10 kuumaa vinkkiä treffeille!

taivas.jpg

 

Viime viikon torstaina, Eino Leinon päivänä, runon ja suven päivänä, olin treffeillä. Nimittäin kirjoittajatreffeillä. 

Tapasimme pienehköllä porukalla klo 18 kirjastossa aikomuksenamme työstää kukin omia tekstejämme tunnin verran. Tunnin työskentelyn jälkeen kokoonnuimme yhteen ja kävimme yksi kerrallaan läpi kaikkien halukkaiden kirjoitukset, keskustelimme niistä ja annoimme palautetta. En ole ennen osallistunut kirjoittajatreffeille. Tämän kertaiset treffit järjestettiin Annan toimesta, ja meitä oli paikalla kuusi henkilöä. Olimme porukalla tavanneet toisemme vain kerran aikaisemmin kesäkuussa Runomaraton-tapahtumassa, jossa Anna veti englanninkielistä runoworkshopia, johon me muut osallistuimme. 

 

 

näkymä.jpg

 

Olen törmännyt kirjoittajatreffi-konseptiin useissa Natalie Goldbergin kirjoittamista käsittelevissä kirjoissa. Natalie Goldberg on yhdysvaltalainen kirjailija, runoilija, kuvataiteilija ja kirjoittamisen opettaja, jonka teoksesta Luihin ja ytimiin tuli ilmiö ilmestyessään vuonna 1986 ja sitä myytiin maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Goldberg on harjoittanut zen-buddhalaisuutta vuosikymmeniä ja hänen kirjoissaan kirjoittamista lähestytään nimenomaan zenin näkökulmasta. 

Goldbergin yksi tärkeimmistä opeista on yksinkertainen: Pidä kynä liikkeessä, tapahtui mitä hyvänsä. Kirjoittajatreffit on oiva apuväline kirjoittajalle ja auttaa kynän liikkeessä pitämisessä samasta syystä miksi aloittelevia liikunnanharrastajia kehoitetaan lähtemään lenkille yhdessä kaverin kanssa. Kun yhteinen aika on jo etukäteen sovittu muiden kanssa, tulee todennäköisemmin tehtyä. Lisäksi omaan tekstiin saa arvokasta palautetta heti kirjoittamisen jälkeen. Itse pidin kirjoittajatreffeistä myös siitä yksinkertaisesta syystä, että on mukavaa jutella omista kiinnostuksenkohteista uusien ihmisten kanssa. Kirjoittamishetken jälkeen jatkoimme yhdessä Teerenpeliin istumaan ja rupattelemaan, ja tuntui että olisin tuntenut nämä neljä muuta ihmistä (Villen piti lähteä aiemmin, koska hänellä oli muuta menoa) jo paljon kauemmin vaikka emme oikeasti tunteneet toisiamme. Yhteiset mielenkiinnonkohteet todella yhdistävät ihmisiä! 

 

goldberg.jpg

 

Oli kiinnostavaa kuulla millaisten aiheiden parissa muut pähkäilivät. Tunnin aikana syntyi hyvin erilaisia tekstejä. Ville kirjoitti ensimmäisen version englanninkielisestä rakkauslaulusta, Pasi kirjoitti runoaihioita, joissa yhdistyivät eri elementit: tuli, ilma jne. Anna työsti eräästä naisesta kertovaa runokokoelmaansa. Eeva, joka oli pitkään kirjoittanut pääasiassa runoutta kokeili miltä tuntuisi palata vaihteeksi proosan pariin ja kirjoitti tunnissa hyvin eteenpäin soljuvan ja viimeistellyn oloisen kuvauksen, joka lähti liikkeelle havainnosta ulkona nököttävästä suolakurkkuämpäristä! Sofia, joka alkuun kainosteli oman runonsa ääneen lukemista, kirjoitti kaupungista runon nimeltä Broken city. 

Itse en saanut tunnissa aikaiseksi mitään kunnollista kokonaisuutta vaan enemmänkin keskityin yhden romaanihahmoni, nuoren miehen, taustatarinan pohtimiseen. Tätä henkilöhahmoa pohdin Sysmässä ollessani ja hän on alkanut pikku hiljaa puhua minulle. Tämä kyseinen henkilöhahmo ilmestyi tarinaan siten, että tarinani naispäähenkilö tapasi hänet Helsingissä baarissa ja he lähtivät jatkoille tämän henkilön, Thomas Anttonin, asunnolle. Thomas Anttonin asunnon seinällä oli juliste, jossa on kuva Renee Magritten Väärä peili-nimisestä maalauksesta ja hänen jääkaappinsa, valkoisen SMEGin, ovessa oli valokuva, jossa Thomas Anttoni hymyilee mustat aurinkolasit päässään Golden Gate-sillan edessä käsi yhtä hymyilevän blondin naisen harteilla. Tämä kuva Golden Gate-sillalta vain ilmestyi tekstiin, ja se alkoi kiinnostaa minua. Kenen kanssa kuva oli otettu? Mitä hän oli tehnyt San Franciscossa? 

Sysmässä ollessani sain selville syyn Thomas Anttonin ameriikan reissuun. Hän oli kosinut ensimmäistä vakavaa tyttöystäväänsä eräänä kesäisenä iltana tytön vanhempien mökillä. Humalassa. Seuraavana päivänä he menivät kuitenkin ostamaan kihlat. Molemmat muuttivat pieneltä paikkakunnalta pääkaupunkiin opiskelemaan, ja tyttö lähti Yhdysvaltoihin opiskelijavaihtoon. Kirjoittajatreffien aikana kirjoitin myös kokeeksi yhden kohtauksen, jossa Thomas Anttoni odottaa tyttöystäväänsä lääkärin odotushuoneessa. En ole vielä ihan varma miksi tyttöystävä on tapaamassa lääkäriä, mutta luulen sen johtuvan oletetusta raskaudesta. En vielä tiedä myöskään tarkalleen mihin tarina on menossa, mutta kirjoittamalla otan siitä selvää. Valtava työmäärä on vielä edessä, siitä ei ole epäilystäkään! Mutta ei voi muuta kuin ottaa pikkulusikka kauniiseen käteen ja alkaa kääntää peltoa sen avulla siinä toivossa, että jostain mullan alta löytyy se hiton timantti! 

 

 

niitty.JPG

 

Koska tämän kirjoituksen otsikossa lupailin jakaa kymmenen kuumaa treffivinkkiä niin tässä tulee:

1. Ole oma itsesi.

2. Pukeudu vaatteisiin, joissa viihdyt ja joista itse pidät.

3. Ota rennosti.

4. Kohtaa uusi treffikumppani avoimin mielin.

5. Arvosta toisen tekemää työtä, oli se mielestäsi kuinka hyvää tai huonoa tahansa.

6. Muista hengittää.

7. Älä pelkää antaa omaa raakiletta toisten luettavaksi. Jokaisen teksti on parasta mihin kirjoittaja pystyy sillä hetkellä. Ensimmäinen versio mistään on harvoin loistava.

8. Pidä kynä liikkeessä. Kirjoita vaikka tajunnanvirtaa koko aika jos kirjoitus ei muuten lähde. Toisaalta, jos mitään ei synny niin sitten ei synny ja sekin on fine.

9. Älä vertaile itseäsi liikaa toisiin.

10. Pidä hauskaa. 

 

Päivitän tätä blogia – kröhöm – myöhäisen aamukahvin lomassa ja pohdin josko jaksaisin lähteä bussilla Helsinkiin. Klo 18 alkaa Teurastamolla Helsinki Poetry Collectionin Poetry Slamit, jotka kiinnostaisivat kovasti. Itse en ole lavalle nousemassa, mutta tunnelma Teurastamolla on varmasti upea vaikka taivasta peittää harmaat pilvet. 

Hyvää loppuviikkoa ja onnistuneita ja erittäin kuumia kesäisiä treffejä jokaiselle!

xxx

Saila

kuvat: Saila Lyytinen

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *