Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Heinäkuisena aamupäivänä ulko-ovelta kuuluu kolahdus ja eteiseni lattialle mätkähtää vaaleanpunakantinen pokkari. Kyseessä on ennakkokappale Sisko Savonlahden esikoisromaanista Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu. Sen virallinen julkaisupäivä on tänään torstaina 6. syyskuuta.

Sisko Savonlahti on 35-vuotias helsinkiläinen vapaa toimittaja, jota aloin sattumalta seuraamaan Instagramissa joitakin vuosia sitten. Tarinan kertoja on Savonlahden tapaan kolmekymppinen helsinkiläinen toimittaja, joka asuu asunnossa, jonka parvekkeelta näkee Linnanmäen laitteet.

Kun menen parvekkeelle seisomaan, näen Linnanmäen korkeimmat laitteet. Kuulen, kuinka ihmiset kiljuvat, kun laitteista korkein on ensin vienyt heidät ylös ja tuo heidät sitten alas. Kun katson laitteen putoamista, ajattelen, että ihmisistä täytyy tuntua ainakin hetken ajan siltä, ettei heillä ole pienintäkään vaikutusvaltaa omaan elämäänsä.

ehkätänäkeänä.jpg

Luin Savonlahden romaania heinäkuussa mm. rannalla. Broadway-sipsien kanssa tietysti!

Savonlahti kuvailee kaupunkilaiselämää tavalla joka kaikkine modernin arjen kamppailuineen ja huomioineen on varmasti monen kolmikymppisen kaupunkilaisen mielestä helposti samaistuttavaa. Tarinan päähenkilö käy Tinder-treffeillä, tapaa miehen, jonka kanssa aloittaa lyhyeksi jääneen suhteen ja yrittää saada elämäänsä hallintaan – tai kuten hänen terapeuttinsa asian ilmaisee – aloittaa positiivisuuden kierteen. Siinä sivussa hän sisustaa asuntoaan viherkasveilla, matkustaa New Yorkiin ystävänsä kanssa ja syö Broadway-sipsejä pikkupusseista suorastaan rituaaliseen tapaan.

Kirjan tyyli on lakonista eikä pröystäile monimutkaisilla kielikuvilla tai lauserakenteilla, mikä on mielestäni vain hyvä asia. Asiat ilmaistaan siten kuin ne ovat tai kuten kertoja ne kokee. Kirjan rakenne tukee tyyliä ja kieltä: kirja koostuu lyhyistä luvuista (kenties tässä on ajateltu myöskin sellaisten ihmisten lukukokemusta, jotka eivät yleensä paljoa lue?) ja jokaisen luvun nimi ilmaisee toteavaan tyyliin luvun keskeisimmän sisällön.

Instagramista ja Facebookista sain seurata, kuinka ihmiset ympäri Suomen olivat nauttineet aamiaiseksi smoothieita kulhoista. Marjoja ja mysliä oli aseteltu smoothieiden päälle näteiksi riveiksi. ”Kulhoruuat” olivat muodissa. Minua kummastutti, miksi ihmeessä kukaan halusi nousta ylös sängystä ja tehdä itselleen niin viimeistellyn aamiaisen. Miksi ihmeessä kukaan halusi tehdä mitään?

Kirjaa lukiessa ei voi olla huomaamatta tarinan ja kielen melankolista pohjavirettä, joka on kiinteästi sidoksissa kirjan keskeisen teeman (kirjan teemoista enemmän Siskon haastattelussa!) kanssa. Kirjan päähenkilö on surullinen ja tuntee ahdistusta eron jälkeen kuten kuka tahansa muukin ihminen. Hän käy terapiassa ja syö mielialalääkettä. Haastatellessani Savonlahtea hän kertoi olleen tietoinen valinta, että kirjasta välittyy masentuneen ihmisen katsantokanta elämään. Hän halusi tuoda julki mm. sen ettei masentuneena huomaa kaupungilla niitä iloisia pikkujuttuja vaan käsitys siitä, että kaikki menee huonosti, vahvistuu. Tarinan päähenkilö on myöskin työtön ja perheetön, joten hänellä on aikaa miettiä asioita ja omia virheitään. Tarinassa päähenkilön melankolisuus rinnastuu yhteiskunnassamme tällä hetkellä vallitsevaan positiivisuuden eetokseen, mikä tarjoaa oivan mahdollisuuden lukijan syvällisemmällekin moraaliselle ja filosofiselle pohdinnalle.

Melankolian vastapainoksi kirjassa on myös huumoria ja ironiaa. Mielestäni kirjan hauskin kohta on, kun päähenkilö haluaa ”todistaa, ettei ole menettänyt järkeään” ja lähettää yöllä Messengerissä tutulle valokuvaajalle, johon ei ole ollut yhteydessä pariin vuoteen, videon jonka on kuvannut todistaakseen kuinka kova ääni hänen naapurinsa mikroaaltouunista lähtee.

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on helppolukuinen romaani, jonka parissa viihtyy. Sen keskeisenä sanomana on, että vaikka elämässä joskus tuntuu siltä, että on vailla suuntaa ja kaikki on mieletöntä, et ole yksin ajatustesi kanssa. Seinän takana voi hyvin asua joku, joka miettii ihan samoja asioita kuin sinä.

Haastattelin Siskoa kirjan tiimoilta. Haastattelun voi lukea täältä blogista: https://www.lily.fi/blogit/nollasta-yokkoseksi/haastateltavana-esikoiskirjailija-sisko-savonlahti!

Teksti ja kuva: Saila Lyytinen

Kirja ennakkokappale kustantajalta.

Kirjailijan kotisivu: http://siskosavonlahti.com/

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *