat (yli 10 cm) korot jalkaan. Usein kuulee sitäkin, että korkeita korkoja käyttäessään nainen alistuu ulkonäköpaineisiin jne ja unohdetaan se, että jotkut rakastavat korkeita korkoja. Varsinkin kun niitä tulee käytettyä keskimäärin kerran viikossa, jos sitäkään.
Miksi näissä asioissa kuljetaan aina niin mustavalkoisella joko-tai- linjalla? Sama pikkutyttöjen prinsessaleikkien kauhistelu tai kieltäminen ("siitä ei tule fiksua naista, kun leikkii tommosia hömpätyksiä"). Miksi kaikki ns. naisellinen on hömppää ja halveksittavaa?

annam_
anna k.

Jos itse ymmärsin meikittömän päivän idean oikein, tarkoituksena on välttää meikkiä ympäristö- eikä niinkään ulkonäkö(paine)syistä. Onhan järjestäjänäkin joutsenmerkki, joka ympäristön puolesta puhuu. Meikitön päivä herättää ymmärrettävästi keskustelua ja ajatuksia monelta kannalta, mutta jos palataan tuohon lähtöajatukseen, että vältettäisiin päivä valuttamasta älyttömiä määriä luonnolle haitallisia kemikaaleja viemäristä alas, on päivällä mielestäni erittäin hyvä tarkoitus :)

Eikä päivän tarkoituksena ole mielestäni viestittää, että meikkaaminen itsessään olisi "pahaa", vaan se, että sillä on merkitystä minkälaisilla aineilla meikkaa.

Jemina
No Sex and the City

Fw, kenelläkään ei tietenkään pitäisi olla sanomista toisen ihmisen ulkonäköön - ei noinkaan päin. Meikkaamisen tuomitsemisen on nihkeää, aivan kuten meikkaamatta jättämisen tuomitseminenkin. Kiitos kun kerroit kokemuksistasi - monille tuollaisen kasvuympäristön ajatteleminen lienee aika vierasta.

sara_, minulla ei tullut tapahtuman viestistä mieleenkään, että tässä nyt yritettäisiin salasyöttää meikkaavat-naiset-ovat-bimboja -viestiä. Ympäristösyistähän tuossa lähinnä puhutaan, ja kauneuskäsitykset tulevat siinä sivussa. Feministiseltä kannalta katsominen on minun lisäykseni, sillä minusta tosiaan valitettavan monet naiset kärsivät meikkaamisen ikeen alla. Kaikkea naisellista ei toki missään nimessä pitäisi pitää hömppänä tai halveksittavana - mutta toisaalta, miksi "naisellista" on juuri meikkaamisen ja vastaava? Tämäkin on kulttuurinen konstruktio, josta minun mielestäni olisi hienoa päästä eroon.

annam_, juuri niin - päivä itsessään ei hirveästi ota kantaa meikkaamiseen puolesta ja vastaan. Toki tuossa valokuvaprojektissa puhutaan kauneuskäsityksistä ja ulkonäköpaineista, mutta toisaalta moiset aiheet tuppaavat nousemaan esille kun meikkaamisesta puhutaan. Ulkonäköasioihin keskittyvä painopiste oli siis ihan omani.

Ja tosiaan, meikkaamisen ympäristövaikutuksista on mielestäni todella tärkeää puhua. En ole aiheesta kauheasti juttua kuullut, mutta veikkaan että monet järkyttyisivät jos saisivat kuulla faktoja käyttämiensä  aineiden vaikutuksista. Muistaisipa joku vielä tuoda puheisiin mukaan eläinkokeetkin, ja jaksaisivatpa ihmiset moisesta välittää...

Vierailija (Ei varmistettu)

Öö. Mun mielestä meikkaaminen ja kaikki ulkonäön huolehtimiseen liittyvä on ihanaa enkä arjessa koe ainakaan meikkaamista mitenkään rasitteena. Mielestäni kaikilla on oikeus olla joka päivä parhaimmillaan ja omasta mielestäni olen parhaimmillani silloin, kun naamaan on lätkitty vähän väriä. :-D Ei tullut mieleenkään pitää mitään meikitöntä päivää. Koko jutusta tuli ihan sellainen olo, että hei haloo. Enkä koe, että meikki olisi mun elämässä se asia, mikä luonnon tuhoaa.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, vaikka jotakin asiaa ei kokisikaan rasitteena omassa elämässä, voi sen ympäristörasitusta silti pohtia. Meidän kaikkien elämässä on varmasti monia luontoa tuhoavia asioita, mutta kosmetiikka ja vastaavat luksustuotteet ovat ehdottomasti yksi todella suuri ongelma. Mielestäni ei siis ole mitenkään kohtuutonta kehottaa ihmisiä kiinnittämään huomiota käyttämiensä kemikaalien ympäristöystävällisyyteen. Toivottavasti tapahtuma siis herättelee myös meikkaamista rakastavia ajattelemaan asiaa tältä kantilta - että vaikka ei feministinäkökulmaa ymmärtäisikään, niin ympäristösyitä edes yrittäisi.

sara_ (Ei varmistettu)

Joutsenmerkki on maksullinen merkki eikä varmaan kiinnosta montaakaan luonnonkosmetiikkavalmistajaa (jotka ovat usein ostaneet jo yhden sertifikaatin). Toisekseen kosmetiikassa on niin paljon eroja eli on ihan eri asia puhua esim. hiusväreistä, rakennekynsistä, ruskettavista aineista, karvanpoistoaineista jne. kuin "meikeistä", joita yksi ihminen käyttää jo itsessään ihan eri mittasuhteessa kuin aiemmin mainitsemiani tuotteita. Siksikin minusta tämä oli jotenkin huono avaus ja samantyylinen kuin jokin aika sitten uutisoitu "huulipunissa on lyijyä".

Kun miettii ihmisen kemikaalikuormaa tai aiheuttamia jätevesiä niin onko joku ripsiväri tai luomiväri oikeasti suurin ongelma? Toki on hyvä tiedostaa kosmetiikan sisältämät kemikaalit, mutta eikö sitten pitäisi viettää myös päivää, jolloin ei peseydytä kuin ehkä vedellä ja biohajoavalla saippualla. Myös lääkkeiden käyttöä voisi rajoittaa puhumattakaan e-pillereistä.

No joo, ehkä oma reaktioni on tämä, koska olen jo ollut tietoinen myös kosmetiikan sisältämistä aineista ja oma käyttämäni kosmetiikka on pitkälti luonnonkosmetiikkaa ja ylipäätään aika vähäistä. Meikkejäni en siksi siinä mittakaavassa juuri ajattele ja olisi hassua pitää meikitöntä päivää ympäristösyistä.

Jemina
No Sex and the City

sara_, minä kelasin tätä tapahtumaa ja ajatusta sen takana enemmän ehkä yksityiskohtien sijaan potentiaalisena innoituksena - kenties tällaiset päivät voisivat saada jonkun asiaan perehtymättömän ajattelemaan kosmetiikan ympäristövaikutuksia. (Tai kyseenalaistamaan kauneusihanteita, jotka järjestään vaativat meikkaamista, lisää kaikesta femakkonäkökulmaa riemuissaan esiinkaivava Jemina.) Vähän ja ainoastaan luonnonkosmetiikkaa käyttävä ei tosiaan liene aivan tapahtuman kohderyhmää.

Olet monessa asiassa oikeassa - kosmetiikkatuotteissa on toki eroja, ja tuosta Joutsenmerkistäkin voitaisiin tosiaan keskustella. Samoin ripsiväri ei ehkä muodosta kemikaalikuormastamme suurinta osaa. Mutta en näe, miksi voisimme keskustella, kritisoida tai kiinnittää huomiota vain niihin suurimpiin ongelmiin. Muutos lähtee usein pienestä, ja siihenkin pieneen tarvitaan ensin innoitusta. Ja toivon, että tällaiset päivät voisivat sitä tuoda.

Turhan kirjaimellisesti ei näitä kaikenkarvaisia tapahtumia ja päiviä ehkä kannata ottaa - eihän yhdellä päivällä muuteta vielä mitään, oli aihe mikä tahansa. Mutta ihmiset lähtevät aina helpommin mukaan kaikenlaisiin häppeninkeihin ja massatapahtumiin kuin vääntämään muutosta yksinään, laumaeläimiä kai kun olemme. Joten astinlaudaksi nämä moiset saattavat olla oikein loistavia. Mistä sen tietää - ehkä yhden meikittömän päivän viettänyt tajuaa, ettei sitä meikkiä tarvitse. Tai että jos tarvitsee, niin miettii mistä hankkisi ympäristöä mahdollisimman vähän vahingoittavia versioita.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en lähtenyt tähän mukaan ihan siitä syystä, että oli työpäivä. Voin ehkä omaksi epävarmuudekseni lukea tämän, mutten missään tapauksessa koskaan lähtisi töihin (asiakaspalvelutyö) ilman meikkiä. Olen itsevarmempi meikattuna ja tunnen itseni epävarmaksi ilman, jos olen ihmisten keskellä. Asiakaspalvelussa myös valitettavasti saa kommenttia ulkonäöstä enemmän kuin olisi tarpeen, joten joudun jo siitäkin syystä ajattelemaan omaa ulkonäköä. Tästä kommentointiosuudesta johduen myös valitsen työvaatteeni paria kokoa isompina, ettei muotojani kommentoitaisi (mikään ei ole inhottavampaa kuin se, että vanhat patut kuolaavat ja et oikein kehtaa asiakaspalvelun nimissä mennä sanomaan juuri sitä mitä ajattelet heistä). Työvaatteet toki ei liittynyt meikkiasiaan millään tavalla ;)

Vapaapäivinä toki olen monesti ilman meikkiä ja se on usein kovin "vapauttavaa", ei tarvitse liioin miettiä. Toisaalta taas, tuntuu että pitäisi myös silloin ihan jo oman miehen takia vähän nähdä vaivaa. Eikös ne naistenlehdetkin aina väitä, ettei pitäisi kotonakaan olla verkkareissa ilman meikkiä, niin mies pysyy paremmin matkassa..? (tiedättehän, varsinkin nämä laatulehdet kuten cosmo ;) heheh *sarcasm alert*)

Ja anteeksi nyt, en ajatellut tätä meikittömyyspäivää ollenkaan ympäristörasituksien kannalta, ainoastaan omasta näkökulmasta ja siitä, miten paljon luotan meikin voimaan elämässä. Olen täysin riippuvainen ja monesti itsevarmuus riippuu sen varassa, se on vähän harmi.

-Minni

Mikä siinä muuttuu?

Musta oli hauskaa, kun eilen Anne Kukkohovilta kysyttiin aamuteeveessä, että "voitko sinä kulkea meikittä kaupungilla". Se nauroi hivenen räkäisesti ja sanoi, että ei kai meikittä kulkeminen tarkoita sitä, ettei olisi huoliteltu ja vain meikitön nainen olisi aina verkkareissa. Hän kertoi viettävänsä ison osan päivistä meikittä. Mekko päälle ja korkokengät jalkaan, niin kukaan ei edes huomaa, onko meikkiä.

Sanoi, että mallintöitä tehdessään piti viimeistään opetella siihen, että kaikki väliajat ollaan meikittä, koska iho ei kestä muuten sitä kemikaalikuormaa, joka kuvaus & näytösmeikistä tulee. Ja kyllähän sen nyt huomaa ihmisten ihosta käyttääkö paljon meikkiä vai ei. Heillä, jotka ovat paljon meikittä, on usein kuulas ja kirkas iso. Kuin taas ne, joilla on aina mahtava pakkelikerros naamassa, iho on valju ja vahamainen. Toisaalta tämä saattaa olla myös kierre toisin päin. Ne jotka pitävät ihoaan valjuna ja vahamaisena, myös helpommin jäävät kiinni "pakkelikierteeseen", koska ihon kauneusihanne on tasainen, silkkinen ja matta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä Lyyn kanssa!

En ole ikinä itse käyttänyt meikkivoiteita tai -puutereita yms., vain huulimeikkiä ja väritöntä kulmageeliä. Nyt olen nähnyt ihmisistä kuvia mm. blogeissa tämän kamppiksen myötä ja olen ollut erittäin järkyttynyt ihmisten ihon kunnosta ja luonnollisesta sävystä. Ilmeisesti kyseessä on kierre, joka syntyy jos käyttää joka päivä runsaasti meikkiä. Minä kiinnitän huomiota enemmän ihonhoitoon, jota ei tarvitse toteuttaa edes kalliilla tuotteilla.

Jemina
No Sex and the City

Minni, on todella nihkeää mutta ihan totta, että asiakaspalvelussa taas tarpeettomasti kuittia ulkonäöstään. Ja kukaanhan ei pääse epävarmuuksistaan päivässä eroon. Ymmärrän siis niitä ihmisiä jotka eivät, meikattuaan vuosikausia aina julkiselle paikalle lähtiessään, ehkä uskalla viettää normipäivää pakkelitta. Mutta ainakin tällaiset päivät ovat hyvä tapa huomata, kuten sinäkin sanoit, se miten monien itsetunto on kosmetiikan varassa ja miten harmillista se on. Siltä pohjalta voimme ehkä alkaa asiaa työstämään ja itsetuntoa kohottamaan.

Lyy, tuo on itse asiassa tosi hyvä pointti - suunnilleen jokainen tuntuu tosiaan ajattelevan sanan "meikittä" tarkoittavan samaa kuin "siis aivan todella räkäisen näköisenä." Tästäpä nyt äkkiä uusi trendi pystyyn - Mekossa Mutta Meikittä!

Vierailija, kyseessä saattaa hyvinkin olla kierre. Monethan meistä alkavat käyttää meikki jo varhaisteini-iässä, ja tosiaan, lienee selvää että moisella pakkelimäärällä on vuosien kuluessa vaikutuksensa. Toisaalta myös harvan iho on aivan tasainen ja kuulas luonnostaan - emme vain ole tottuneet näkemään laikukkaita norminaamoja (omaamme ehkä lukuunottamatta), koska suurin osa ihmisistä meikkaa. Ja se naistenlehtien "meikitön look" kuulaine ihoineenkin vaatii syntyäkseen niin pirusti meikkiä!

Vierailija2 (Ei varmistettu)

En tiedä oletteko meikittömyyden puolesta huutelijat huomanneet, että yleensä juuri ne meikkaamista paheksuvat ovat niitä keillä on luonnostaan finnitön iho, näkyvät kulmakarvat ja ripset! Olen lähes varma että suuri osa heistä alkaisi meikata, mikäli heille yhtäkkiä ilmestyisi mustat silmänaluset, couperosaa, vaaleat ripset ja kulmat tumman tukan kanssa...:D

Itse en menisi asiakaspalvelutyöhön täysin luonno tilasssa, koska näyttäisin sairaalta ja väsyneeltä - mikä yritys kaipaa sellaista imagoa? Ja ei, minulla ei ole huono itsetunto -päinvastoin! Olen täysin tietoinen omista heikkouksistani ja vahvuuksistani ja valitettavasti luonnonkauneus ei kuulu vahvuuksiini.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija2, muista en tiedä, mutta voinpa nyt kertoa että itseni kohdalla asia ei ainakaan todellakaan ole näin. Täältä löytyy huonoa ihoa, silmäpusseja jne. Meikittömyyttä eivät siis harrasta vain supermallit.

Meikin jättäminen vaati aikoinaan totuttelua, sillä eihän se tietenkään ole helppoa tottua olemaan ns. aamunaamallaan ympäri vuorokauden. Mutta siihen tottuu. Ja joo, varmasti näyttäisin 'paremmalta' meikattuna, mutta enpä ryhdy pakkeloimaan vain epärealististen kauneusihanteiden vuoksi. Sen sijaan meidän tulisi mielestäni pyrkiä muuttamaan nämä ihanteet lähemmin todellisuutta vastaaviksi.

pahatapa (Ei varmistettu)

Mä olen yrittäjä - kauneusalalla - enkä usko herättäväni juuri luottamusta asiakkaissani jos saavun töihin ihan luomuna. Ei sillä että arkena muutenkaan paljoa meikkaisin, mutta kulmakarvat on ainakin piirrettävä - mulla kun ei niitä luonnostaan ole kuin muutama hassu. 

Vierailija2 (Ei varmistettu)

Mutta minkä takia siihen meikittömyyten pitäisi totutella? Siksi että feministit ei dissailisi? :D Itse sovitan meikkini aina osaksi tyyliäni, se on siis osa asuani kuten kengätkin. Jos asuna on tuulipuku, näyttää meikkikin tyhmältä.
Jos nyt ei missään nimessä halua näyttää 'paremmalta' niin saman tien voi pukeutua väärän kokoisiin vaatteisiin, jättää tukkansa pesemättä jne... ihmiset ovat kuitenkin kaunistautuneet vuosisatojen ajan, ei tämä mikään nykyajan hömpötys ole.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija2, no vaikkapa juuri niiden ympäristövaikutusten takia, joista tämä kyseinen päivä yritti ihmisiä valistaa. Ja toki muitakin syitä löytyy, roppakaupallalla, jos niitä tahtoo. Mutta joo, kukin tekee toki naamallaan mitä tykkää.

Pakko tosin huomauttaa: "ihmiset ovat tehneet asiaa X vuosisatojen ajan" ei ole mielestäni kauhean hyvä argumentti. Meinaan ihmiskunnan historiasta löytyy monia muitakin vuosisatoja harrastettuja asioita. Kuten vaikkapa orjien pitäminen taikka naisten huoleton raiskaaminen. Pelkällä historialla ja perinteellä ei siis voi ihan kaikkea selittää tahi oikeuttaa.

Vierailija2 (Ei varmistettu)

En nyt ehkä kuitenkaan vertaisi meikkaamista orjuuttamiseen tai raiskauksiin, hei haloo...! Meikkaamisen ympäristövaikutuksetkin lienevät pieniä kun verrataan muihin ihmisen aiheuttamiin tuhoihin. Oletko muuten itse miettinyt esimerkiksi tupakointisi aiheuttamia ympäristövahinkoja? :)

Koristautuminen on luonnollinen osa evoluutiota, sitä on tehty aina ja tullaan aina tekemään. Esimerkiksi naisten karvattomuus juontaa juurensa siitä että vähemmän karvaiset esiäitimme saivat enemmän miehiä koska heidän vartalonsa kurvit erottuivat paremmin! Myös kauneusihanteet ovat vaihdelleet radikaalisti - joskus muinoin hoikat naiset joutuivat lihottamaan itsensä epäterveelliseen tilaan näyttääkseen rikkailta ja haluttavilta. Ehkä jonain päivänä palaamme taas tuohon malliin ja silloin siitäkin sopii sitten valittaa.

Nykypäivän asetelmassa minua ärsyttää eniten jaottelu jonka mukaan kaunis, laittautuva nainen ei millään voi olla fiksu - en voi käsittää miten feministitkin voivat näin ajatella? Toki on niitäkin yksilöitä jotka selkeästi eivät ole avanneet muuta kirjaa kuin irtoripsien mukana tulevan ohjelehtisen, mutta se on heidän oma valintansa! Harmittavan monen meikkidissailijan kohdalla on myös kyse siitä ettei osata meikata ja ollaan siitä katkeria.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija2, en toki verrannut meikkaamista sinänsä moisiin - sen sijaan sanoin, ettei "näin on tehty vuosia" -perustelulla voi oikeastaan perustella juuri mitään, sillä kaikenlaista ikävääkin on harrastettu vuosia. Ja alleviivattakoon varmuuden vuoksi myös se, etten ole missään vaiheessa sanonut, etteikö laittautuva nainen voisi olla fiksu. Ainakaan minun tuntemistani feministeistä yksikään ei ole tätä mieltä.

Ja joo, meikkaamisen aiheuttamat tuhot eivät ehkä ole kaikista kauheimpia - mutta kyseessä on sellainen asia johon monet voisivat vaikuttaa. Esimerkiksi ydinvoimaan sen sijaan voi yksilö sanoa kovin vähän. En myöskään ole sitä mieltä, että vain Kaikista Suurimpiin Ongelmiin olisi lupa puuttua. Kosmetiikalla lienee suuremmat vaikutukset kuin kuvittelemmekaan, niin monet kun tuotteita käyttävät ja niin säännöllisesti. Veikkaankin, että tässä oli päivän alkuperäinen idea: maailma ei ehkä välittömästi pelastu, mutta se ei toki tarkoita etteivätkö ihmiset voisi pohtia kosmetiikan ympäristövaikutuksia.

Oma käsitykseni karvattomuusihanteen historiasta on muuten täysin erilainen - olisiko sinulla jonkinlaisia lähteitä taustoittamaan tuota ilmoitustasi kurvien paremmasta näkyvyydestä? Perehtyisin aiheeseen mielelläni.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tiede-lehdestä luin jokin aika sitten tällaisesta tutkimuksesta, mielestäni erittäin järkeenkäypää.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.